Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Β2-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ :
1. Παππας Θεοδωρος
2. Μπακατσελος Αιμιλιος


ΑΣΙΑ

Πακισταν

Διατροφή στο Πακιστάν
 Όλοι έχουμε την άποψη ότι η κουζίνα της περιοχής της Ινδίας είναι βαριά, καυτερή και υπερβάλει σε μπαχαρικά. Σε κάποιο ποσοστό είναι έτσι. Είναι όμως μια πολύ γοητευτική κουζίνα που ερεθίζει τον ουρανίσκο.
Είναι μια κουζίνα που έχει δεχτεί πολλές επιρροές, αλλά κυρίως έχει διαμορφώσει συνήθειες εξαιτίας των θρησκειών. Π.χ. κατά το βουδισμό και το Ζαϊνισμό όλα τα έμβια όντα θεωρούνται ιερά. Στο νότο, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χορτοφάγοι, ενώ στις βορινότερες περιοχές ακόμα και μερίδα Ινδουιστών καταναλώνει περιστασιακά κρέας. Οι διατροφικές συνήθειες βέβαια, επηρεάστηκαν επιπλέον από όλους τους κατακτητές, Μογγόλους, Μουσουλμάνους κλπ. που άφησαν το δικό τους στίγμα: Μουσουλμανικό κατάλοιπο, η ηθική  και όχι με νόμο, απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού. Άλλες επιδράσεις στην Ινδική κουζίνα προέρχονται από την Κίνα με την οποία πάντα υπήρχαν εμπορικές σχέσεις, από το επίσης γειτονικό Αφγανιστάν, ενώ στα παράλια υπάρχουν νότες Πορτογαλικής και Βρετανικής διατροφικής κουλτούρας. Στην περίπτωση βέβαια της Βρετανικής κουζίνας υπήρξε σοβαρή αλληλεπίδραση, ενώ περισσότερα ήταν αυτά τα στοιχεία  που μπόλιασαν την Αγγλική κουζίνα από ότι συνέβη το αντίστροφο.
Το φαγητό είναι μια συγκεκριμένη φιλοσοφική τοποθέτηση. Η δε προετοιμασία του είναι ιεροτελεστία. Μιλάμε για μια κουζίνα που όμως περιλαμβάνει αχανείς εκτάσεις, συγκεντρώνει πολλές θρησκείες, πολλές νοοτροπίες, διαφορετικά υλικά, και συνήθειες πολλών κοινωνικών τάξεων.
Έτσι είναι φυσικό να συναντήσουμε αρνί, που προτιμούν οι μουσουλμάνοι, βοδινό και άλλα κρέατα που δεν αγγίζουν οι ινδουιστές, αλλά και πλήθος λαχανικών και οσπρίων. Πολύ σημαντικό ρόλο βεβαίως στην Ινδο-Πακιστανική κουζίνα παίζουν τα δημητριακά και το ψωμί, το ρύζι, τα φρούτα και βέβαια ο βασιλιάς της είναι τα μπαχαρικά, τα οποία πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σεβασμό και με τις σωστές αναλογίες.
Το σύνηθες είναι να σερβίρονται δύο πιάτα με λαχανικά και ίσως τη συνοδεία κρέατος ή ψαριού, τσάτνι (κρύες σάλτσες) ρύζι, ψωμί και γλυκό.
Το παραδοσιακό γεύμα σερβίρεται σε μεγάλους μεταλλικούς δίσκους  όπου μπαίνει το φαγητό σε μπολάκια. Μετά το γεύμα καταναλώνουν ένα μικρό επιδόρπιο που αποτελείται από ένα φύλλο πιπεριάς που περιέχει σπόρια πιπεριάς, πολτό από λάιμ, και μπαχαρικά και καμιά φορά και καπνό. Η συγκεκριμένη μπουκίτσα μασιέται και μετά φτύνεται. Αυτό βοηθά στην πέψη και εξαλείφει τη στοματική δυσοσμία.
Οι τρεις ζώνες της χώρας, -Κεντρική, Βόρεια και Νότια Ινδία- έχουν διαφορετικές διαιτολογικές και διατροφικές συνήθειες. Στο Βορά είναι πιο βαριά και λιπαρή λόγω κλιματολογικών συνθηκών και το κρέας καταναλώνεται αρκετά. Στην Κεντρική Ινδία το ψάρι αποτελεί μια από τις κύριες τροφές , όπως επίσης και το ρύζι. Γλυκά από γάλα και τσάι αποτελούν βασικά στοιχεία της διατροφής τους. Ο Νότος καταναλώνει κυρίως ρύζι, όσπρια και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και περιορισμένα χοιρινό, ψάρια και όστρακα.


Τα αγαπημένα πιάτα στο Πακιστάν είναι τα :


Σαμόζα (τηγανιτά πιτακια με κρεμμύδι και σκόρδο)
·                                 Μπατζί λαχανικών (κροκετάκια με λαχανικά ψιλοκομμένα)
·                                 Σαλάτα ρεβύθια με σπανάκι
·                                 Κοτόπουλο Tikka Masala
·                                 Πιλάφι μπασμάτι με σαφράν
·                                 Νταλ σόρβα (φακή σούπα με μελιτζάνα και πιπεριά)
·                                 Αρνί κάρι αρνί με σπανάκι
·                                 Τσαπάτι (πιτούλες)
·                                 Τζαλεμπί (λουκουμαδάκια γιαουρτιού)  

-Εκπαίδευση στο Πακιστάν:

 *    Βασική εκπαίδευση
Μόνο το 80% των παιδιών Πακιστάν τελειώσει το δημοτικό σχολείο. Η προσχολική εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί για παιδιά 3-5 ετών και συνήθως αποτελείται από τρία στάδια: Ομάδα Play, Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο . Μετά την προσχολική εκπαίδευση, οι μαθητές περνούν από το δημοτικό σχολείο με βαθμούς 1 έως 5. Στο γυμνάσιο οι βαθμοί κυμαίνονται  από  6 έως 8.  Οι οκτώ κλάδοι που συνήθως εξετάζονται είναι τα αγγλικά, τα μαθηματικά, οι τέχνες, οι κοινωνικές μελέτες, και μερικές φορές οι γνώσεις  υπολογιστή που εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και κατάσταση του εργαστηρίου υπολογιστών.


    *    Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πακιστάν ξεκινά από το βαθμό 9 και διαρκεί τέσσερα χρόνια. Μετά το τέλος του καθενός από τα τέσσερα σχολικά έτη, οι φοιτητές οφείλουν να περάσουν τις εθνικές εξετάσεις που χορηγειγούνται από              το περιφερειακό συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ή BISE).
Μετά την ολοκλήρωση του βαθμού 9, οι μαθητές αναμένεται να λάβουν μια τυποποιημένη δοκιμή σε κάθε ένα από τα πρώτα μέρη των ακαδημαϊκών θεμάτων τους. Δίνουν ξανά αυτές τις εξετάσεις από τα δεύτερα τμήματα των ίδιων μαθημάτων στο τέλος του βαθμού 10. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο αυτών εξετάσεων, τους απονέμεται Απολυτήριο Σχολής (ή SSC). Αυτό τοπικά ονομαστεί ως «πιστοποιητικό εγγραφής» ή «matric" για συντομία. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει συνήθως ένα συνδυασμό οκτώ μαθημάτων όπως   Βιολογία, Χημεία, Πληροφορική και Φυσική καθώς και υποχρεωτικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Αγγλικά.

Οι μαθητές στη συνέχεια εισάγονται σε ένα ενδιάμεσο κολέγιο που αποφοιτούν με βαθμούς 11 και 12.

Επιπλέον….
   Στο Αφγανιστάν η εκπαίδευση είναι περιορισμένη έως και μηδαμινή
διότι υπάρχουν συνεχείς  εξεργέσεις και τα παιδιά μένουν  σπίτι  κυρίως για
ασφάλεια. Ενώ σε κάποιες περιοχές που υπάρχουν  σχολεία δεν υπάρχουν τα μέσα για σωστή μόρφωση



 
Θρησκεία 

Το Πακιστάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό Σιιτών παγκόσμια. Περίπου το 95% των κατοίκων του Πακιστάν είναι μουσουλμάνοι, το 75% των οποίων Σουνίτες, το 20% Σιίτες και το 2,3% Αχμαντίς, ενώ υπάρχουν αρκετές κοινότητες Σουφιστών. Αν και συνήθως οι δύο βασικές μουσουλμανικές ομάδες Σουνιτών και Σιιτών ζουν αρμονικά μεταξύ τους, περιστασιακά καταγράφονται περιστατικά βίας.
Συνολικά η διάρθρωση του πληθυσμού ως προς το θρησκευτικό δόγμα έχει ως εξής:
·                                 Ισλάμ: 173.000.000 (96% του πληθυσμού)
·                                 Ινδουισμός: 3.200.000 (1,85%)
·                                 Χριστιανισμός: 2.800.000 (1,6%)
·                                 Σιχ: περίπου 20.000 (0,001%)
·                                 Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Μπάχα, Ανιμισμός (σε πολύ μικρά ποσοστά)
              
ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας είναι χώρα στη νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, με 1.210.193.422 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι το Νέο Δελχί. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό  ωκεανό. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία,  βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ  δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια, νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης. Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών  και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Οι κάστες
Εκείνοι που κατόρθωσαν να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση, ακόμη αποφεύγονται στις ιδιωτικές  επιχειρήσεις, ενώ δε μπορούν να στεριώσουν σε επαγγέλματα που κυριαρχούν Ινδουιστές ανώτερων καστών. Αυτό ακριβώς είναι το σύστημα των καστών. Οι κάστες είναι αναμφίβολα ένας ιδιαίτερος τρόπος κοινωνικής οργάνωσης της ινδουιστικής κοινωνίας. Η διάρθρωση αυτή για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά το σύστημα αυτό, είναι δυσνόητο και βαθιά συντηρητικό, οπισθοδρομικό και άδικο. Όμως, για τους ίδιους τους  Ινδούς που ζουν κάτω από αυτό το καθεστώς, είναι μία ιδεολογική κατασκευή βασισμένη πάνω σε άτυπους κανόνες και αξίες, που είναι αποδεκτοί από όλα τα μέλη του συστήματος αυτού, οι οποίοι δεσμεύονται από αυτούς και δομούν την ζωή τους πάνω σε αυτούς. Οι κάστες αποτελούν τρόπο ζωής, πολιτισμική, ατομική και κοινωνική ταυτότητα, μορφή εργασίας, μορφωτικό επίπεδο, θρησκεία, πολιτική οργάνωση,  καταξίωση, αναγνώριση, αγνότητα, μόλυνση, μεταθανάτιο ζωή.



Τεχνολογια
Μέσα σε μία σύντομη περίοδο 20 ετών, η ινδική τεχνολογία πληροφορικής έχει αυξηθεί από σχεδόν ανύπαρκτη σε μια βιομηχανία 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η βιομηχανία αυξήθηκε κατά 6 τοις εκατό και παραμένει σε ανοδική πορεία με αναμενόμενη αύξηση 15 τοις εκατό το τρέχον έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ινδικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξεκινήσει να αναβαίνουν ψηλότερα στην αλυσίδα αξίας παρέχοντας ακριβά προϊόντα όπως είναι οι υπηρεσίες  «έρευνας και ανάπτυξης» και οι υπηρεσίες «αναμόρφωσης επιχειρήσεων». Σήμερα παρακολουθούμε το τέταρτο στάδιο προόδου της ινδικής βιομηχανίας: την παραγωγή εξελιγμένων προϊόντων τεχνολογίας.

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Η Ινδική κουλτούρα θεωρείται από ορισμένους ιστορικούς ως «ο αρχαιότερος ζωντανός πολιτισμό της Γης», η ινδική παράδοση χρονολογείται από το 8000 π.Χ.  και έχει μια συνεχή καταγεγραμμένη ιστορία από την εποχή των Βεδών για πάνω από 5.500 χρόνια.   Πολλά στοιχεία των διαφορετικών Ινδικών  πολιτιστικών στοιχείων  - όπως η ινδική θρησκεία, η γιόγκα και την ινδική κουζίνα - είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Ένα Sari ή saree , είναι μια λωρίδα μακρύ ύφασμα, φοριέται από γυναίκες, κυμαίνεται από 4-9 μέτρα σε  μήκος που τυλίγεται γύρω από το σώμα σε διάφορα στυλ. Είναι δημοφιλής στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Μπουτάν, το Μιανμάρ, και τη Μαλαισία. Ο πιο κοινός τρόπος για να φορεθεί το σάρι είναι να τυλιχτεί γύρω από τη μέση, το ένα άκρο, στη συνέχεια, ρίχνεται το άλλο άκρο στον ώμο προτεταμένα του στομαχιού.
Το Χόλι έχει κοντά μανίκια και χαμηλό λαιμό και είναι συνήθως κοντό,, και ως εκ τούτου είναι  ιδιαίτερα κατάλληλο για να φορεθεί μέσα στη βαριά ζέστη της Νότιας Ασίας τα καλοκαίρια. Το χόλι  μπορεί να έχει πλάτη ή ένα στυλ λαιμόκοψης . Αυτά είναι συνήθως περισσότερο κομψά με πολύ διακόσμηση όπως καθρέφτες ή κέντημα, και μπορεί να φορεθεί και σε ειδικές περιπτώσεις   


Σαουδική Αραβία

Οι βαρείς περιορισμοί σε άνδρες και γυναίκες έφηβους στη Σαουδική Αραβία. Αν και τα 13 είναι επίσημη ηλικία και μπορεί κανείς να εργαστει, οι περισσότεροι δεν το κάνουν μέχρι τα 18. Η επίσημη ηλικία οδήγησης είναι τα 25.Οι Σχολες επίσης διαχωρίζονται κατά φύλο, με τα κορίτσια να μην μπορούν να τεθούν σε παραδοσιακή ισλαμική εκπαίδευση. Οι έφηβοι μπορούν να περνούν το χρόνο τους με τους συμμαθητές μονο της ίδιας ηλικίας και φύλου.

                       ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Οι έφηβοι καλούνται να ντύνονται σεμνά σε δημόσιους χώρους.Τα Τζιν δεν είναι σφιχτα και τα χαμηλου λαιμου φανελάκια δεν συνιστώνται. Σορτς και μαγιό δεν πρέπει να φοριουνται δημοσιος. Σαουδαραβες άνδρες και αγόρια φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία που ονομάζεται thobe. Φορώντας το thobe εκφράζει την ισότητα και είναι επίσης ιδανικό για το ζεστό κλίμα της Σαουδικής.

                       ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα παραδοσιακά βασικά τρόφιμα είναι η Κατσίκα,η καμήλα, και το αγελαδινό γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.Ψωμί και άλλα τρόφιμα από το σιτάρι, το κεχρί και κριθάρι.Σκουός, μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθα, τα φασόλια, τα πράσα, κρεμμύδια, και μερικά άλλα λαχανικά,μέντα, κόλιανδρο, μαϊντανό, το κύμινο  και περιστασιακά αρνίσιο, κατσικίσιο ή καμήλας κρέας και τα ψάρια.Τα γεύματα σήμερα τρώγονται αργότερα, και τα τρόφιμα είναι πιο άφθονα και περίτεχνα, και περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα των συστατικών.Ο αραβικός καφές χωρίς ζάχαρη αλλά αρωματισμένος με κάρδαμο παραμένει το εθνικό ποτό.Το τσάι είναι επίσης δημοφιλής.

Τα τρόφιμα που είναι ταμπού είναι αυτά που απαγορεύονται από το Ισλάμ, κυρίως χοιρινό και κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά.Τα εστιατόρια ήταν σπάνια και θεωρουνταν κάπως ακατάλληλα στο παρελθόν, αλλά ένα ευρύ φάσμα εξυπηρετείται τώρα απο εστιατορια της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Ιταλίας, της Ινδίας και του Πακιστάν, Κορεατικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα, και άλλες κουζίνες εκτός από την αμερικανική.οι γυναίκες και οι άνδρες τρώνε ξεχωριστά γεύματα σε χωριστούς χώρους.
  
                       ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ                 

Αραβικά είναι η κύρια γλώσσα που ομιλείται στη Σαουδική Αραβία που ακολουθείται από τα αγγλικα. Το Ισλάμ είναι η μόνη θρησκεία που ασκείται στη Σαουδική Αραβία.





ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία  είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν ή Νιππόν και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η γιαπωνέζικη κουζίνα αποτελείται από πληθώρα οπωροκηπευτικών, φρέσκο ψάρι και προϊόντα σόγιας. Αντί για καφέ, οι Ιάπωνες πίνουν τσάι ενώ αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα καθημερινά τους γεύματα είναι γεμάτα λάχανο, μπρόκολα, κουνουπίδια, λαχανάκια Βρυξελών, ραπανάκια, κάρδαμο κ.α.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαίδευση ήταν και είναι ένα σημαντικό ζήτημα μέσα στην Ιαπωνικη κοινωνία. Υπάρχουν τρεις τρόποι ότι ένα παιδί εκπαιδεύεται στην Ιαπωνία: με την παρουσία του  δημόσιο σχολείο για μια υποχρεωτική εκπαίδευση, με την παρουσία του  ιδιωτικό σχολείο για μια υποχρεωτική εκπαίδευση, ή με την παρακολούθηση ενός ιδιωτικού σχολείου που δεν εμμένει στα πρότυπα που καθορίζονται από Υπουργείο Παιδείας.
Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα εκπαίδευση-απασχολημένη κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι εκτιμημένη, και το εκπαιδευτικό επίτευγμα είναι συχνά η προϋπόθεση για την επιτυχία στην εργασία και στην κοινωνία κατά πολύ.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Με τον όρο Kimono, εννοούμε την Ιαπωνική παραδοσιακή ενδυμασία που δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά, Πράγμα (μoνό / πράγμα)για να Φορέσεις (κι / φορώ). Παλιά, το Κιμονό ήταν η καθημερινή ενδυμασία, σήμερα όμως πια, οι γυναίκες στην Ιαπωνία, προτιμούν δυτικού τύπου ενδυμασία και φορούν το Κιμονό (κατά κύριο λόγο) σε τρεις μόνο εκδηλώσεις στη διάρκεια της ζωής τους:
Ø                              Στην παιδική εθνική εορτή το φθινόπωρο που παιδάκια επισκέπτονται τους ναούς.
Ø                              Στην εποχή της ενηλικίωσης τον Ιανουάριο.
Ø                              Στο γάμο τους

Η ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΕΪΣΕΣ
Γκέισα ονομάζεται στην Ιαπωνία η μορφωμένη γυναίκα, η οποία έχει παρακολουθήσει ειδικές σπουδές, φοράει τα κιμονό με εντυπωσιακά χρώματα και σχέδια και χτενίζεται με το χαρακτηριστικό χτένισμα, γνωρίζει καλά την πατροπαράδοτη «τελετουργία του τσαγιού» και χορεύει τους παραδοσιακούς χορούς της Ιαπωνίας ή παίζει το μουσικό όργανο σαμισέν.


ΙΑΠΩΝΙΑ: Η ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΜΟΥΡΑΪ
Οι σαμουράι, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται στην ιαπωνική ιστορία, ήταν μια τάξη άφοβων και βίαιων πολεμιστών, που ουσιαστικά κυριάρχησε στην Ιαπωνία για περισσότερα από 600 χρόνια, από τα μέσα του 12ου αιώνα. Η θέση τους στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της ιαπωνικής φεουδαρχίας υπήρξε σημαντική, καθώς λειτούργησαν αρκετές φορές ως ρυθμιστές της ροής των ιστορικών γεγονότων. Απέκτησαν παγκόσμια φήμη για τις ικανότητές τους στο χειρισμό των όπλων, ιδιαίτερα στο ξίφος, και τα κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι της ενδοχώρας.
                                                           


ΚΙΝΑ

Οι έφηβοι φθανουν στην εφηβεία ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι πριν από 15 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν να είναι 11.
Στην Ανατολική Ασία, οι έφηβοι κοινωνικοποιούνται λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, σε σύγκριση με το 2 έως 3 ώρες στη Βόρεια Αμερική. Πολλοί δεν έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο.
Πολλοι έφηβοι έχουν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα και είναι πολύ δυτικοποιημένη. Μια νεαρή γυναίκα είπε στην εφημερίδα International Herald Tribune, «Τα παιδιά έχουν τώρα τους υπολογιστές, να σερφάρουν στο Internet και να παρακολουθήσουν διάφορα είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων. Από νεαρή ηλικία εκτίθονται προς τον έξω κόσμο. ".
Προβλήματα Νεολαίας στην Κίνα

 Τα ψυχολογικά προβλήματα βρίσκονται σε άνοδο μεταξύ των νέων. Σύμφωνα με μια έρευνα, 30 εκατομμύρια έφηβοι κάτω των 17 ετών έχουν προβλήματα ψυχικής. Τον Απρίλιο του 2004 ένας Κινέζος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών δήλωσε: «Ψυχολογική και ψυχικά προβλήματα μεταξύ των νέων έχουν γίνει εμφανή όπως η χώρα αλλάζει γρήγορα σε μια σύγχρονη κοινωνία και η ψυχική ασθένεια γίνεται η κορυφαία.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 45 τοις εκατό των κινεζικών κατοίκων των αστικών κέντρων βρίσκονται σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας που οφείλονται στο στρες, με τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των μαθητών λυκείου.
Άλλο ένα κυριο προβλημα είναι η παιδικη παχισαρκια.
Διατροφη
Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή είναι ο τομέας της κινέζικης ιατρικής που συμβαδίζει με τη γενική της θεωρία. Ασχολείται κυρίως με τη διατήρηση της υγείας και, σε δεύτερο λόγο, με διατροφικές προσαρμογές που αντιμετωπίζουν και «αναστρέφουν» παθολογικές ανισορροπίες, οι οποίες μπορούν να προκαλούν ασθένεια. Η κινέζικη διατροφή δεν ασχολείται με τα χημικά συστατικά των τροφών, αλλά με τις "ενεργειακές" της ποιότητες.

Με αυτή την αίσθηση, όλα τα είδη των τροφών κατατάσσονται σύμφωνα με την γεύση τους (αλατισμένες - Νεφροί, στυφές - Συκώτι, πικρές - Καρδιά, γλυκές - Σπλήνας, πικάντικες - Πνεύμονες, στυπτικές και χωρίς γεύση), τη θερμοκρασία τους (καυτερές, ζεστές, ήπιες, κρύες, ψυχρές), και τις κινήσεις τους (ανερχόμενες, επιπλέουσες, κατερχόμενες, βυθιζόμενες, ουδέτερες) κ.λπ.. Η γεύση μπορεί να βοηθήσει (αλλά και να καταστρέψει, επίσης, αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολή) το όργανο με το οποίο συνδέεται (και όχι μόνο). Μια κινέζικη δίαιτα βασισμένη μόνο σε γευστικές ποιότητες είναι βασικά λάθος και θα μπορούσε να είναι ακόμα και επικίνδυνη. Μια πικάντικη τροφή μπορεί πράγματι να βοηθήσει τους πνεύμονες, αλλά αν είναι εξαιρετικά θερμή και ανοδική, μια υπερβολικά μεγάλη ποσότητα Yang Qi θα μπορούσε να ορμήσει στην επιφάνεια του σώματος, αφήνοντας άδειο το εσωτερικό.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η ζωή των εφήβων στη Ν. Κορέα είναι πλέον πολύ πιο διαφορετική από τη ζωή των γονέων τους ως έφηβοι.  Από το 1990 και μετά, οι  έφηβοι  άρχιζαν να  γίνονται πιο αισιόδοξοι και ήλπιζαν την ένωση με την Β. Κορέα.  Εξαιτίας των κατακτητών στο πέρασμα του χρόνου, όπως  η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σοβιετική Ένωση και η Αμερική, οι Κορεάτες είναι καχύποπτοι για τους ξένους. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου η στάση των νέων απέναντι στους ξένους έχει αλλάξει.

Εκπαίδευση
Το σημαντικότερο κομμάτι ενός εφήβου στην Κορέα είναι το σχολείο, το οποίο είναι υποχρεωτικό μέχρι και το λύκειο.  Ο κύριος στόχος των μαθητών είναι οι  εισακτήριες για το πανεπιστήμιο εξετάσεις, οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον τους. Το πανεπιστήμιο στο οποίο θα φοιτήσουν παίζει καθοριστικό ρόλο στην  εύρεση εργασίας και στην αμοιβή.  Το πιο συχνό επάγγελμα στις προτιμήσεις των νέων είναι στον τομέα της εκπαίδευσης.
Εξετάσεις υπάρχουν ακόμα και για την είσοδο των μαθητών στο λύκειο, βάση των οποίων κατατάσσονται σε σχολεία διαφόρων επιπέδων. Συνήθως τα σχολεία βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές για να μην αποσπώνται οι μαθητές από τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρει η πόλη.
Οι τάξεις αποτελούνται από 30 με 40 άτομα και οι καθηγητές εκτός από τον ρόλο του δασκάλου είναι και σχολικοί σύμβουλοι.
Οι γονείς πληρώνουν τα έξοδα για τα σχολικά βιβλία των παιδιών και κάποια δίδακτρα για την φοίτηση στο σχολείο, όμως το ποσό είναι ίδιο σε όλη την χώρα, ανεξάρτητα από το σχολείο που φοιτά το κάθε παιδί.

Διατροφή
Η καρδιά σε κάθε κορεάτικο γεύμα είναι το “κίμτσι” (kimchi ), το οποίο αποτελείται από κομμένο λάχανο, κόκκινες πιπεριές και πάστα κόκκινων φασολιών. Οι κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι βασικά υλικά στις περισσότερες συνταγές.  Συχνά τα γεύματα περιέχουν ρύζι, σούπα, σόγια, φύκια κ.τ.λ.  Εξίσου συχνά παρατηρείται κρέας στα γεύματα και φυσικά τα “νουντλς”, που σερβίρονται είτε ζεστά είτε κρύα. Στα σχολεία προσφέρεται μεσημεριανό και βραδινό. Πολλές φορές οι μαθητές παίρνουν από το σπίτι φαγητό, σε ειδικά τσαντάκια που ονομάζονται “τοσίρα”. Πλέον, το πρόχειρο φαγητό, όπως οι πίτσες και τα χάμπουργκερ είναι ευρέως διαδεδομένο στους νέους, στα οποία έχει προστεθεί, βέβαια, η κορεάτικη πινελιά, καθώς ως υλικά χρησιμοποιούνται η σουπιά, πατάτες, κίμτσι, καλαμπόκι, και γαρίδες.  Η διατροφή τους είναι επίσης επηρεασμένη από την Κίνα καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως βότανα, στα οποία ανήκει η ρίζα τσίνσενγκ, η οποία δεν καλλιεργείται σε κανένα άλλο μέρος της γης εκτός της Κορέας.

Διαπροσωπικές σχέσεις
Οι έφηβοι βρίσκονται συχνά στις συγκεντρώσεις των σχολικών ομάδων κοινών ενδιαφερόντων. Εκτός σχολείου, τα καλύτερα μέρη για συνάντηση είναι τα μαγαζιά πρόχειρου φαγητού, οι βιβλιοθήκες και οι αίθουσες καραόκε.



ΕΥΡΩΠΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ
   Η Γερμανική κουζίνα είναι γνωστή για την ποικιλία της. Κάθε περιοχή της Γερμανίας έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ. Από το ευρύ φάσμα εδεσμάτων μπορεί να επιλέξει κανείς παραδοσιακές τοπικές νοστιμιές όπως Sauerbraten (ψητό βοδινό μαριναρισμένο στο ξύδι) Eisbein ή Schweinshaxe (χοιρινά κότσια) συνοδευόμενα από μια μπίρα ή πιο ελαφριά γεύματα μαγειρεμένα από σεφ συνοδευόμενα από ένα ποτήρι κρασί. Η αμπελουργία ανθεί σε πολλές περιοχές, κυρίως των ποταμών Ρήνου, Μάιν και Μόζελ. Πολλά από τα γερμανικά κρασιά έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη.
Η Γερμανία φημίζεται για την μπίρα και τα λουκάνικά της όμως και για την αρτοποιία και το τυρί. Φυσικά υπάρχουν στη Γερμανία και εστιατόρια με διεθνή κουζίνα.
Γερμανία, υπάρχει μια εκπληκτική σειρά πάνω από 1500 είδη αλλαντικών.
Στη Γερμανία, το κρέας που καταναλώνεται είναι αρκετά μεγάλο, που αποτελείται από χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και το βόειο κρέας,
Το πρωινό στη Γερμανία αποτελείται απο ψωμί και ψωμάκια με μαρμελάδα, αυγά και το τσάι / καφέ.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
Η νυχτερινή ζωή της γερμανικής πρωτεύουσας είναι φημισμένη παγκοσμίως για την ποικιλία της, τα πολυάριθμα clubs της και την «όλα επιτρέπονται» νοοτροπία που τη συνοδεύει. Υπάρχει μία πολύ καλή διασπορά των κάθε τύπου «στεκιών» μέσα στην πόλη, από κλασικού τύπου παλιές pub (kneipes) και στιλάτα wine bars, μέχρι εναλλακτικά venues, μαγαζιά για live εμφανίσεις και underground πάρτι, τόσο underground που ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές τους δεν ξέρουν πού θα γίνουν μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξή τους

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσχολική Εκπαίδευση
Η προσχολική εκπαίδευση παρέχεται από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών. Η φοίτηση είναι προαιρετική, αλλά όλα τα παιδιά έχουν το νόμιμο δικαίωμα για θέση στο Νηπιαγωγείο. Στη Γερμανία, ο κύριος φορέας προσχολικής εκπαίδευσης είναι το Νηπιαγωγείο, το οποίο έχει ως αποστολή να ενισχύσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες και δεξιότητες.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Από την ηλικία των έξι ετών όλα τα παιδιά πρέπει να φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο (Grundschule), το οποίο στις περισσότερες πολιτείες διαρκεί 4 χρόνια . Αποστολή του Δημοτικού Σχολείου είναι να προωθήσει ένα συστηματικό τύπο μάθησης, να ενθαρρύνει τα παιδιά με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες και να παρέχει τη βάση για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Κεντρική θέση έχει η μάθηση των βασικών δεξιοτήτων όπως η ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, κεντρικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συνήθως περιλαμβάνει βασικές γνώσεις για τα μαθήματα των Γερμανικών, μαθηματικών, Sachunterricht (μίξη βιολογίας, ιστορίας και γεωγραφίας), τεχνών, μουσικής και αθλοπαιδιών. Η μετάβαση στα δευτεροβάθμια σχολεία για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι διαφορετική στις πολιτείες

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση διακρίνεται σε δύο επίπεδα. Στο Δευτεροβάθμιο Επίπεδο Ι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχει σε μεγάλο βαθμό ένα γενικό τριστρωματικό εκπαιδευτικό σύστημα: . Το Gesamtschule, το οποίο καλύπτει και τους τρεις τύπους σχολείων υπό ενιαία στέγη και με διαφορετική οργανωτική δομή, είναι ένας ειδικός τύπος σχολείου. Σε διάφορες πολιτείες υπάρχουν επίσης ειδικά σχολεία όπως το Orientierungsstufen (Φάση Προσανατολισμού), Middle Schools, Regelschulen (Γενικά Σχολεία), ενιαίο Hauptschule και Realschule, Werkrealschulen (δευτεροβάθμια τεχνικά σχολεία) και άλλα.

Το Hauptschule ,που καλύπτει τα σχολικά έτη 5-9, παρέχει στους μαθητές γενική βασική εκπαίδευση στα μαθήματα: Γερμανικά, μία ξένη γλώσσα, μαθηματικά, φυσική / χημεία, βιολογία, γεωγραφία, ιστορία, κλπ. Για να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ικανότητες των μαθητών, τα μαθήματα στα κύρια αντικείμενα προσαρμόζονται στις ατομικές ικανότητες των μαθητών. Οι απόφοιτοι των Hauptschule συνήθως συνεχίζουν στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ οι μαθητές με υψηλή βαθμολογία μπορούν επίσης να φοιτήσουν σε σχολείο ανώτερου επιπέδου πριν ή μετά την επαγγελματική τους κατάρτιση.Στην κανονική του μορφή το

Realschule καλύπτει τις σχολικές βαθμίδες 5-10 και παρέχει στους μαθητές ευρύτερη γενική εκπαίδευση. Σήμερα το Realschule είναι ποσοτικά ο πιο σημαντικός τύπος σχολείου και σχεδόν το 40% των μαθητών επιτυγχάνουν το απολυτήριο γενικής εκπαίδευσης με τη συμπλήρωση της δέκατης βαθμίδας. Το Realschule προετοιμάζει τους μαθητές για ψηλής ποιότητας επαγγελματική κατάρτιση ή το πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Γερμανικά, ξένες γλώσσες, μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία, ιστορία, πολιτική, μουσική, τέχνες, αθλοπαιδιές και θρησκευτικά. Ανάλογα με την έφεση και τις ικανότητές τους, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένα υποχρεωτικά μαθήματα ή να επιλέξουν νέα αντικείμενα.

Το Gymnasium παρέχει στους μαθητές γενική εκπαίδευση εις βάθος και καλύπτει τα σχολικά έτη 5 έως 13 (σε μερικές πολιτείες έως 12). Το Gymnasium έχει δύο διαφορετικές μορφές: το κανονικό Gymnasium όπου οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα έτη 5-13 για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, και το ανώτερο επίπεδο που αρχίζει τον ενδέκατο χρόνο και προετοιμάζει τους μαθητές για το Hochschulreife είτε με έμφαση στη γενική εκπαίδευση είτε προσανατολισμένο στην επαγγελματική σταδιοδρομία όπως το berufliche Gymnasium που ειδικεύεται σε τομείς όπως διοίκηση επιχειρήσεων, τεχνολογίες, επιστήμες τροφίμων, κοινωνικές επιστήμες, κλπ. Στο τέλος του δέκατου έτους οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο ανώτερο επίπεδο ή να δώσουν εξετάσεις για το Mittlere Reife (απολυτήριο γενικής εκπαίδευσης).



ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Το καλοκαίρι ελαφρά ρούχα και λίγο πιο ζεστά για τις δροσερές νύχτες .Το χειμώνα μέτριο έως βαρύ ντύσιμο και πολύ βαρύ . Αδιάβροχα συνιστώνται για ολόκληρο το χρόνο. Το σπορ ντύσιμο είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά χρειάζεται επίσημη ενδυμασία σε μερικά εστιατόρια, τα καζίνο, τα θέατρα κλπ. καθώς και στις επίσημες τελετές, συναντήσεις κλπ. Στις επιχειρηματικές συναντήσεις συνηθίζονται τα κοστούμια και τα κομψά ρούχα.


Μουσικές και καλλιτεχνικές συνεισφορές από τη Γερμανία
Η Γερμανία έχει μια σημαντική συμβολή στην τέχνη και τη μουσική. Οι διάσημοι γερμανικοί λεπτοί καλλιτέχνες περιλαμβάνουν Αναγέννηση καλλιτέχνης Dόrer, ο υπερρεαλιστικός Ο ανώτατος Ernst, το expressionist Φρανζ Marc, ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Ιοσεπχ Beuys ή το νεω expressionist Γεοργ Baselitz. Οι διάσημοι γερμανικοί συνθέτες περιλαμβάνουν Beethoven, Bach, Brahms, Schumann, και Wagner. Ο Γερμανός Bauhaus το σχολείο έχει μια μεγάλη επιρροή επάνω σύγχρονη αρχιτεκτονική.



ΩΚΕΑΝΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά) και η μεγαλύτερη στην Αυστραλασία και στην Ωκεανία. Στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, στα βόρειά της η Ινδονησία, η Παπούα-Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ. Το όνομα Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική φράση terra australis incognita ("άγνωστη νότια γη").

Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από έξι πολιτείες και δυο μείζονες επικράτειες.

Οι έξι πολιτείες είναι οι ηπειρωτικές Βικτόρια, Δυτική Αυστραλία, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία, Κουΐνσλαντ και η νησιωτική Τασμανία.

Οι δυο μείζονες επικράτειες είναι η Βόρεια Επικράτεια και η Επικράτεια Πρωτεύουσας Αυστραλίας.

στην Αυστραλία ανήκουν οι παρακάτω νησιωτικές περιοχές στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό:
·                                 Νησιά Άσμορ και Καρτιέ
·                                 Νήσος Νόρφολκ
·                                 Νήσος των Χριστουγέννων
·                                 Νησιά Κόκος
·                                 Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλιών
·                                 Νήσοι Χερντ και ΜακΝτόναλντ
……………………………………………………………………………..
Πολίτευμα

Η Αυστραλία είναι μια δημοκρατική χώρα, και αναγνωρίζει ως ανώτατο άρχοντα τον εκάστοτε Βρετανό μονάρχη. Στις 6 Νοεμβρίου 1999 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα να γίνει ή όχι η Αυστραλία Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία  και αρνήθηκαν. Με ποσοστό 55% περίπου αποφάσισαν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος.

Θρησκεύματα
οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Αυστραλίας.25.8% είναι Ρωμαιοκαθολικοί18.7% Αγγλικανοί 19.4% είναι πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων Επίσης υπάρχουν κοινότητες Βουδιστών (2.1%), Μουσουλμάνοι (1.7%), Εβραίοι (0.4%) και λοιποί (2%).Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 18.7% των Αυστραλών δηλώνουν άθεοι ενώ το 11.2% δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα κατά την απογραφή.


…………………………………………………………………………………………..

Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Αυστραλίας είναι το ανατολικό και ιδιαίτερα στα παράλια.
·                                 Στην πολιτεία Βικτόρια υπάρχουν οι πόλεις: Μελβούρνη (πρωτεύουσα με 3.000.000 κ.), Μπέντιγκο (65.000 κ.), Τζιλόνγκ (Geelong 149.000 κ.).
·                                 Στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία οι πόλεις: Σίδνεϊ (πρωτεύουσα με 3.400.000 κ.), Νιούκαστλ (430.000 κ.), Γούλανγκονγκ (250.000 κ.)
·                                 Στην Κουηνσλάνδη οι πόλεις: Μπρισμπέιν (πρωτεύουσα με 1.200.000 κ.), Τάουνσβιλ (107.000 κ.), Ίπσουιτς (75.000 κ.)
Η Αυστραλία έχει περίπου διπλάσια έκταση σε σχέση με την Ευρώπη και πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 20 εκατομμύρια. Αντιστοιχούν 2,5 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό την κάνει μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου.
Οι περισσότεροι Αυστραλοί ζουν στη νοτιοανατολική ακτή μεταξύ της Μελβούρνης (Melbourne) και του Μπρίσμπεϊν (Brisbane), σε μεγάλες αραιοκατοικημένες πόλεις. Οι Αυστραλοί κατά μέσο όρο δουλεύουν 41 ½ ώρες και κερδίζουν 960 AUD την εβδομάδα . Το 99% του πληθυσμού ανακυκλώνει τα σκουπίδια του, ενώ δύο στους τρεις Αυστραλούς εκδηλώνει κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος.
(AUD-> Australian Dollar)

……………………………………………………………………………..


Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αυστραλιανής κοινωνίας σήμερα είναι η πολιτισμική ποικιλομορφία του λαού της και το πόσο ενωμένος είναι από μια προεξέχουσα και ενοποιητική δέσμευση προς την Αυστραλία.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που τη διακρίνει είναι ο χαρακτήρας ισότητας της Αυστραλιανής κοινωνίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι ίδιοι ή ότι έχει ο καθένας ισόποσο πλούτο ή περιουσία. Σημαίνει ότι με σκληρή εργασία και αφοσίωση, άτομα χωρίς υψηλού επιπέδου συνδέσεις (μέσα) ή προστάτες με επιρροή μπορούν να επιτύχουν.

Μέσα στα πλαίσια των νόμων της Αυστραλίας, όλοι οι Αυστραλοί μπορούν να εκφράζουν τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις τους και να συμμετέχουν ελεύθερα στον εθνικό βίο της Αυστραλίας. Στην Αυστραλία οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι κανένας δεν θα πρέπει να μειονεκτεί βάσει της χώρας στην οποία γεννήθηκε, της πολιτισμικής κληρονομιάς, της γλώσσας, του φύλου ή των θρησκευτικών του
πεποιθήσεων.

Για να διατηρήσουν μια σταθερή, ειρηνική και ακμάζουσα κοινότητα, οι Αυστραλοί κάθε προέλευσης αναμένεται να υποστηρίζουν τις κοινές αρχές και αξίες οι οποίες αποτελούν θεμέλιο λίθο της Αυστραλιανής κοινωνίας.

Νόμοι και κοινωνικά έθιμα
Η κοινοτική συμπεριφορά στην Αυστραλία διέπεται από ένα συνδυασμό επίσημων νόμων και ανεπίσημων κοινωνικών εθίμων.

Όλοι οι άνθρωποι στην Αυστραλία πρέπει να υπακούουν στους νόμους του έθνους, αλλιώς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ποινικής και πολιτικής δίωξης.

 Οι άνθρωποι αναμένεται επίσης να
τηρούν γενικά τα Αυστραλιανά κοινωνικά έθιμα, συνήθειες και πρακτικές ακόμα κι αν δεν είναι συνήθως δεσμευτικά σύμφωνα με το νόμο.

Οι Αυστραλιανοί νόμοι θεσπίζονται από τα κοινοβούλια της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας, των πολιτειών
και των επικρατειών.

Η αστυνομία έχει το καθήκον να τηρεί την ειρήνη και την τάξη στην κοινότητα και να προσάγει άτομα που θεωρεί ότι έχουν παραβεί το νόμο ενώπιον των δικαστηρίων.

Οι άνθρωποι στις
τοπικές τους κοινότητες και συνοικίες βοηθούν επίσης ο ένας τον άλλον σε περίπτωση προβλήματος και αναφέρουν οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ύποπτο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η Αυστραλία έχει μια εθνική αστυνομική δύναμη που αποκαλείται Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (Australian Federal Police), η οποία διερευνά εγκλήματα κατά των ομοσπονδιακών νόμων στα οποία συμπεριλαμβάνονται η εμπορία ναρκωτικών, η παράνομη μετανάστευση, εγκλήματα ενάντια
στην εθνική ασφάλεια και εγκλήματα ενάντια στο περιβάλλον.

Όλες οι πολιτείες της Αυστραλίας και η Βόρεια Επικράτεια έχουν τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιλαμβάνονται εγκλημάτων ενάντια στους νόμους των πολιτειών ή επικρατειών. Η αστυνόμευση στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Αν και οι αστυνομικοί μπορεί να συλλάβουν άτομα και να καταθέσουν στο δικαστήριο, δεν λαμβάνουν την τελική απόφαση σχετικά με το εάν το άτομο είναι ένοχο για εγκλήματα ή όχι. Αυτό αποφασίζεται από τα δικαστήρια.

Η αστυνομία και η κοινότητα έχουν καλές σχέσεις στην Αυστραλία. Μπορείτε να καταγγείλετε εγκλήματα και να ζητήσετε βοήθεια από την αστυνομία. Αν σας κάνει ανάκριση η αστυνομία, παραμείνετε ήρεμοι, ευγενικοί και συνεργάσιμοι.
Κοινωνικά έθιμα
Υπάρχουν πολύ λίγα Αυστραλιανά κοινωνικά έθιμα που ισχύουν μόνο στην Αυστραλία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν διαφορές στην έμφαση ή στην προσέγγιση σε σύγκριση με τις πρακτικές σε άλλες χώρες. Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη συμβουλή είναι να ρωτήσετε ένα φίλο, γείτονα ή συνάδελφο.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Αυστραλοί τείνουν να φέρονται χωρίς επισημότητες στις σχέσεις τους
με τους γνωστούς και τους συναδέλφους τους. Στον εργασιακό χώρο και μεταξύ φίλων, οι περισσότεροι Αυστραλοί τείνουν να καλούν ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα.
29
Η ζωή στην Αυστραλία | Η Αυστραλιανή κοινωνία σήμερα
Ωστόσο, αυτή η ανεπισημότητα δεν επεκτείνεται και στη φυσική επαφή. Όταν συναντιέστε με κάποιον για πρώτη φορά, είθισται να κάνετε χειραψία με το δεξί σας χέρι. Άτομα που δεν γνωρίζονται γενικά δεν φιλιούνται και δεν αγκαλιάζονται όταν συναντιούνται.

Ευγενική συμπεριφορά

Το «please» (παρακαλώ) και το «thank you» (ευχαριστώ) είναι λέξεις πολύ χρήσιμες όταν έχετε δοσοληψίες με άλλους ανθρώπους, και αγοράζετε αγαθά ή υπηρεσίες. Όταν σας ρωτούν αν θα θέλατε κάτι, όπως ένα φλιτζάνι τσάι, είναι ευγενικό να πείτε, «yes please» (ναι παρακαλώ), ή απλώς «please» εάν θα το θέλατε, ή «no, thank you» (όχι, σας ευχαριστώ) αν δεν το θέλετε.

Όταν λαμβάνετε κάτι, είναι ευγενικό να ευχαριστήσετε το άτομο
λέγοντας «thank you».

Οι Αυστραλοί συχνά λένε, «excuse me» (συγγνώμη) για να τους προσέξει κάποιο άτομο και «sorry» (συγγνώμη) αν πέσουν κατά λάθος πάνω του.

Λένε επίσης, «excuse me» ή «pardon me» αν ρευτούν μπροστά σε κάποιον άλλο η μέσα στο σπίτι του.



Εκπαίδευση
Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό νόμο, τα παιδιά πρέπει γενικά να φοιτούν σε σχολείο από την ηλικία των πέντε έως 15 ετών, αλλά αυτές οι ηλικίες μπορεί να ποικίλλουν ελαφρώς σε μερικές πολιτείες ή επικράτειες.

Η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε δημόσια σχολεία (οι μαθητές που είναι κάτοχοι προσωρινής βίζας μπορεί να απαιτείται να καταβάλλουν πλήρη σχολικά δίδακτρα).

 Πολλοί μαθητές φοιτούν επίσης σε ιδιωτικά σχολεία που διευθύνονται από ορισμένες εκκλησίες και άλλες ομάδες, αλλά αυτοί οι μαθητές απαιτείται να καταβάλλουν δίδακτρα γι’ αυτά τα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αυστραλία είναι ανοιχτό σε όλα τα άτομα. Προσφέρει μια ευκαιρία για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα ικανότητας.

Τα δημόσια σχολεία διευθύνονται από τις κυβερνήσεις πολιτειών/επικρατειών και πληροφορίες για τις
εγγραφές διατίθενται από τα υπουργεία παιδείας των πολιτειών/επικρατειών ή τα τοπικά σχολεία της
συνοικίας.

Υπάρχουν δύο τύποι προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

         αυτά που προσφέρονται από ινστιτούτα
και τη βιομηχανία στον τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (VET),

         και αυτά που
προσφέρονται από πανεπιστήμια και άλλους φορείς ανώτερης εκπαίδευσης.


Η πρόσβαση σε τέτοιες
τριτοβάθμιες σπουδές μπορεί να εξαρτάται από τους όρους της βίζας ενός υποψηφίου.

Οι τριτοβάθμιοι σπουδαστές μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για Σχέδιο Εισφοράς Ανώτερης Εκπαίδευσης [Higher Education Contributory Scheme] (HECS) ή Πρόγραμμα Δανείων Ανώτερης Εκπαίδευσης [Higher Education Loan Programme] (HELP), που διατίθεται σε δικαιούχους σπουδαστές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε θέσεις που επιχορηγούνται από την Εκπαίδευση


ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Νέα Ζηλανδία είναι χώρα που αποτελείται από 2 μεγάλα και πολλά μικρότερα νησιά στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού . Η Νέα Ζηλανδία είναι επίσης γνωστή ως Αοτεαρόα στη Μαόρι γλώσσα, ή η Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου

Επίσης, είναι γνωστή για την γεωγραφική της απομόνωση, αφού είναι χωρισμένη από την Αυστραλία στα βορειοδυτικά μέσω της Θάλασσας της Τασμανίας , σε μήκος περίπου 2.000 χλμ

        Η Νέα Ζηλανδία έχει μια ποικιλόμορφη σύγχρονη κουλτούρα με επιρροές από Βρετανούς, Μαόρι και άλλους Ευρωπαίους μετανάστες και πιο πρόσφατα από Πολυνησιακούς πολιτισμούς. Πολλά στοιχεία πολιτισμού έχουν την καταγωγή τους και από τους πρώτους Σκωτσέζους αποίκους.
Ο προ ευρωπαϊκής επαφής πολιτισμός των Μαόρι δεν είχε μεταλλικά εργαλεία, βασιζόμενος στην πέτρα και το ξύλο. Οι σύγχρονοι Μαόρι δεν ζουν με παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα. Τούτες οι πίστεις γιορτάζονται με   θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική.
Η θρησκευτική ελευθερία είναι απόλυτα σεβαστή στη Νέα Ζηλανδία. Η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας είναι χριστιανοί. Το 24% του πληθυσμού ακολουθεί την αγγλικανική εκκλησία, το 18% είναι πρεσβυτεριανοί, το 15% ρωμαιοκαθολικοί, το 10% χριστιανοί άλλων δογμάτων (μεθοδιστές, βαπτιστές, ορθόδοξοι) και το 1% είναι ινδουιστές και βουδιστές. Το 32% των κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας δεν ακολουθεί κανένα θρήσκευμα ή είναι αγνώστου θρησκεύματος

Επίσημες γλώσσες της Νέας Ζηλανδίας είναι η αγγλική γλώσσα και η γλώσσα Μαόρι. Η αγγλική γλώσσα είναι κυρίαρχη καθώς ομιλείται από το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας, περιλαμβανομένων και των Μαόρι. Όπως είναι φυσικό, τα αγγλικά της Νέας Ζηλανδίας έχουν υιοθετήσει αρκετές λέξεις από τη γλώσσα των τελευταίων
 «Μέκκα της αδρεναλίνης» αποκαλούν την Αυστραλία οι θαυμαστές των ριψοκίνδυνων σπορ, όπως το μπάντζι- τζάμπινγκ, οι οποίοι εκτελούν άλματα στο Σκίπερς Κάνιον. Η ιλιγγιώδης βουτιά γίνεται από ελικόπτερο που πετά σε ύψος 300 μέτρων. Αγαπημένα σπορ όμως είναι και η γρήγορη κατάβαση με σανίδα πάνω σε πάγο (παρασέιλινγκ), το ράφτιγκ στα ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά και οι βουτιές από πανύψηλους καταρράκτες, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το καγιάκ ,σερφ οι οποίοι απολαμβάνουν τα μεγάλα κύματα - και τα ουράνια τόξα που εμφανίζονται συχνά

Και φτάνουμε. στο μεγαλύτερο κατά την γνώμη μου πρόβλημα της Νεοζηλανδικής κοινωνίας... το αλκοόλ.. Η νεολαία δυστυχώς έχει ώς κύρια μορφή διασκέδασης την έξοδο και κατανάλωση όσου αλκοόλ μπορεί να βρεί. Η διασκέδαση δεν είναι, "να πιούμε για να κάνουμε κέφι" όπως είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αλλά μόνο "να βγούμε για να γίνουμε λιώμα", με ότι αυτό συνεπάγεται. Το αποκρουστικό θέαμα αναίσθητων μεθυσμένων στους δρόμους του Auckland δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, κυριώς στο κέντρο της πόλης

Οι οικογενειακές σχέσεις στην τοπική κοινωνία είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει.. Εδώ ζούμε σε μια κοινωνία όπου είναι πολύ συνηθισμένο τα  περισσότερα από τα μισά  παιδιά να ζουν μέσα σε οικογένειες όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι γονέας του παιδιού, μια και οι φυσικοί του γονείς, είτε δεν ήταν ποτέ μαζί, είτε χώρισαν. Αυτό  δημιουργεί πρόβλημα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις . Μήπως είναι καλύτερα τα παιδιά να ζουν σε οικογένειες με ευτυχισμένους (αν και χωρισμένους) γονείς, αντί για μια ζωή σε ένταση και διαφωνίες; Μια δεμένη, ισχυρή οικογένεια όμως είναι σίγουρο ότι είναι το καλύτερο πράγμα, αλλά τέτοιες δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές, παρά μόνον οικογένειες μεταναστών ή Μαόρι. 

Όσον αφορά τη διατροφή των Νεοζηλανδών βασίζεται στο κρέας και στα βραστά λαχανικά. Οι μετανάστες που ήρθαν από την Ασία έχουν ανοίξει εξαιρετικά ινδικά, κινέζικα και γιαπωνέζικα εστιατόρια. Στις μεγάλες πόλεις βρίσκονται όλων των ειδών οι κουζίνες και τα κινέζικα μαγειρεία είναι διάσπαρτα παντού. Μια μεγάλη μπριζόλα πάντως είναι το βασικό γεύμα των ντόπιων όπως και τα μαγειρεμένα στον φούρνο της γης εδέσματα. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά και τυριά είναι ολόφρεσκα, οργανικά και ιδιαιτέρως εύγευστα.

Επίσης, οι Μαόρι ξέρουν από ψάρεμα, οπότε προτιμούν fish and chips στις καντίνες και θαλασσινές ποικιλίες στα εστιατόρια. Δημοφιλή είναι επίσης τα χέλια, οι αχιβάδες, τα μύδια, και ο τόνος. Εξαιρετικά είναι και τα τοπικά κρασιά και το λικέρ που φτιάχνουν οι Νεοζηλανδοί από ακτινίδια.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μια φήμη για την υψηλή ποιότητα στην εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε με τα διεθνή πρότυπα. Μάλιστα, οι φοιτητές από όλο τον κόσμο έχουν ανακαλύψει ένα Master στη Νέα Ζηλανδία ως το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Επιπρόσθετα, η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο και προσφέρει τόσες πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες για τον Δάσκαλο. Ο λαός της Νέας Ζηλανδίας είναι ζεστοί και φιλόξενοι, η εκπαίδευση είναι οικονομικά αποδοτική, υπάρχει ένα ήπιο κλίμα, και η εκπαίδευση βασίζεται στο βρετανικό σύστημα.



ΑΦΡΙΚΗ

ΚΕΝΥΑ

Η Κένυα είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 580.367 km² και πληθυσμό 39.002.772, με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009.[2] Συνορεύει νοτιοδυτικά με την Τανζανία, δυτικά με την Ουγκάντα και βρέχεται απ' τη λίμνη Βικτόρια, βορειοδυτικά με το Νότιο Σουδάν, βόρεια με την Αιθιοπία, βορειοανατολικά και ανατολικά με την Σομαλία και νοτιοανατολικά βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό. Πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Μουάι Κιμπάκι με πρωθυπουργό το Ράιλα Οντίνγκα. Η Κένυα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 1963.

·          
Δημογραφία
Εθνοφυλετικά το 67% των κατοίκων είναι Μπαντού με κυριότερη φυλή την Κικουγιού (το 23% του πληθυσμού της χώρας). Άλλες φυλές Μπαντού είναι οι Κάμπα ή Άκαμπα 11%, Λούγια 14%, Ντιίγκο, Γκιριάμα, κ.α. Επίσης σημαντική γλωσσο-φυλετική ομάδα Μπαντού είναι οι Σουαχίλι που κατοικούν στην παράλια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Το υπόλοιπο 33% που είναι μεν η μειονότητα σε σχέση με τους Μπαντού, αλλά καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας, αποτελείται κυρίως από Σομαλούς στα βορειοανατολικά, Νειλοτικές φυλές του Σουδάν (Λούο 13%, Καλέντζιν 11%, Λρύχνα) στα δυτικά, Νειλοχαμητικές φυλές του Σουδάν (Μασσάι στα νότια, Σαμπούρου, Τουρκάνα, Μποράν κ.α στα βόρεια, Ντορόμπο κ.α.), και τέλος Άραβες στα παράλια και λίγοι Ευρωπαίοι.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 57,86 χρόνια (57,49 χρόνια οι άνδρες και 58,24 οι γυναίκες).

Θρησκείες
Στο θρήσκευμα ακολουθούν οι Χριστιανοί (προτεστάντες 45%, καθολικοί 33%, ορθόδοξοι 3%) το 80%, οι Μουσουλμάνοι το 10%, οι παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες και οι ασιατικές θρησκείες το 10%.
Γλώσσες
Επίσημες γλώσσες της Κένυας, είναι η Αγγλική και η Σουαχίλι μία Μπαντού γλώσσα με μερικές λέξεις αραβικής προέλευσης. Μιλιέται αρκετά και η Μπαντού γλώσσα Κικουγιού και άλλες γλώσσες του κλάδου στα κεντρικά της χώρας. Επίσης στα δυτικά μιλιούνται οι νειλοτικές, στα βόρεια και νότια οι νειλο-χαμητικές και στα βορειοανατολικά οι σομαλικές διάλεκτοι.
Διοικητική διαίρεση
Η χώρα διαιρείται σε 8 επαρχίες:
·                                 Κεντρική (Νιέρι)
·                                 Ανατολική (Εμπού)
·                                 Βορειοανατολική (Γκαρίσα)
·                                 Ναϊρόμπι (Ναϊρόμπι)
·                                 Πεδιάδα Ριφτ (Νακουρού)
·                                 Νυάνζα (Κισουμού)
·                                 Δυτική (Κακαμέγκα)
·                                 Ακτή (Μομπάζα)
Γεωγραφία
Κλίμα
Το κλίμα της Κένυας είναι καθαρά τροπικό με μια βροχερή και μια ξηρή εποχή και με θερμοκρασίες, τοπία και βλάστηση που παρόλα αυτά ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Λόγω της ύπαρξης υψιπέδων στα δυτικά και κεντρικά της χώρας, το κλίμα εκεί είναι πιο δροσερό και υγιεινό για τον άνθρωπο, και γι' αυτό και η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι όπως και πολλές άλλες πόλεις της Κένυας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. Η βλάστηση εκεί είναι η πλουσιότερη σε όλη την Κένυα με ορεινά τροπικά δάση και δενδρώδεις σαβάνες. Ιδιαίτερα στην περιοχή της λίμνης Βικτόρια και στους πρόποδες του όρους Κένυα, το κλίμα είναι πιο υγρό με αποτέλεσμα την ύπαρξη μικρών περιφερειακών ισημερινών δασών.
Πιο ανατολικά, νότια και νοτιοανατολικά το κλίμα γίνεται πιο ζεστό με θερμοκρασίες και τοπία που όντως θυμίζουν αφρικανική χώρα. Εκεί η βλάστηση τείνει περισσότερο προς αυτήν της σαβάνας και της στέπας σε κάποια σημεία, και με τα 2 μεγάλα πάρκα άγριων ζώων της χώρας να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις: το Μασσάι Μάρα (Massai Mara) στα νοτιοδυτικά της χώρας στα σύνορα με την Τανζανία και το Αμπονσέλι (Abonselli) στα πιο νοτιοανατολικά.
Ακόμα πιο ανατολικά και νοτιοανατολικά, στα παράλια του Ινδικού ωκεανού, το κλίμα είναι ζεστό και πιο υγρό με αποτέλεσμα την ύπαρξη ζέστης μαζί με την υγρασία που φέρνει ο ωκεανός, κάνοντας την ατμόσφαιρα πιο αποπνικτική. Η βλάστηση εκεί είναι ισημερινού τύπου με μικρά ισημερινά δάση κατά μήκος των ακτών στους πιο εσωτερικούς λόφους, και με κοκοφοίνικες στα παράλια.
Στα ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά της χώρας στα σύνορα με την Σομαλία, το κλίμα γίνεται ακόμα πιο ζεστό αλλά και ξηρό με πιο λίγες βροχοπτώσεις κατά την βροχερή περίοδο, όπου η βλάστηση γίνεται πιο φτωχή με ακανθώδη φυτά, ακακίες και σε κάποια σημεία φυτρώνει ο Φοίνικας Ντουμ, εμφανίζοντας το τοπίο όψεις περισσότερο στεπικές και ημιερημικές.
Πιο δυτικά από πριν, ανάμεσα στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Αιθιοπία και τις ανατολικές όχθες της λίμνης Τουρκάνα, το κλίμα γίνεται πιο ημιερημικό έως ερημικό, όπου και κυριαρχεί η μοναδική μικρή έρημος της χώρας, η έρημος Τσάλμπι. Η βλάστηση εκεί αντιπροσωπεύεται από ακανθώδη φυτά και τον Φοίνικα Ντουμ που είναι ανθεκτικός σε τέτοιες δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Όαση για την περιοχή θεωρούνται τα όρη Μάρσαμπιτ που σε σχέση με τα γύρω τους ημιερημικά κατά τ' άλλα τοπία, εκεί η βλάστηση κυρίως στα μεγαλύτερα ύψη, παίρνει όψεις ισημερινού δάσους με την ύπαρξη και δύο κρατήρων-λιμνών, μία εικόνα σπάνια πάνω στην Αφρική δίπλα στην έρημο (Τσάλμπι) να σου ξεπετάγεται απότομα σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων, ζούγκλα με οργιαστική βλάστηση.
Τέλος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, βορειοδυτικά δηλαδή του όρους Κένυα και δυτικά της λίμνης Τουρκάνα στο Rifft Valley και μέχρι τα βορειοανατολικά σύνορα της Ουγκάντα και τα σύνορα με το Σουδάν, το τοπίο επαναλαμβάνεται περίπου με ερημικές, ημιερημικές, στεπικές και σε κάποια σημεία σαβανικές όψεις. Εκεί φυτρώνει ο Φοίνικας Ντουμ, ακακίες και άλλα ακανθώδη φυτά.
Γενικά όλη η βόρεια Κένυα λόγω κλιματικών συνθηκών και γειτνίασης στα βορειοανατολικά της, με την Σομαλία και την νοτιοανατολική Αιθιοπία που έχουν επίσης τις ίδιες κλιματικές συνθήκες, είναι επίσης και το νοτιότερο «σύνορο» ύπαρξης της καμήλας, είτε σε άγρια κατάσταση, είτε σε κατάσταση εξημέρωσης ως μέσο μεταφοράς των λαών του βορρά της χώρας.
Πρόσφατη ιστορία
Μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Δεκεμβρίου του 2007 (και στις οποίες ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι αυτοανακηρύχθηκε νικητής παρά τις καταγγελίες από την αντιπολίτευση για νοθεία) ακολούθησαν ταραχές, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 800-1.500 ατόμων ]και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους 180.000-250.000 άτομα. Στα χειρότερα επεισόδια βίας, την Πρωτοχρονιά του 2007, σφαγιάστηκαν σε ναό κοντά στο Ελντορέτ, 30 πολίτες. Ταραχές έγιναν ειδικά στην επαρχία της Κοιλάδας Ριφτ.
Έναν μήνα μετά τις ταραχώδεις εκλογές έφτασε ως απεσταλμένος στη χώρα ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος κατάφερε να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2008 ο Κιμπάκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα υπέγραψαν συμφωνία για κοινή κυβέρνηση, που ονομάστηκε Εθνική Συμφωνία και Πράξη Συμφιλίωσης. Με βάση αυτή συστάθηκε κυβέρνηση συνασπισμού και θεσμοθετήθηκε θέση πρωθυπουργού. Ο Οντίνγκα διορίστηκε πρωθυπουργός στις 13 Απριλίου  και το νέο υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από 40 μέλη, ορκίστηκε στις 17 Απριλίου. Το 2010 η Εθνοσυνέλευση συμφώνησε στην κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού και σε ένα νέο σχέδιο Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα τον Αύγουστο του 2010, με ποσοστό 68,5% και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου 2010.


ΝΙΓΗΡΙΑ

Η Νιγηρία είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση 923.768 km² και πληθυσμό 170.123.740. Θεωρείται ο γίγαντας της Αφρικής. Συνορεύει δυτικά με το Μπενίν, βόρεια με τον Νίγηρα, βορειοανατολικά με το Τσαντ και ανατολικά με το Καμερούν, ενώ νότια βρέχεται από τον Ατλαντικό
Διατροφή
Από το σύνολο των 165 εκατομμύρια χρονίως υποσιτισμένων παιδιών, Νιγηρία αντιπροσωπεύει πάνω από 11 εκατομμύρια. Καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση και βελτίωση του συντονισμού για την κλιμάκωση της διατροφής στη χώρα. Τριάντα τοις εκατό των 3-ετών και 20% των ηλικιωμένων κορίτσια και τα αγόρια ήταν σοβαρά υποσιτισμένα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούν αραβόσιτο, ρύζι, λαχανικά, εσπεριδοειδή, βαμβάκι, κοκκοφοίνικες. Εξάγουν επίσης κτηνοτροφικά προϊόντα, πολύτιμα ξύλα και καουτσούκ, κι ένα σπάνιο μέταλλο, τον κολυμπίτη..
Κουζίνα
H κουζίνα της Νιγηρίας, όπως και της Δυτικής Αφρικής  σε γενικές γραμμές, είναι γνωστή για τον πλούτο και την ποικιλία της. Πολλά διαφορετικά μπαχαρικά,  βότανα και  αρτύματα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φοινικέλαιο ή αραχιδέλαιο χρησιμοποιούνται για δημιουργία  σαλτσών  και σουπών στις οποίες προσθέτουν και καυτερές  πιπεριές .
Εκπαίδευση
Νιγηρία παρέχει δωρεάν, εκπαίδευση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, αλλά η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική σε κάθε επίπεδο, και ορισμένες ομάδες, όπως οι νομάδες και άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι υπο-εξαίρεση. Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελείται από έξι χρόνια του δημοτικού σχολείου, τρία χρόνια κατώτερο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τρία έτη από την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τέσσερα χρόνια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που οδηγεί σε πτυχίο. Το ποσοστό της δευτεροβάθμιας σχολικής φοίτησης είναι 32% για τους άνδρες και 27% για τις γυναίκες. Το 2004, ο Νιγηριανή Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού περιγράφει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ως «δυσλειτουργικό». Οι λόγοι για αυτό το χαρακτηρισμό είναι  τα ανοργάνωτα  ιδρύματα και οι μη προετοιμασμένοι απόφοιτοι

Ενδυμασία
Στη Νιγηρία οι μαθητές συνηθίζουν να φοράνε στολές. Επίσης υπάρχουν κάποια προγράμματα για να βοηθήσουν τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν. Για παράδειγμα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου έχει μοιράσει 7.200 σχολικές στολές στους μαθητές εννέα σχολείων της περιφέρειάς του, με σκοπό να βοηθήσει την εκπαίδευση.

Μουσική
Η Νιγηρία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών μουσικής της Δυτικής Αφρικής, ένα από αυτά είναι το afrobeat και η palm-music η οποία συνδυάζει τους μητρικούς ρυθμούς με τεχνικές που εισάγονται από το Κονγκό, τη Βραζιλία και την Κούβα.

Μαδαγασκάρη
Μορφολογία

Η νησιωτική χώρα αποτελείται από το νησί με το ίδιο όνομα και από άλλα μικρότερα. Σε γενικές γραμμές η Μαδαγασκάρη φαίνεται ως ένας μεγάλος βραχώδης όγκος, με κλίση προς τη δύση. Στα ανατολικά οι συνθήκες που επικρατούν είναι δυσχερείς για την ανθρώπινη διαβίωση εξαιτίας του κλίματος, που είναι θερμό και υγρό.

Διατροφή

Το βασικό φαγητό είναι το ρύζι, ενώ στα νοτιοδυτικά της χώρας αντικαθίσταται  με ξερό καλαμπόκι. Η κουζίνα της Γαλλίας, της Κίνας και της Ινδίας έχουν επηρεάσει και την κουζίνα της Μαδαγασκάρης. Τα πολύ καυτερά φαγητά δεν είναι ευρύτερα δημοφιλή στο νησί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής. Διάφορα γλυκά, όπως το mofo είναι διαθέσιμα σε περίπτερα και σε καταστήματα στη χώρα. Το mofo gasy (ψωμί της Μαδαγασκάρης), παρασκευάζεται από γλυκό άλευρο ρυζιού και ψήνεται στη θράκα. Στη χώρα επίσης για επιδόρπιο τρώνε σοκολάτες, τροπικά φρούτα και φρέσκο ζαχαροκάλαμο. Γνωστότερο ποτό είναι το παραδοσιακό ranon'ampango. Σερβίρεται επίσης τσάι και καφές. Μοναδική πηγή ασβεστίου είναι το γιαούρτι , με ζεστό νερό, καθώς το φρέσκο γάλα είναι σπάνιο.

Εκπαίδευση

Η μαλαγασική γλώσσα (προφορά: Mala-gass) έχει Μαλαισιανή και Πολυνησιακή καταγωγή και ομιλείται γενικά σε όλο το νησί. Οι εγγράμματοι ομιλούν τη γαλλική γλώσσα. Τα αγγλικά, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, όλο και περισσότερο ομιλούνται σήμερα και το 2003 η κυβέρνηση ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα να εισαχθεί η διδασκαλία της αγγλικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 44 σχολεία, ευελπιστώντας να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Κουλτούρα

Παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, ανακαλύφθηκε ότι έχουν πολλές θεραπευτικές ψυχοσωματικές ιδιότητες. Σήμερα αυτούς τους χορούς τους χρησιμοποιούν ως διάφορες εναλλακτικές θεραπείες (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία). Στην αφρικανική κουλτούρα ο χορός συνδέεται με τις βασικές αρχές που διέπουν την καθημερινή ζωή στην κοινότητα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αιγυπτιακή κουζίνα
είναι γνωστή για τη γεύση και τη χρήση φρέσκων συστατικών (φρούτα και λαχανικά). Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει “ζωή”), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά. Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών ενώ ένα καλό γεύμα τελειώνει πάντα με φρούτα.   

   Εκπαιδευση
 Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Αιγύπτου είναι υποχρεωτική για 6 χρόνια (για τα παιδιά από 6 έως 12 χρονών). Μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους σε μια ενδιάμεση βαθμίδα σχολείων, η οποία είναι καθαρά προπαρασκευαστική. Στα προπαρασκευαστικά αυτά σχολεία, στα οποία η φοίτηση είναι τριετής και δωρεάν, οι μαθητές προετοιμάζονται για να εισαχθούν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γενικά και τεχνικά-επαγγελματικά λύκεια). 
 Τα δευτεροβάθμια αυτά σχολεία περιλαμβάνουν προγράμματα σπουδών τα οποία αποσκοπούν στο να προπαρασκευάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια (γενικά λύκεια)
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχει πανεπιστημιακού επιπέδου παιδεία και μόρφωση με 13 πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται όλα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι ειδικότητες της μηχανολογίας, της ιατρικής, της διοίκησης επιχειρήσεων και της γεωπονίας εισήχθησαν στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου
 Ενδυμασια
Η Αίγυπτος είναι μια καυτή χώρα και έτσι οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα ελαφριά που τους κράτησε δροσερό. Μπορούμε να δούμε τι φορούσαν από τα πολλά έργα ζωγραφικής και γλυπτά που άφησαν πίσω.
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και τις Μέσης Ανατολής.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο.

Τη βασική διασκέδαση στην Αίγυπτο αποτελούν κυρίως τα μνημεία της Αιγύπτου όπως  η  πυραμίδα του Χέοπα, Πυραμίδα του Χεφρήνου

το Κάιρο, σημπληρώνει την αρχαία Ιστορία με τις Πυραμίδες και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά προσφέρει το μεγαλύτερο παζάρι του κόσμου το Χαν Ελ Χαλίλι
«Η εκπαίδευση είναι δημόσια, ουσιαστικά όμως είναι ιδιωτική. Θα πρέπει να βγάλεις πολύ καλούς βαθμούς στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, να δώσεις και κάποιες εξετάσεις για να μπεις στο πανεπιστήμιο, αλλά οι σπουδές κοστίζουν αρκετά, οπότε είναι λίγοι αυτοί που σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχουν πολλά κολλέγια που λειτουργούν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί τα προτιμούν για να σπουδάσουν».
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

περίεργο το φαγητό

«Το φαγητό είναι τελείως διαφορετικό και περίεργο. Εμείς πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβη και αγοράζουμε λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, εκεί θα βρεις μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο, εξωτικά φρούτα τα οποία το εντυπωσιακό είναι ότι τα έχουν και στις αυλές τους. Δεν έχουν ωραίες ντομάτες, ψωμί. Επίσης μπορείς να βρεις και ελληνικά προϊόντα όπως καφέ, ελαιόλαδο αλλά είναι ακριβότερα. Από την άλλη έχουν πολύ καλό κρέας. Τρώνε πολύ κοτόπουλο και για αυτό υπάρχει και η γνωστή αγγλική εταιρεία fast food, την οποία συναντάς κάθε εκατό μέτρα. Γενικότερα είναι από τα φαγητά που βλέπεις να σερβίρονται συχνά. Ακόμα υπάρχουν πολλά κινέζικα καταστήματα και ταϋλανδέζικα.».
 
Επίσκεψη στο ορυχείο - μουσείο

«Δίπλα στο Γιοχάνεσπουργκ βρίσκεται ένα ορυχείο που το έχουν κρατήσει όπως ήταν και το λειτουργούν ως μουσείο. Εκεί σε ξεναγούν και διηγούνται όλη την ιστορία για το πώς έβγαινε ο χρυσός, πώς λειτουργούσε. Εμείς κατεβήκαμε μέχρι τα 250 μέτρα και αυτοί δούλευαν σε τριάμισι χιλιάδες μέτρα κάτω από τη γη. Στα χρόνια της λειτουργίας του είχαν δημιουργήσει ένα ολόκληρο χωριό με σπίτια όπου έμεναν οι εργαζόμενοι στο ορυχείο με τις οικογένειές τους. Αυτά τα σπίτια τα έχουν μετατρέψει σε μουσεία και μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει και ένα λούνα παρκ. Αναρωτιέσαι πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι. Να σημειώσω ότι στην Αφρική υπάρχουν πάρα πολλά ορυχεία. Γενικότερα δεν βλέπεις βουνά και τους λόφους που βλέπεις είναι ορυχεία ουσιαστικά που βγάζουν χρυσό».
 
Λατρεία για τον Μαντέλα

«Οι Νοτιοαφρικανοί λατρεύουν τον Μαντέλα. Ζουν για τον Μαντέλα, ζουν για τη στιγμή που βγαίνει μια φορά το μήνα που θα πάει να κάνει εξετάσεις για να τον δουν. Αν πεθάνει η χώρα θα κάνει πολύ καιρό να συνέλθει. Απόδειξη ότι όταν ξεκίνησε το Μουντιάλ την προηγούμενη είχε σκοτωθεί η εγγονή του. Τον έβλεπαν που είχε πάει στην έναρξη. Χαιρόντουσαν που στη χώρα τους ξεκίνησε ένα τέτοιο γεγονός και συνάμα ήταν στενοχωρημένοι για αυτό που είχε συμβεί. Έχουν βέβαια πολύ άσχημη γνώμη για την πρώην γυναίκα του, τη Γουίνι. Είναι τόσο ο σεβασμός στο πρόσωπό του και έχουν μετατρέψει το σπίτι που ζούσε για χρόνια σε μουσείο και μπορείς να το επισκεφθείς και να δεις πώς ζούσε.. Γενικότερα είναι ένας άνθρωπος που τον αγαπούν πάρα πολύ και θεωρούν ότι τους βοήθησε πολύ».

Νότια Αφρική, η χώρα της ομορφιάς και των αντιθέσεων
Ένα οδοιπορικό στη μαύρη ήπειρο με το φακό και τις λέξεις της Στέλλας Κελεποσίδου
 
Στο νοτιότερο σημείο της μυστηριώδους μαύρης ηπείρου, βρίσκεται ένας αχανής τόπος ανεξερεύνητος επί αιώνες από τους Ευρωπαίους. Ο Αγγλος εξερευνητής David Livingstone ήταν από τους πρώτους λευκούς που μελέτησε τον σχεδόν πρωτόγονο πολιτισμό των ιθαγενών της Νοτίου Αφρικής και έδειξε σε όλο τον κόσμο την απερίγραπτη ομορφιά των καταρρακτών της Βικτόρια, καθώς και άλλα εξαίσια τοπία της νοτιοαφρικανικής επικράτειας.

Μια χώρα με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Ένα αφιέρωμα σε αυτό τον τόπο μέσα από τις εμπειρίες και το φωτογραφικό φακό της συνεργάτιδας του Παρατηρητή Στέλλας Κελεποσίδου που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες εκεί για ένα ταξίδι επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκε, ένα ταξίδι διαφορετικό, γιατί για τους ανθρώπους που τη γνωρίζουν είναι γνωστό ότι η Στέλλα είναι ένας άνθρωπος ανήσυχος, που ψάχνεται, προβληματίζεται και θέλει να γνωρίζει συνεχώς νέα πράγματα και χώρες…
  
Επιστροφή στη Νότια Αφρική μετά από τριάντα χρόνια περίπου

Η Στέλλα Κελεποσίδου γεννήθηκε στη Νότια Αφρική. Δύο μήνες μετά τη γέννησή της οι γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Στα χρόνια που πέρασαν οι οικογένειά της συνέχισε να έχει επαφές με το μακρινό αυτό τόπο. Μετά από τριάντα περίπου χρόνια η Στέλλα απεφάσισε να κάνει το ταξίδι και να επισκεφθεί τον τόπο που γεννήθηκε. Σε αυτό συνετέλεσε αφενός το γεγονός ότι υπήρχαν εκεί φίλοι και συγγενείς, αλλά κυρίως γιατί ήθελε να κάνει ένα «διαφορετικό ταξίδι», για το οποίο όπως λέει και η ίδια «μόλις φθάνεις καταλαβαίνεις ότι αξίζει να το κάνεις».
 
Πολιτισμικό σοκ η άφιξη στη χώρα

Δέκα ώρες ταξίδι για να φθάσεις από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική. Και επειδή οι κατ’ ευθείαν πτήσεις είναι ακριβές οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν το ταξίδι μέσω Καΐρου ή Αμπού Ντάμπι. «Οι πτήσεις είναι πολύ καλές, είναι καθημερινές, με μεγάλα αεροπλάνα και άνετες. Με το που φθάνεις στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ ξεχνάς κατευθείαν ότι βρίσκεσαι σε μια χώρα που έχει μεγάλα ποσοστά βίας και εγκληματικότητας. Ένα πολύ ωραίο αεροδρόμιο στο οποίο η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι μαύροι. Βγαίνοντας από αυτό σε συνεπαίρνει το πράσινο που υπάρχει παντού, οι απέραντες εκτάσεις με δένδρα. Οι δρόμοι πολύ καλοί, τους οποίους βέβαια συνεχώς φτιάχνουν για να είναι πολύ καλύτεροι. Γενικά αμέσως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη ήπειρο με διαφορετική κουλτούρα. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Πρόκειται για μια απέραντη χώρα στην οποία διαβιούν μαύροι με λευκούς, μεταξύ των οποίων πολλοί μετανάστες. Κυρίως Πορτογάλοι αλλά και Έλληνες, όπως και σήμερα υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα από την Ταϋλάνδη και την Κίνα. Επίσης υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι».
Να σημειωθεί βέβαια ότι η περιοχή βρίσκεται στην εποχή του Φθινοπώρου, όπου την ημέρα κάνει ζέστη και το βράδυ ψύχρα, κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώνουμε εδώ αυτή την εποχή. «Το καλοκαίρι έχει ζέστη αλλά το βράδυ κάνει κρύο, ενώ μπορεί να βρέχει συνέχεια επί μια εβδομάδα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες εποχές. Να σημειώσω βέβαια ότι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείς τη Νότια Αφρική είναι ο Δεκέμβρης όπου τα πάντα είναι κλειστά λόγω των γιορτών και όλοι πάνε διακοπές. Ο Δεκέμβρης για αυτούς είναι ο αντίστοιχος του δικού μας Αυγούστου, όπου όλοι βρίσκουν την ευκαιρία για να ξεφύγουν σε παραθαλάσσια μέρη».
«Γενικότερα θα έλεγα ότι η Νότια Αφρική είναι ανεπτυγμένη χώρα. Λόγω του Μουντιάλ του 2010 υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη. Άρχισαν να γίνονται έργα, να φτιάχνουν τους δρόμους, έφτιαξαν μετρό που δεν είχαν. Τόσα χρόνια είχαν μόνο ένα τρένο στο οποίο επέβαιναν μόνο οι μαύροι. Λεωφορεία δεν υπάρχουν. Ένα είναι βέβαιο. Στη Νότια Αφρική πρέπει να έχεις αυτοκίνητο για να κυκλοφορήσεις».
 
Χαρακτηριστικό ότι στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο μαύροι
«Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο μαύροι, εν αντιθέσει με τους λευκούς που είναι ελάχιστοι όσοι κυκλοφορούν, γιατί τώρα πλέον κυβερνάνε οι μαύροι και όλες οι εξουσίες ανήκουν σε αυτούς. Από την άλλη, ανασταλτικός παράγοντας για τους λευκούς είναι το γεγονός ότι υπάρχει εγκληματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάθουν κάτι, αλλά δεν το ριψοκινδυνεύουν. Λευκούς θα δεις να κυκλοφορούν σε κάποιες εμπορικές πόλεις, όπως το Sandton, όπου υπάρχουν ξένες εταιρείες και κυρίως αμερικανικές, στις οποίες δουλεύουν πολλοί λευκοί. Μέσα στο Γιοχάνεσμπουργκ μένουν λίγοι λευκοί, αλλά θα έλεγα ότι ούτε με το αυτοκίνητο κυκλοφορούν σε αυτή την πόλη, ενώ στην Πραιτόρια είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα γιατί υπάρχει το Πανεπιστήμιο, που είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, που βέβαια είναι πολύ δύσκολο να μπεις και δύσκολο για να σπουδάσεις».
 
δημόσια εκπαίδευση
«Η εκπαίδευση είναι δημόσια, ουσιαστικά όμως είναι ιδιωτική. Θα πρέπει να βγάλεις πολύ καλούς βαθμούς στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, να δώσεις και κάποιες εξετάσεις για να μπεις στο πανεπιστήμιο, αλλά οι σπουδές κοστίζουν αρκετά, οπότε είναι λίγοι αυτοί που σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχουν πολλά κολλέγια που λειτουργούν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια που πολλοί τα προτιμούν για να σπουδάσουν».
 
Η χώρα των αντιθέσεων
«Στην Αφρική το επίπεδο ζωής έχει πολλές εκφάνσεις και για αυτό χαρακτηρίζεται χώρα των αντιθέσεων. Βλέπεις τα πολύ καλά σπίτια και ακριβώς απέναντι να υπάρχουν τσίγγινα σπίτια στα οποία δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα. Λένε ότι είναι μια από τις πλέον πλούσιες χώρες του κόσμου. Μπορείς να το δεις αυτό σε ένα σημείο, αλλά αμέσως μπορείς να δεις και την απόλυτη φτώχεια. Οι λευκοί μένουν έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, στις γύρω περιοχές της Πραιτόρια, που είναι προάστια ουσιαστικά μεγάλων πόλεων, όπου όμως μπορείς να βρεις τα πάντα. Υπάρχουν εμπορικά κέντρα μεγάλα στις γύρω περιοχές, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, τα πάντα. Δεν αισθάνεσαι αποκομμένος από τη μεγάλη πόλη. Σε αυτά τα σημεία μπορείς να κυκλοφορήσεις χωρίς φόβο. Όσο κατεβαίνεις στο Κέηπ Τάουν η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Είναι τουριστική περιοχή και μπορείς να κυκλοφορήσεις ευκολότερα, όπως μου είπαν τουλάχιστον. Γνώρισα τουρίστες που ήταν στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ξενοδοχεία έξω από την Πραιτόρια των οποίων οι μετακινήσεις γίνονταν με τουριστικά λεωφορεία που τους έπαιρναν από το ξενοδοχείο. Γενικά σαν επισκέπτης μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικός, γιατί μπορείς να συνεννοηθείς με τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεοφωρείων και να σε πάνε όπου θέλεις, βέβαια σε ασφαλείς περιοχές. Απλά πιστεύω όπως σε κάθε χώρα θα πρέπει να έχεις την ανάλογη προσοχή, λίγο παραπάνω βέβαια, αλλά αν δεν πειράξεις κάποιον δεν σε πειράζει.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι τα σπίτια τους είναι κατά πλειοψηφία μονοκατοικίες. Ελάχιστες είναι οι πολυκατοικίες. Οι μονοκατοικίες έχουν μετατραπεί σε συγκροτήματα με σεκούριτι μαύρους, με πόρτα ασφαλείας από την οποία μπαίνεις με κωδικό ή ακόμα πρέπει να γράψεις και το όνομά σου, ποιον επισκέπτεσαι. Γύρω γύρω από αυτά τα συγκροτήματα υπάρχουν συρματοπλέγματα ηλεκτροφόρα για να μην μπαίνουν οι μαύροι. Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι στα συγκροτήματα αυτά μένουν και μαύροι. Απλά υπάρχουν οι μαύροι οι πτωχοί που κλέβουν.
Επίσης, εντύπωση μου έκανε ότι τα καταστήματά τους δεν έχουν καθόλου ωραία ρούχα, τα οποία για εμάς με το ευρώ είναι φθηνά για αυτούς ακριβά. Προσωπικά δεν μου άρεσε πολύ η αγορά με τα ρούχα και τα παπούτσια. Ένα επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η Νότια Αφρική έχει πάρα πολλά καζίνο. Είναι ένας τρόπος διασκέδασης. Εμείς έχουμε συνηθίσει να βγαίνουμε ό,τι ώρα θέλουμε και να πιούμε ένα καφέ. Εκεί δεν συμβαίνει αυτό. Μια άλλη διαφορά είναι ότι δεν χρειάζεται να πας από μαγαζί σε μαγαζί για να ψωνίσεις αλλά υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά κέντρα όπου μπορείς να ψωνίσεις τα πάντα. Αυτό είναι περισσότερο ασφαλές ειδικά για τους διαμένοντες σε μεγάλη πόλη.
Γενικότερα θα έλεγα ότι οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί. Δουλεύουν οκτώ με εννιά ώρες Μένουν έξω από την πόλη και στην επιστροφή υπάρχει πολύ κίνηση. Για αυτό ο κόσμος δεν βγαίνει πολύ, απλά είτε θα πάει στο καζίνο είτε στο φαγητό το βράδυ ή σινεμά, μπορείς όμως να βρεις όλους τους τρόπους διασκέδασης».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τυπική εκπαίδευση αποτελείται από έξι χρόνια του δημοτικού σχολείου, δύο χρόνια κατώτερος στοιχειώδη, και τέσσερα χρόνια ανώτερη δευτεροβάθμια. Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν το σχολείο στην ηλικία των πέντε ετών. Ένα μέσο μέγεθος της τάξης είναι 65 μαθητές ανά δάσκαλο, και μερικά σχολικά είδη είναι διαθέσιμα σε κάθε μαθητή? Για παράδειγμα τα σχολεία στερούνται στυλό, βιβλία, χαρτιά, και τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν καν νερό ή τουαλέτες αξιοποιήσιμες. Η κοινωνία της Αιθιοπίας αναμένει δασκάλους και τους γονείς να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία για να διατηρήσουν την τάξη και την πειθαρχία. Πιστεύουν ότι τα παιδιά μέσα από την τιμωρία για τις κακές συνήθειες που με τη σειρά τους να μάθουν καλές.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Όταν τυπική εκπαίδευση που ξεκίνησε στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα, ο χριστιανισμός ήταν ο αναγνωρισμένος από τη θρησκεία. Για περίπου 1.500 χρόνια η εκκλησία ελέγχονται όλα τα συστήματα εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικές ευκαιρίες θεωρήθηκαν ως προνόμιο των αστικών απόφαση μειονότητα της Αιθιοπίας Αμχαρικά. Ωστόσο, η μειοψηφία Αμχαρικά εκπαίδευση απόφαση έληξε όταν η δημόσια εκπαίδευση έγινε μια επιλογή για όλους τους πολίτες. Ενώ οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στους στόχους της εκπαίδευσης, η πραγματική δομή της Αιθιοπίας σχολικό σύστημα έχει παραμείνει αμετάβλητο από ότι ιδρύθηκε το 1950. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ περιορισμένη και μέχρι στιγμής, πολύ λίγοι μαθητές το κάνει σε αυτό το σημείο.

ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η κακή εκπαίδευση τα παιδιά δέχονται τους τοποθετεί σε μειονεκτική θέση. Πέφτουν πίσω από άλλες αφρικανικές χώρες για την απόκτηση βασικών ακαδημαϊκών ικανοτήτων, όπως η ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά. Το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου δεν είναι οργανωμένη και ακολουθεί επίσης συμμετοχή αυτή ανοργάνωτη τάση. Η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτικά και ως εκ τούτου, υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό αλφαβητισμού. Δεδομένου ότι οι προμήθειες είναι τόσο σπάνιες και η εκπαίδευση δεν είναι διαθέσιμα σε όλους, τα παιδιά συχνά γίνονται απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν. Τα παιδιά στην Αιθιοπία που λαμβάνουν εκπαίδευση είναι τυχερός και προνομιούχος. Κοινωνική επίγνωση ότι η εκπαίδευση είναι σημαντικό είναι ότι κάτι λείπει Αιθιοπία. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αιθιοπία αισθάνονται ότι η εργασία είναι πιο σημαντική από την εκπαίδευση, έτσι ώστε να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία με λίγο ή καθόλου εκπαίδευση. Τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στο σχολείο τα παιδιά από ό, τι στις αστικές περιοχές. Οι περισσότερες αγροτικές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους, ενώ βρίσκονται στο σχολείο δεν μπορεί να συμβάλει στην δουλειές του σπιτιού και το εισόδημα.


ΑΜΕΡΙΚΗ

Η.Π.Α
 Στις Η.Π.Α, συνεχώς αναπτυσσόμενο κράτος με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, δεν θα ήταν σωστό να προσπεράσουμε χωρίς να δώσουμε σημασία στους διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, η διατροφή, η διασκέδαση,  η κουλτούρα κ.α  προκειμένου να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας των παραπάνω παραγόντων σε μία ξένη ήπειρο!
                           Η εκπαίδευση στις ΗΠΑ
         Το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα εμπεριέχει τα ακόλουθα επίπεδα και τύπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων:

Επίπεδα:
Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: τυπικά η πρωτοβάθμια περιλαμβάνει τις τάξεις Α ́ έως Ε ́ Δημοτικού, ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας τις τάξεις ΣΤ ́ Δημοτικού, Α ́ έως Γ ́ Γυμνασίου και Α ́ έως Γ ́ Λυκείου. Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση: διετή κολλέγια, τετραετή κολλέγια και πανεπιστήμια, μεταπτυχιακές σχολές. Τα πτυχία που προσφέρονται είναι προπαρασκευαστικά, bachelor's, master  και διδακτορικά, όπως επίσης διπλώματα και πιστοποιητικά.
Εκπαίδευση:
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία όλου του κόσμου. Κάποια από τα πιο φημισμένα είναι το Κολούμπια και το Κορνέλ (Cornell University),το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ (University of Rochester).
Διασκέδαση στη Ν. Υόρκη
Η Νέα Υόρκη προσφέρει κάθε είδους διασκέδαση και ψυχαγωγία και μπορεί να ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία σας. Όσον αφορά το θέατρο, μπορείτε να απολαύσετε μία λαμπερή υπερπαραγωγή στο Μπρόντγουέι, ή να παρακολουθήσετε μία πειραματική παράσταση σε κάποια παλιά σοφίτα. Το New York Convention & Visitors Bureau είναι ο επίσημος οργανισμός παροχής τουριστικών πληροφοριών, του Βroadway Line, με αναλυτικές περιγραφές παραστάσεων και του MoviePhone, για τις κινηματογραφικές ταινίες.
         Όσον αφορά τη μουσική, έχετε τη δυνατότητα να νιώσετε το μεγαλείο της Όπερας του Metropolitan Opera ή και να παρακολουθήσετε ένα τζαζ γκρουπ στα κλαμπ του Village. Μπορείτε να παρακολουθήσετε χορευτικές παραστάσεις σε κάποιο καφέ ή και να επιδοθείτε οι ίδιοι σε χορευτικές επιδείξεις σε κάποιο από τα κλαμπ της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία μένουν ανοικτά ως τις 4 μ.μ ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ για ηλικίες κάτω των 21. Οι κινηματογράφοι επίσης αφθονούν ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες για παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων όπως μπάσκετ(στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν), μπέιζμπολ, χόκεϊ, τένις και πολλά άλλα.

Νέα Υόρκη-Μανχάταν: Το πιο λαμπρό αστέρι
         Το Μανχάταν δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη του μέλλοντος. Από τους ορόφους των ουρανοξυστών η θέα κόβει την ανάσα με το Εmpire State Building να ξεχωρίζει από μακριά. 
         Οι ουρανοξύστες είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της και υψώνονται πάνω στους δρόμους όπου 8 εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι κυκλοφορούν καθημερινά, περπατούν γρήγορα, μιλούν δυνατά και είναι περήφανοι που ζουν εδώ. Είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου μπορείς να διατηρείς την ανωνυμία σου και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι ότι είσαι το (ή στο) κέντρο του κόσμου.
         Φυσικά η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο το Μανχάταν - όμως καλό είναι να ξεκινάς από εκείνο το «ευλογημένο» κομμάτι της γης όπου οι γυναίκες είναι όμορφες, οι άντρες καλοντυμένοι, οι βιτρίνες λαμπερές. Το Μανχάταν σε βάζει να ξοδέψεις κι εσύ πρόθυμα το κάνεις, αρκεί να αποκτήσεις όσο περισσότερες εμπειρίες μπορεί να σου προσφέρει.
         Στο Μανχάταν αφήνουμε τις έγνοιες πίσω και παίρνουμε μαζί μας την ανέμελη εκδοχή του εαυτού μας. Στο Μανχάταν ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά και προσπαθούμε να τεντώσουμε το 24ώρο για να γευτούμε όλες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη Νέα Υόρκη πραγματικά αξιολάτρευτη.

CENTRAL PARK
Το Central Park με τα 3.372 στρέμματά του είναι μια όαση μέσα στους ουρανοξύστες και θυμίζει σκηνικό από ρομαντική κομεντί - ειδικά αν φωτογραφηθείς εκεί για να βάλεις την αναγγελία γάμου σου στους «Τimes>>
Δυο δρόμους πιο κάτω είναι το Radio City Music Hall στη γωνία της Sixth Ave και 50th St. Επισκεφθείτε το για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο ετήσιο θέαμα με νέους καλλιτέχνες που τραγουδούν και χορεύουν σε στυλ Μπρόντγουέι. Στη θρυλική πλατεία Time Square θα πραγματοποιηθεί και το μεγάλο πρωτοχρονιάτικο πάρτι ανοιχτό για όλους, με μουσικά συγκροτήματα, διαγωνισμούς και εκπλήξεις .Το πάρτι όμως με την περισσότερη αστερόσκονη θα οργανωθεί στο Roseland Ballroom.
Empire State Building
Το Εmpire State Building είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, κτισμένος το 1920. Από μακριά θυμίζει βέλος που στοχεύει ακριβώς στην καρδιά της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής. θυμίζει ένα τέλειο βέλος, ενώ στην αίθουσα υποδοχής είναι θεαματικοί οι μαρμάρινοι τοίχοι και η διακόσμηση από αλουμίνιο, αλλά και οι πίνακες που δείχνουν τα εφτά θαύματα του κόσμου. Το κτίριο έχει 73 ασανσέρ, ενώ μπορούμε και να ανεβούμε τα εξουθενωτικά 1.575 σκαλιά.

Shopping
Barney’ s Νew York (Madison av). Ο ναός της μόδας.H Patricia Field , η ενδυματολόγος της σειράς «Sex and the city» έχει το δικό της μαγαζί και δεν είναι καθόλου απίθανο να την πετύχετε εκεί και να σας δώσει συμβουλές. Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν να το επισκέπτονται ….καθώς εκεί θα βρουν την τελευταία λέξη της μόδας!
Αξιοθέατα
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( ΜοΜΑ) είναι σαν ταχύρυθμο μάθημα στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Ότι καινούργιο συμβαίνει στην τέχνη περνάει πρώτα από εκεί. Κάποια εκθέματα σοκάρουν - τίποτα όμως δεν περνάει απαρατήρητο. 

Αμερικάνικη Κουζίνα
Η αμερικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από απλές αλλά πολύ νόστιμες συνταγές. Στην κατηγορία αμερικάνικη κουζίνα θα βρείτε συνταγές για μπέργκερ, γαλοπούλα, γέμιση γαλοπούλας, γλυκοπατάτα, cookies, ντόνατς και πολλά άλλα. Κοκτειλ μοχιτο – Mojito,κοκτειλ κοσμοπολιταν – Cosmopolitan,κρέπες,ντόνατς με κολοκύθα, μάφινς με γλυκιά κολοκύθα-halloween muffins και hamburgers και γενικώς το junk food το οποίο οι νέοι προτιμούν και καθίσταται η κύρια αιτία για την παχυσαρκία στους Αμερικανούς εφήβους.
            ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η  Αργεντινή, είναι μια ισπανόφωνη χώρα στο νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των Άνδεων και του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού . Είναι η δεύτερη σε μεγαλύτερη έκταση χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία. Συνορεύει με τις Ουρουγουάη ,Βραζιλία, Παραγουάη, Βολιβία και    Χιλ. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Μπουένος Άιρες, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ατλαντικού Ωκεανού. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι οι Σάντα Φε και Ροσάριο στο κεντρικό τμήμα της χώρας, Τουκουμάν στο βόρειο και Ρίο Γκράντε στο νότιο.
Αργεντινή, η χώρα του τάνγκο, του ποδοσφαίρου, με την ποικιλία των φυσικών τοπίων και την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα να συνθέτουν το πάζλ της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
 Διαθέτει μερικά από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, εντυπωσιακούς καταρράκτες, ποικιλομορφία εδάφους, απομακρυσμένες περιοχές στη νότια Παταγονία και την πολυσύχναστη μητρόπολη του Μπουένος Άιρες, στο βορά.
Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να διασχίσουν την Παταγονία με τα πόδια ανάμεσα σε χιλιάδες πιγκουΐνους και να γίνουν μάρτυρες των πιο εκπληκτικών καταρρακτών του κόσμου. Οι εραστές της πόλης θα λατρέψουν το μυθικό Μπουένος Άιρες, εκεί όπου “το ποδόσφαιρο χορεύει τανγκό” με την πλούσια νυχτερινή ζωή.


Η Αργεντινή είναι μια ασφαλής, φιλική και - σε σύγκριση με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ - πολύ προσιτή σε τιμές χώρα.
Οι τέσσερις πιο γνωστές περιοχές της είναι οι εξής:
         Cuyo και η Κοινότητα των Άνδεων
Αυτή η περιοχή γύρω από τις Άνδεις ξεκίνησε ως αποικία του Περού, αλλά σήμερα μόνο λίγα ανθρακωρύχοι και κτηνοτρόφοι διαμένουν σε στην περιοχή των ηφαιστειακών κορυφών και λιμνών με αλάτι.
         Μεσοποταμία & Βορειοανατολικά
Μεσοποταμία, μια επίπεδη πεδιάδα μεταξύ των ποταμών Parana και Uruguay στη βόρεια Αργεντινή. Ιδιαίτερα υγρή, ελώδεις και με πολύ ζεστή το καλοκαίρι. Η βόρεια επαρχία της περιοχής περικλείεται σχεδόν από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, καλυμμένη από πυκνά δάση.

         Παταγονία και το Lake District
Απλά μια μοναδική εμπειρία που κάθε ταξιδιώτης οφείλει να κάνει δώρο στον εαυτό του. Κοιλάδες, βοσκοτόπια στα νότια τμήματα της περιοχής και πιγκουΐνοι στα βόρια.
         Tierra del Fuego
Η γη της "φωτιάς" είναι πράγματι ένα αρχιπέλαγος, συμπεριλαμβανομένου της Isla Grande de Tierra del Fuego και των πολυάριθμων μικρών νησιών. Η βόρεια Isla Grande είναι παρόμοια σε εδάφη με τις πεδιάδες Παταγονία, ενώ η ορεινή περιοχή στα νότια είναι γεμάτη δάση. Το κλίμα της είναι συνήθως ήπιο όλο το χρόνο, αν και οι καταιγίδες είναι συχνές.
Πρωτεύουσα είναι το Μπουένος Άιρες .Με το μοναδικό συνδυασμό της ευρωπαϊκής με τη νοτιοαμερικανική κουλτούρα και το πάθος για το χορό, η πρωτεύουσα της Αργεντινής αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μία ζωντανή νυχτερινή ζωή. Η μόδα και το ευρύ φάσμα διασκέδασης στα "barrios" του Μπουένος Άιρες. Τζαζ κλαμπ ή ολονύχτιος χορός, κάποια από τα κλαμπ και τα πολιτιστικά κέντρα προσφέρουν μαθήματα για να μάθει κανείς τάνγκο ή σάλσα. Στην πόλη μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα: από ιρλανδικά παμπ και φολκλορική μουσική ως πάρτυ σε σπίτια.
Διασκέδαση
Με ένα ασήμαντο φιλοδώρημα θα απολαύσετε υπαίθριες παραστάσεις τάνγκο και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας στο Σαν Τέλμο και τη Λα Μπόκα , που είναι οι πιο καλλιτεχνικές συνοικίες της πόλης. Αν ζητάτε κάποια βραδινή παράσταση, στο El Chino ,μια παλιά διαμορφωμένη αποθήκη, θα απολαύσετε μια περισσότερο αυθεντική ατμόσφαιρα. Το Esquina Carlos  στεγάζεται σε ένα παλιό καλόγουστο κτίριο, διαθέτει αξιόλογη ορχήστρα και πολυμελή θίασο χορευτών, και το δείπνο προηγείται της παράστασης. Πολύ καλό είναι και το El Viejo Almacen.
Πέρα από το δημοφιλές τάνγκο, θα ακούσετε ροκ, στη ροκ σκηνή του Napo, El Samovar de Rasputin. Το pasha είναι το πιο Ιν κλαμπ της πόλης με σκληρή πόρτα, και το Milion ,πέρα από τον ωραίο χώρο του παλιού αρχοντικού, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μπαρ, που συγκεντρώνει τη νεολαία της πόλης. Στο Seddon Bar θα ακούσετε τζαζ και μπλουζ.
Πολλά εστιατόρια και μπαράκια θα βρείτε και στο Puerto Madero. Πρόκειται για το παλιό λιμάνι που αναπλάστηκε σε χώρο αναψυχής και οι αποθήκες του μεταμορφώθηκαν σε καλόγουστα εστιατόρια, κλαμπ, μπαράκια και καταστήματα. Αν ενδιαφέρεστε για το θέατρο, η Avenida Corrientes είναι η λεωφόρος των θεάτρων της πόλης -κάτι σαν το Μπρόντγουεϊ- και εκεί βρίσκεται και το Colon, το περίφημο θέατρο της όπερας, που άνοιξε το 1908 με την «Αΐντα».
Αργεντινό τανγκό = ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Το τανγκό έχει γίνει μέρος του ρεπερτορίου πολλών κλασικών μουσικών. Ένας από τους πρώτους ερμηνευτές που έκαναν αυτή την "υπέρβαση" ήταν ο βαρύτονος Χόρχε Τσαμινέ με την ηχογράφηση των Τάνγκος του. Έκτοτε, οι al Tango, Γιο-Γιο Μα, Μάρτα Αρχάριες, Ντανιέλ Μπάρενμποϊμ, Γκίντον Κρέμερ, Πλάσιδο Ντομίνγκο και Μαρσέλο Αλβαρές έχουν ερμηνεύσει και ηχογραφήσει τανγκό.
     ΧΟΡΟΣ
Ο χορός αναπτύχθηκε σε κακόφημες περιοχές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση Ευρωπαϊκών, Νοτιοαμερικανικών (Μιλόνγκα) και Αφρικανικών ρυθμών σε έναν ερωτικό και αισθησιακό ρυθμό. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ξεχώρισε από μια ποικιλία άλλων χορών και πέρασε από τις κακόφημες περιοχές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα διαδόθηκε στην Ευρώπη και προς το τέλος του 1913 έφτασε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ

      Φαγητό
Τον 16ο αιώνα, παρατήρησαν ότι τα βοοειδή και τα άλογα που ζούσαν ελεύθερα εκεί είχαν πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά. Η ύπαρξη αυτών των κοπαδιών δημιούργησε το επάγγελμα του «αγελαδάρη» που φροντίζει τα βοοειδή και τα άλογα. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι «γκάουτσος», των οποίων η ζωή στις πάμπας, οι συνήθειες και οι παραδόσεις έμειναν θρυλικές. Έτσι, το νοστιμότατο κρέας έγινε η βάση της καθημερινής διατροφής των Αργεντινών και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ο πιο δημοφιλής είναι μια ποικιλία (parrillada) που περιλαμβάνει asado, δηλαδή ψητή μπριζόλα στη σχάρα ή σε φωτιά μαζί με άλλα κομμάτια του κρέατος, και chinchulines (μικρά εντόσθια), tripa gorda (μεγάλα εντόσθια), ubre (μαστούς), rinones (συκωτάκια) και morcilla (λουκάνικο με αίμα). Οι απανταχού κρεατοφάγοι συμφωνούν ότι είναι εξαιρετική η chuleta (T-bone steak) και το bife de chorizo, μια τεράστια, μαλακή και χυμώδης μπριζόλα. Η Αργεντινή είναι η 4η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη παραγωγή μόσχου και βοοειδών, κατέχοντας το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, και ο 10ος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως.
Εκπαίδευση
·        Πρωτοβάθμια: το παιδί εισέρχεται σε αυτήν από την ηλικία των 6 ετών έως και το 14ο έτος της ηλικίας του. Ο βαθμός των τάξεων που μπορεί να φτάσει ένα παιδί είναι ο 7ος καθώς είναι ο τελευταίος βαθμός των δυο κύκλων ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

·        Δευτεροβάθμια:  Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αργεντινή ονομάζεται Polimodal («πολυτροπική», δηλαδή, με πολλαπλούς τρόπους), δεδομένου ότι επιτρέπει στο μαθητή να επιλέξει τον προσανατολισμό του.  Η Polimodal είναι υποχρεωτική και η ολοκλήρωσή της είναι προϋπόθεση για να εισέλθουν κολέγια σε όλη τη χώρα.  Η Polimodal είναι συνήθως 3 χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης, αν και ορισμένα σχολεία έχουν τέταρτο έτος.
·        Τριτοβάθμια: Μια σημαντική πτυχή είναι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι χωρίς δίδακτρα και ανοιχτή σε όλους. Αν και δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει οποιουδήποτε είδους τέλους στα πανεπιστήμια, κρυφό κόστος της εκπαίδευσης, όπως οι μεταφορές και τα υλικά, συχνά παραμελούνται και η έλλειψη ενός καλά ανεπτυγμένου και διαδεδομένου συστήματος  υποτροφιών απαγορεύει σε φοιτητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα να εγγραφούν στο δημόσιο πανεπιστήμια: για κάθε οκτώ μαθητές από το 20% του ανώτερου εισοδήματος, υπάρχει μόνο ένας μαθητής από το 20% χαμηλότερου εισοδήματος .Σε αντίθεση, μεταπτυχιακή εκπαίδευση απαιτεί κάποια μορφή χρηματοδότησης και δεν είναι συνήθως δωρεάν. .
Επιπλέον, η οικονομική πίεση των πρωτοετών τους αναγκάζει να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό πριν από την αποφοίτηση, έτσι είναι πολύ συνηθισμένο για τους νέους φοιτητές να έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης και την ίδιο χρόνο για μελέτη στο Πανεπιστήμιο. Αυτό θεωρείται ευεργετικό, διότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν  ήδη εργασιακή εμπειρία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου