Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

3o ΓΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ                                                                        ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014


ΜΑΘΗΜΑ : ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  ( PROJECT )                                                                                                                                                                                                                                ΕΤΗΣΙΟ ΘΕΜΑ : ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ   ( ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ )                     ΤΑΞΗ Β’- ΤΜΗΜΑ : Β 1                                                                                                                                              ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΕ12.02   (ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ)


ΟΜΑΔΕΣ

1 ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ          
ΙΩΑΝΝΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                                                         ΓΑΤΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                                                                                                              ΘΑΝΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                                                                                                                                    ΗΛΙΑΔΗ  ΦΩΤΕΙΝΗ                                                                                                                                    ΚΑΝΕΛΛΗ  ΕΛΕΝΗ

2 ΟΜΟΡΦΙΑ  ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ               
ΚΑΡΡΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                                                                                             ΓΕΡΑΛΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                                                                                             ΓΙΟΓΙΟΥ  ΕΥΣΤΑΘΙΑ                                                                                                                          ΔΑΝΙΗΛ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                                                                                                                  ΘΕΟΔΩΡΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3 ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  
ΚΑΤΣΙΚΑΒΑΛΗΣ  ΧΑΡΙΛΑΟΣ                                                                                                                  ΒΟΥΔΟΥΡΗ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                                                                                                                 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                                                                                  ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

4 ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ  ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ   
ΔΡΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                                                                                              ΒΡΕΤΤΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ                                                                                                                            ΓΙΑΠΛΕ’ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ                                                                                                                 ΚΑΤΣΟΜΠΕΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 

5  ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗΝ  ΦΥΣΗ
ΔΟΞΑΚΗ  ΜΑΡΙΑΝΝΑ                                                                                                                               ΑΓΓΕΛΟΥ  ΙΩΑΝΝΑ-ΑΡΓΥΡΩ                                                                                                                       ΚΑΡΑΤΖΑ  ΔΗΜΗΤΡΑ                                                                                                                             ΔΗΜΟΓΛΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ









Η  Ομορφια στον ανθρωπο
Ομαδα 1
·        Ηλιάδη Φωτεινή
·        Ιωάννου Γιάννης
·        Κανέλλη Έλενα
·        Γατής Νικος
·        Θάνου Παναγιωτα

“ Εξωτερική Ομορφιά : το κλειδί για τις πόρτες τις εφήμερες πορτες της επιτυχίας...
Εσωτερική Ομορφιά : μια θέση στην αιωνιότητα... “


Ο όρος ομορφιά απο μόνος του μας προιδεάζει,για κατι καλό,κάτι ωραίο.

Αναφέρομαι ,στην ομορφιά του ανθρώπου,σαν εικόνα( εξωτερική ομορφιά) και σαν ύπαρξη ( εσωτερική ομορφιά).
Η ομορφιά,για μένα,είναι μια έννοια,αντικειμενική,( μια κατάσταση ,ή ένα πράγμα δεν γίνεται αποδεχτό από όλους ως ωραίο).
Αντίθετα η εξωτερική ομορφιά,αποδέχεται από όλους!
Ποιος μπορεί να “αντισταθεί “σε μια αιθέρια ύπαρξη,όταν μάλιστα,έχει τις αναλογίες της θεάς Αφροδίτης ή του καλλίγραμμου Άδωνι;(όχι του Γεωργιάδη).
Ένας άνθρωπος με εξωτερική ομορφιά,ανεξαρτήτου φύλου,σήμερα χαράζει την πορεία της ζωής του πολύ πιο άνετα,απ’ ότι ένας άσχημος άνθρωπος!
Όλες οι πόρτες του ανοίγουν διάπλατα!
Κι αυτό ,γιατί,στην σημερινή εποχή,η (εξωτερική ) ομορφιά,έχει πλέον,εμπορευματοποιηθεί.
Άνθρωποι,που η φύση τους προίκισε ανάλογα,έχουν πετύχει πολλά στη ζωή τους.
Σε μια κοινωνία ,όμως επιφανειακή,σαθρή,η( εξωτερική) ομορφιά,γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Το τίμημα!
Ανέκαθεν,ήταν έτσι.
Απο την αρχαιότητα έως σήμερα.
Οι διαγωνισμοί ομορφιάς,αποτελούν,απόδειξη των όσων γράφω.
Επίσης ,η χείριστη περίπτωση εκμετάλλευσης είναι και το εμπόριο λευκής σαρκός.
Πανέμορφοι άνθρωποι,πέφτουν θύματα,τέτοιων κυκλωμάτων.
Όσο γι αυτούς που το κάνουν κατά βούληση,για μένα,κι αυτοί θύματα των άλλων είναι ,λόγω αδυναμίας  του χαρακτήρα τους,είναι πιο επιρρεπείς στα” ψεύτικα μεγαλεία”.
Μια γυναίκα,ή ένας άντρας ωραίος ,τραβάει αμέσως τα βλέμματα και τον θαυμασμό όλων. Όλοι,γοητεύονται,μ αυτό που βλέπουν,όταν αποτελεί ” χάρμα οφθαλμών”.
Μερικές φορές,το πλάνεμα αυτό σταματάει, όταν το εν λόγω πρόσωπο ,αρχίζει να μιλάει.
Αυτό απογοητεύει,συνήθως τις γυναίκες.Λέγεται, οτι η γυναίκα,ερωτεύεται,αυτά που ακούει,ενώ άνδρας αυτό που βλέπει.
Έχουμε δει πανέμορφες γυναίκες,( αλλά και άνδρες),να χρησιμοποιούνται,ως διακοσμητικό στοιχείο( “γλάστρες”).
Ο ανδρας,δεν ενδιαφέρεται τόσο,για την δυνατότητα της συντρόφου του ,να σκέφτεται μόνη της(!!!),γιατί μάλλον τον βολέυει.
Η γυναίκα,όμως,προτιμά να έχει δίπλα της έναν έξυπνο άντρα.
Η εσωτερική ομορφιά τώρα,είναι ένα σύνολο ψυχικών χαρισμάτων και αξιών όπως,ευγένεια,συμπόνοια,δημιουργικότητα,ευφυία ,ευαισθησία,τρυφερότητα .
Η εσωτερική ομορφιά,είναι απόλυτη η αρμονία της ψυχής και σώματος ,ως σύνολο της ύπαρξης,(οπως το αντιλαμβάνομαι εγώ- δεν είμαι ψυχολόγος).
Είναι το κυριότερο πλεονέκτημα,για τους ανθρώπους,που η φύση δεν ήταν γενναιόδωροι μαζί τους.
Για να ισοσταθμίζει η ζυγαριά .
Άσχημοι,εξωτερικά άνθρωποι,έχουν άπειρο εσωτερικό κάλλος,  το οποίο βοηθά  στο να “κατακτήσει” τον συνομιλητή του,να τον βοηθήσει,ώστε να βρει την ψυχική ηρεμία,που αναζητά.
Δεν είναι απαραίτητο αυτός ο άνθρωπος να είναι μορφωμένος .
Ακόμα και  σχετικά αγράμματοι άνθρωποι,έχουν αυτό το θείο χάρισμα.
Άνθρωποι με εσωτερική ο μορφιά,ίσως περνάνε απαρατήρητοι,ή δεν τους δίνονται οι ανάλογες τιμές στο σύντομο πέρασμά τους από την επίγεια ζωή,αλλά το όνομά τους χαράσσεται, για πάντα ,με  χρυσά γράμματα στην Ιστορία.
Ως την αιωνιότητα!
Χαρακτηριστικό,είναι το παράδειγμα του Σωκράτη.
Ο Σωκράτης δεν είχε όμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά,περιγράφτηκε ως άσχημος ,με χοντρή μύτη,μεγάλα ρουθούνια,μικρό ανάστημα.
Το πνεύμα αυτού του σπουδαίου άνδρα και η εσωτερική του ηρεμία, έκαναν τους συνομιλητές του,να αδιαφορούν ,για την εξωτερική του εμφάνιση.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε,για να οδηγήσει τον συνομιλητή του,να βρεί μόνος του ,τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασάνιζαν,ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του(“μαιευτική”),χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Υποστηρικτής του δικαιοσύνης,ταπεινόφρων,προτιμούσε να ζει φτωχικά,μη  δίνοντας σημασία στα υλικά αγαθά,τονίζοντας την ανάγκη για αξιοπρεπή ζωή..Πάντα αντιστεκόταν στο άδικο κι ενώ υπηρέτησε την πατρίδα του πολεμώντας γι αυτή,χαρακτηρίστηκε ως  προδότης.
Καταδικάστηκε κι ενώ οι μαθητές-φίλοι του, του πρότειναν ν αποδράσει ,με την βοήθειά τους,προτίμησε να πιεί το κώνειο ,υποδέχοντας το θάνατο,ειρηνικά και γαλήνια,(παρ όλο που κατηγορήθηκε άδικα).
Αναφέρω τον Σωκράτη,γιατί τον θαυμάζω,περισσότερο από όλους,τους φιλοσόφους.
Είναι τόσα πολλά,που  πρέπει να γράψω για τον Σωκράτη,αλλά δεν είμαι η κατάλληλη (άλλωστε χρειάζονται πολλές σελίδες).
Δυστυχώς,η ιστορία επαναλαμβάνεται με ανάλογα περιστατικά,ακόμα και στις μέρες μας.
Ο Σωκράτης έμεινε για πάντα στην Ιστορία,μαζί με άλλα σπουδαία ονόματα.
Έν κατακλείδι,η εξωτερική ομορφιά,λειτουργεί,ως κλειδί για τις εφήμερες πόρτες της επιτυχίας,
ενώ η εσωτερική ομορφιά,χαρίζει μια θέση στην αιωνιότητα.

AΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ..ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Ο όρος ομορφιά απο μόνος του μας προιδεάζει,για κατι καλό,κάτι ωραίο.
Η ομορφιά που βασίζεται στην αρμονία του σώματος και της ψυχής είναι το ιδεώδες της ανθρώπινης ύπαρξης και εάν η ανθρώπινη ζωή αδιαφορεί για τη φυσική αρμονία και το ρυθμό, γρήγορα στερείται τις δυνάμεις που τη συντηρούν.
   Αν θέλουμε να δώσουμε έναν ολοκληρωμένο ορισμό της αισθητικής επιστήμης σήμερα, θα λέγαμε ότι περιλαμβάνει τη γνώση, τη χρήση και την εφαρμογή όλων εκείνων των μέσων και επιστημονικών μεθόδων που βοηθούν στην αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων, σε συνεργασία δε, όπου αυτό απαιτείται, και με άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως δερματολόγους, διαιτολόγους, ενδοκρινολόγους, πλαστικούς χειρουργούς κ.ά. Επίσης, το επίπεδο της κοσμετολογίας και των ιατρικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων συνδέεται άμεσα με την έκφραση και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αισθητικής.
   Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες που καθορίζουν τα πρότυπα της ομορφιάς σε κάθε εποχή σχετίζονται άμεσα με τις θρησκευτικές παραδόσεις, τα λαϊκά έθιμα, τις κλιματολογικές συνθήκες, το οικονομικό επίπεδο, την πνευματική κουλτούρα και τα κοινωνικά πρότυπα κάθε κοινωνίας, δεν υπήρξε ιστορική περίοδος στη διάρκεια της οποίας να σταμάτησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την ομορφιά. Περίπου 3.500 χρόνια πριν, κατά την Αρχαιότητα, όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καλλυντικά. Στον τάφο του Τουταγχαμών βρέθηκαν υλικά και αντικείμενα ψιμυθίωσης, όπως και σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στη ρωμαϊκή επικράτεια. Ακόμη και στον Μεσαίωνα, η φροντίδα για την ομορφιά ήταν ζήτημα που απασχολούσε κάθε άνθρωπο. Τό μόνο που άλλαζε ήταν το πρότυπο και οι κοινωνικές συνθήκες.
   Μελετώντας την ιστορία της ανθρωπότητας, διαπιστώνουμε τη διαχρονική αξία της αισθητικής προσώπου και σώματος και το γεγονός ότι η χρήση φυτών, ορυκτών και άλλων υλικών, η ευεργετική δράση των οποίων ήταν από τότε γνωστή, υπήρξε πράγματι ευρεία.
   Οι γυναίκες ήξεραν να επεξεργάζονται οι ίδιες αυτά τα φυτικά, ζωικά ή ορυκτά υλικά, ώστε να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εμφάνιση και τη φροντίδα του σώματος και του προσώπου τους. Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία λατρεύτηκε η ομορφιά στο πρόσωπο της θεάς Αφροδίτης, υπήρξε πρωτοπόρος, μαζί με την αρχαία Αίγυπτο, στην ανάπτυξη της αισθητικής. Τις γνώσεις τους δε και την πείρα τους μεταλαμπάδευσαν στη Ρώμη και σε όλη την Ευρώπη της τότε εποχής.
   Τα πρώτα ινστιτούτα ομορφιάς στο βαλκανικό χώρο, ινστιτούτα που φυσικά διέφεραν αρκετά από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, είχαν δημιουργηθεί στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, όπου οι Ελληνίδες προσέφευγαν για να φροντίσουν τον εαυτό τους.
  Στη σύγχρονη εποχή, η ανάγκη για ομορφιά και φροντίδα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, η στροφή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και η αύξηση των καθημερινών καθηκόντων και υποχρεώσεων ανδρών και γυναικών έχουν κάνει ακόμη πιο επιτακτική την καλή εμφάνιση.
  Έτσι, σήμερα, η ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου να ασκεί και να βελτιώνει τα επιτεύγματά του έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και στον τομέα της αισθητικής, ώστε να προσαρμόζεται και να αποδίδει τα μέγιστα για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα και το ρόλο του στην κοινωνία. Στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες για αισθητική περιποίηση καλούνται να απαντήσουν οι επαγγελματίες αισθητικοί, οι οποίοι έχουν επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του αντικειμένου τους.
   Στην Ελλάδα του 2011, λοιπόν, η αναγκαιότητα ύπαρξης και αποτελεσματικότητας της εφαρμοσμένης Αισθητικής Επιστήμης στον τομέα της υγείας την τοποθέτησε στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε τα στελέχη που ασκούν την εφαρμοσμένη αισθητική να διαθέτουν παιδεία ανάλογη με τις σημερινές υψηλές απαιτήσεις αυτού του επαγγελματικού χώρου. Η εποχή μας είναι βέβαια ευνοημένη, από την άποψη ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, της κοσμετολογίας και της ιατρικής ευνοούν και την αισθητική, η οποία βασίζεται στα επιτεύγματα των παραπάνω επιστημών. Ακριβώς όμως επειδή ο συσχετισμός των επιστημών αυτών είναι ουσιώδης και άμεσος, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, οι επαγγελματίες αισθητικοί πρέπει να είναι εξαιρετικά ειδικευμένοι, με πλήρη μόρφωση και ευρεία γνώση. Ο/η αισθητικός οφείλει να γνωρίζει δερματολογία, κοσμετολογία, ανατομία, φυσιολογία, ψυχολογία κ.λ.π.
Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ωραίου είναι η αντοχή του στον χρόνο. Μόνο οι κανόνες της τέλειας εμφάνισης μοιάζουν να διαγράφουν τη δική τους πορεία και να μεταβάλλονται από δεκαετία σε δεκαετία

Αλλάζουν με το πέρασμα των δεκαετιών. Αλλοτε είναι οι ξανθές, άλλοτε οι μελαχρινές. Παλιότερα, για να θεωρηθεί μια γυναίκα ωραία έπρεπε να έχει έντονες καμπύλες, λεπτή μέση, να είναι πάντα καλοχτενισμένη και βαμμένη σε στυλ βαμπ από το πρωί ως λίγο προτού κοιμηθεί. Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι τέλειες αναλογίες πρέπει να χωράνε στο «πακέτο 90-60-90», το ύψος να ξεκινάει από το 1,75 μ. και το όλο στυλ να συμβαδίζει με το μετα-heroin-chic στοιχείο που καμία σχέση δεν έχει, π.χ., με το πρότυπο γυναικείας ομορφιάς των 60s, όταν μεσουρανούσε η πληθωρική φιγούρα της Μέριλιν Μονρόε. 
Χόλιγουντ 20s, 30s, 40s:
Μεσο- και μεταπολεμική εποχή
Οι γυναίκες τότε έπρεπε απαραιτήτως να ταιριάζουν με το art deco στυλ, το οποίο απαιτούσε λιτές γραμμές, συνδυασμό των καμπυλωτών επιφανειών με τις έντονες γωνίες και όχι πολύ έντονα χρώματα. Πώς μεταφράζεται αυτό στην εικόνα μιας γυναίκας; Λοιπόν, τα μαλλιά είναι αρκετά κοντά, κυματιστά, άλλοτε κομμένα σε καρέ και εν πάση περιπτώσει ποτέ να μην ξεπερνούν το ύψος των ώμων. Τα μάτια βάφονται έντονα με eye liner, τα φρύδια βγαίνουν εντελώς και στη συνέχεια ζωγραφίζονται πιο ψηλά από εκεί που ήταν. Τα χείλη είναι μικρά και βαμμένα σε έντονο κόκκινο. Τα ρούχα είναι κυρίως στενά, με τονισμένους με βάτες ώμους, βλ. Μαρλέν Ντίτριχ και Γκρέτα Γκάρμπο. Τα παντελόνια σε αυστηρά ανδρική γραμμή έχουν ήδη αρχίσει να φοριούνται από τις πιο τολμηρές για την εποχή γυναίκες, όπως η Κοκό Σανέλ και η Γκαλά Νταλί. Τα ξανθά πλατινέ μαλλιά σε συνδυασμό με τα έντονα βαμμένα χείλη έχουν ήδη αρχίσει να προμηνύουν τη μετέπειτα επέλαση της «ντεκαπάζ» θηλυκότητας στο πρόσωπο της Μέι Γουέστ. Η μόνη κοκκινομάλλα που ξεχωρίζει είναι η Ρίτα Χέιγουορθ, που και εκείνη όμως σε λίγο θα αποφασίσει να βαφτεί ξανθιά και θα χάσει την αίγλη της. Το εβένινο κοντό καρέ με αφέλειες που κάποια χρόνια πριν είχε καθιερώσει η Λουίζ Μπρουκς έχει πλέον παρέλθει. Θα επανέλθει όμως πολλά χρόνια αργότερα.
Χόλιγουντ 20s, 30s, 40s:
Μεσο- και μεταπολεμική εποχή

Οι γυναίκες τότε έπρεπε απαραιτήτως να ταιριάζουν με το art deco στυλ, το οποίο απαιτούσε λιτές γραμμές, συνδυασμό των καμπυλωτών επιφανειών με τις έντονες γωνίες και όχι πολύ έντονα χρώματα. Πώς μεταφράζεται αυτό στην εικόνα μιας γυναίκας; Λοιπόν, τα μαλλιά είναι αρκετά κοντά, κυματιστά, άλλοτε κομμένα σε καρέ και εν πάση περιπτώσει ποτέ να μην ξεπερνούν το ύψος των ώμων. Τα μάτια βάφονται έντονα με eye liner, τα φρύδια βγαίνουν εντελώς και στη συνέχεια ζωγραφίζονται πιο ψηλά από εκεί που ήταν. Τα χείλη είναι μικρά και βαμμένα σε έντονο κόκκινο. Τα ρούχα είναι κυρίως στενά, με τονισμένους με βάτες ώμους, βλ. Μαρλέν Ντίτριχ και Γκρέτα Γκάρμπο. Τα παντελόνια σε αυστηρά ανδρική γραμμή έχουν ήδη αρχίσει να φοριούνται από τις πιο τολμηρές για την εποχή γυναίκες, όπως η Κοκό Σανέλ και η Γκαλά Νταλί. Τα ξανθά πλατινέ μαλλιά σε συνδυασμό με τα έντονα βαμμένα χείλη έχουν ήδη αρχίσει να προμηνύουν τη μετέπειτα επέλαση της «ντεκαπάζ» θηλυκότητας στο πρόσωπο της Μέι Γουέστ. Η μόνη κοκκινομάλλα που ξεχωρίζει είναι η Ρίτα Χέιγουορθ, που και εκείνη όμως σε λίγο θα αποφασίσει να βαφτεί ξανθιά και θα χάσει την αίγλη της. Το εβένινο κοντό καρέ με αφέλειες που κάποια χρόνια πριν είχε καθιερώσει η Λουίζ Μπρουκς έχει πλέον παρέλθει. Θα επανέλθει όμως πολλά χρόνια αργότερα.
Χόλιγουντ 50s:
Ο πόλεμος είναι πια παρελθόν
Ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει, όμως οι κακουχίες και η πείνα έχουν αφήσει έντονα σημάδια στις αναλογίες των γυναικών. Οι περισσότερες είναι «καχεκτικά» αδύνατες και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως η Οντρεϊ Χέπμπορν. Το λεπτεπίλεπτο στυλ τους όμως σηματοδοτεί τη δεκαετία και ταυτίζεται με την έννοια της κομψότητας. Τώρα τα μαλλιά μακραίνουν κάπως και χτενίζονται προς τα πίσω, είτε μαζεμένα σε σινιόν είτε χτενισμένα πίσω από τους ώμους. Η χωρίστρα γίνεται απαραιτήτως στο πλάι. Μαζί με την Οντρεϊ Χέπμπορν, ανερχόμενη για την εποχή σταρ του Χόλιγουντ, συγκαταλέγονται και άλλες «εύθραυστες» γυναίκες, όπως η Κάθριν Χέπμπορν, η Βίβιαν Λι και η Τζίντζερ Ρότζερς. Τότε κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες πιο πληθωρικές, που το στυλ τους θα καθορίσει την επόμενη δεκαετία. Αυτές είναι η Ανίτα Εκμπεργκ από την «Ντόλτσε Βίτα» ­ η πιο χαρακτηριστική ίσως, πληθωρική μεταπολεμική ξανθιά ­, η Μέριλιν Μονρόε και η Αβα Γκάρντνερ, που σπάει την πλατινέ μονοτονία με τα κατάμαυρα κοντοκουρεμένα μαλλιά της. Η Μπριζίτ Μπαρντό επίσης κάνει πολύ δειλά την εμφάνισή της προς τα τέλη της δεκαετίας, συνδυάζοντας το καλλίγραμμο σώμα στις αναλογίες μπαλαρίνας με τα ξανθά μαλλιά του τύπου «μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι». Ο δρόμος για τα 60s έχει πια στρωθεί...


60s-70s:
Η έκρηξη της θηλυκότητας
Σ' αυτή τη δεκαετία του '60 μεσουρανούν οι πληθωρικές γυναίκες. Η Μέριλιν Μονρόε βρίσκεται στο απόγειό της. Η Αβα Γκάρντνερ επίσης, το ίδιο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και λιγότερο η Νάταλι Γουντ. Μαζί μ' αυτές όμως υπάρχει και η άλλη γενιά, των πιο κομψών αναλογικά γυναικών, όπως η Γκρέις Κέλι, η Οντρεϊ Χέπμπορν, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει με το στυλ της και καθιερώνει στο Χόλιγουντ τον γάλλο σχεδιαστή Ζιβανσύ. Η Μπριζίτ Μπαρντό επίσης αποτελεί πρότυπο για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Το ίδιο και η Κατρίν Ντενέβ προς το τέλος της δεκαετίας του '60. Τότε περίπου εμφανίζεται και η λεπτεπίλεπτη Τζέιν Φόντα, ντυμένη ως Μπαρμπαρέλα.

Με το πέρασμα όμως στη δεκαετία του '70 τα πρότυπα αλλάζουν και ταυτίζονται ακόμη περισσότερο με τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Η σεξουαλική επανάσταση θέλει τις γυναίκες απελευθερωμένες στην μποέμ ζωή τους. Η νέα φουρνιά καμία σχέση δεν έχει με τα πρώην πρότυπα. Η Ζακλίν Μπισέ, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, η Φέι Ντάναγουεϊ, ηΤζεραλντίν Τσάπλιν, η «καινούργια» ακτιβίστρια Τζέιν Φόντα, η Τουίγκι και πολλές ακόμη υιοθετούν ένα στυλ που άλλοτε παραπέμπει σε χίπι και άλλοτε σε επιτηδευμένη ψυχεδέλεια. Το φεμινιστικό κίνημα έχει πλέον επικρατήσει, τα σουτιέν κάηκαν με την επικράτηση της σεξουαλικής επανάστασης και οι γυναίκες αποφάσισαν ότι δεν είναι ανάγκη να «ζορίζονται» για να είναι θηλυκές.

80s:
Η δυναστεία της βάτας
Τώρα πια το πρώην ασθενές φύλο μπορεί να πάρει τη θέση του ισχυρού στο γραφείο. Πρωτοστατούν η Τζόαν Κόλινς, η Λίντα Εβανς, η Στέφανι Πάουερς, η Μέριλ Στριπ, η Γκλεν Κλόουζ και πολλές ακόμη φεμινίστριες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι σε τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν τους άντρες, η καθεμιά με τον τρόπο της. Αλλοτε είναι ωραίες-σκύλες και σούπερ δυναμικές, άλλοτε φαίνονται να παραμελούν την εμφάνισή τους ­ θεωρώντας ότι δεν είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν τίποτε ­ και γενικά αυτό που παρατηρείται είναι ένα είδος κόμπλεξ με τα «αδύνατα» σημεία του σώματός τους, που, αν δεν είναι απολύτως καλυμμένα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεξουαλικά τους άντρες στον εργασιακό και μη χώρο. Ο τύπος της career woman κυριαρχεί και φοβάται την αμφισβήτηση. Γι' αυτόν τον λόγο οι γυναίκες φαίνονται πιο σκληρές και καθόλου, μα καθόλου θηλυκές.
Αυτό το στυλ όμως, ευτυχώς, δεν θα αντέξει για πολύ γιατί κατά βάθος όλες θέλουν να είναι ωραίες. Ετσι προς το τέλος της δεκαετίας κάνουν την εμφάνισή τους τα σούπερ μόντελ. Η Σίντι Κρόφορντ, η Λίντα Εβαντζελίστα, η Κλόντια Σίφερ, η Ναόμι Κάμπελ, η Κάρλα Μπρούνι, η Τατιάνα Πάτιτζ και η Κάρε Οτις είναι οι πρωτοπόρες της νέας τάσης. Σ' αυτό το μοτίβο ακολουθούν και οι ηθοποιοί της νέας γενιάς όπως η Κιμ Μπέισινγκερ, η Τζούλια Ρόμπερτς και η Σάρον Στόουν: . Μπορεί τώρα να μη «σφίγγονται» μέσα σε κορσέδες, κάνουν όμως τη δίαιτα τρόπο ζωής και περνάνε τις περισσότερες ελεύθερες ώρες τους στο γυμναστήριο για να μπορέσουν να φορέσουν τα σέξι ρούχα που προτείνουν οι σχεδιαστές μόδας.

90s:
Η γυναίκα-καχεκτικό
Με την είσοδο της νέας δεκαετίας επιχειρείται μία ακόμη «επανάσταση» που ακούει στο όνομα grunge. Οι γυναίκες μπορεί να είναι δυναμικές και απελευθερωμένες, η εμφάνισή τους όμως πρέπει να δίνει στους άντρες την αίσθηση ασφαλείας. Πρέπει να φαίνονται δηλαδή αδύναμες. Και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος; Το να είναι αδύνατες σε βαθμό που άλλοτε θα θεωρούνταν καχεκτικές. Η Κέιτ Μος αποτελεί πλέον το πρότυπο γυναίκας που θυμίζει κοριτσάκι. Η Μεγκ Ράιαν, η Γουινόνα Ράιντερ, η Κρίστεν Μακ Μέναμι, η Ούμα Θέρμαν, η Τζούλια Ρόμπερτς και αργότερα η Γκουίνεθ Πάλτροουκαι η Κάμερον Ντίαζ. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ ψηλές, πολύ λεπτές, όχι κλασικά ωραίες, αλλά με στυλ. Και το στυλ αυτό φαίνεται να είναι απελευθερωμένο, άνετο και ανέμελα επιτηδευμένο. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας τα μοντέλα στις πασαρέλες έμοιαζαν να έχουν μόλις κάνει ένεση ηρωίνης ­ πρόκειται για το λεγόμενο heroin-chic look. Αμέσως μετά η τάση άλλαξε, με μια στροφή προς την όψη της υγείας, η οποία αποκτάται με τη σωστή διατροφή και τη συστηματική γυμναστική. Τελικά όμως οι γυναίκες δεν έχουν κάποιο στυλ συγκεκριμένο.

Ο επόμενος αιώνας
Το κορίτσι της διπλανής πόρτας
Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το άπιαστο όνειρο του μοντέλου έχει απογοητεύσει τις περισσότερες, εκείνες που, εκ των πραγμάτων, η ανατομία τους δεν επιτρέπει να το ακολουθήσουν. Γι' αυτό και τα περισσότερα μοντέλα η μία μετά την άλλη ­ περνάνε στα αζήτητα από τους σχεδιαστές.
Ακόμη όμως και τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς ­ που κυρίως είναι ηθοποιοί, δηλαδή πιο «καθημερινές» γυναίκες ­ δεν μπορούν να θεωρηθούν ωραία σύμφωνα με τα κλασικά κριτήρια. Είναι κυρίως οι κοπέλες της διπλανής πόρτας, μόνο που πάντα είναι καλλίγραμμες, αν όχι υπερβολικά αδύνατες, και τις περισσότερες φορές καλοντυμένες. Γενικά πάντως η ομορφιά και οι κανόνες της δείχνουν να βρίσκονται σήμερα σε σύγχυση. Και απ' ό,τι φαίνεται, όσο περνάνε τα χρόνια η σύγχυση αυτή θα γίνεται μεγαλύτερη. Και αυτό μάλλον επειδή λείπουν τα κοινωνικά πρότυπα, που στο παρελθόν υπαγόρευαν και τελικά καθιέρωναν τα εκάστοτε πρότυπα ομορφιάς.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΦΥΛΟ :
Κορίτσι    Αγόρι     ΗΛΙΚΙΑ : …………


1)   Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θεωρείς ότι είναι περισσότερο σημαντικό στη σύγχρονη εποχή ;

Εξωτερική ομορφιά     Εσωτερική ομορφιά Δεν ξέρω



2)   Κρίνεις τους ανθρώπους μόνο με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση ;


Πάντα               Κάποιες φορές            Ποτέ
3)   Πόσο επηρεάζεσαι από τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. ;



Πολύ Λίγο                       Καθόλου


4)   Όταν υιοθετείς το προσωπικό σου στυλ δέχεσαι περιορισμούς / απαγορεύσεις ;


Από το σχολείο            Από την οικογένεια                 Από κάποιους άλλους


Δεν έχω κανένα περιορισμό



5) Για να γίνει κάποιος αποδεκτός στις παρέες σου πόσο σημαντικό θεωρείς καθένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά ; Πολύ
Λίγο
Καθόλ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Και τα αγόρια και τα κορίτσια θεωρούν σημαντικότερη την εσωτερική ομορφιά από την εξωτερική (40% και 58% αντίστοιχα.), αν και κάποιες φορές κρίνουν τους ανθρώπους μόνο με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση(71% και 61%).
Τελος ,τα κορίτσια επίσης επηρεάζονται από τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν τα ΜΜΕ με ποσοστό ,περισσότερο από εκείνο των αγοριών.


Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Ομαδα 2
·        Καρατζά Δήμητρα
·        Δημόγλου Αντωνης
·        Δοξάκη Μαριάννα
·        Αγγέλου Ηρώ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Επιχειρώντας να μιλήσουμε για την ομορφιά της φύσης, είναι επόμενο να μην ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Γιατί η ομορφιά της φύσης ούτε αρχή ούτε τέλος έχει... Είναι η άπειρη, αιώνια και ανεξάντλητη ομορφιά. Είναι η αξεπέραστη ομορφιά. Το απαράμιλλο κάλλος. Το πρότυπο και ο διδάσκαλος της αρμονίας. Είναι η αστείρευτη πηγή κάθε έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ένα θαύμα καθημερινό. Είναι παντού γύρω μας απλωμένη, σα θεία ευλογία. Ένα θείο δώρο, που γεμίζει περιεχόμενο και εξυψώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Ένας ύμνος στη ζωή. Είναι μια πραγματικότητα ασύγκριτα ανώτερη από κάθε μας όνειρο...
Μακριά από την ομορφιά της φύσης, δε νοείται ανθρώπινη ευτυχία. Μακριά από την ομορφιά της φύσης, η ζωή γίνεται άχαρη, άδεια και τεχνητή. Ο χρόνος που περνά χωρίς την αίσθηση της φυσικής ομορφιάς, είναι χαμένος χρόνος.
Κι όμως, σήμερα κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε να νιώθουμε το φυσικό κόσμο, εξαιτίας ενός θεοποιημένου τεχνολογικού πολιτισμού και μιας ψυχρής και απάνθρωπης "προόδου". Κοντεύουμε να ξεχάσουμε να βλέπουμε, να ακούμε, να αγγίζουμε, να αναπνέουμε την ομορφιά της φύσης. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως είμαστε άνθρωποι. Ο άρρωστος εγωισμός μας συνηθίζει να υποτιμά τα ανεκτίμητα φυσικά αγαθά. Όλα θέλουμε να τα μετρούμε με χρήμα. Συνάμα, εκατομμύρια άνθρωποι ευνουχίζουν συστηματικά τις αισθήσεις τους, μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης. Αρκετοί άλλοι καταστρέφουν καθετί φυσικό, σκόπιμα και ενσυνείδητα, για να εκτονωθούν και να απαλλαγούν από τα απωθημένα τους, που οι μη - φυσικές επιλογές τους έχουν δημιουργήσει. Αλλοι λάτρεψαν το αντίγραφο και τη μίμηση και λησμόνησαν το πρωτότυπο και το αυθεντικό. Αλλοι έχουν ταυτίσει το όμορφο με το ιδιόκτητο. Υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν λάτρεις της φυσικής ομορφιάς, την ώρα μάλιστα που την τραυματίζουν θανάσιμα. Για παράδειγμα, το να κόβεις αγκαλιές αγριολούλουδα για να τα πας σπίτι σου, σίγουρα δεν είναι δείγμα αγάπης γι' αυτά. Δείγμα αγάπης θα ήταν το χάδι σου. Είναι τόσο δύσκολο να το χαρίσεις στα θαυμαστά πλάσματα της φύσης; Ή μήπως μας τελείωσε και αυτό, όπως τελειώνουν τα λεφτά, τα καύσιμα, ο πασσατέμπος...; Φτάσαμε λοιπόν εκεί; Να υποθέσουμε πως είμαστε τόσο κακοί; Ή μήπως είμαστε απλώς τόσο ανόητοι;
Ας προβληματιστούμε. "Ουδείς εκών κακός", έλεγε ο Σωκράτης. Η ανοησία και η κακία είναι το ίδιο πράγμα, έχουν το ίδιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Κι όμως, όλοι στο βάθος ξέρουμε ότι η ζωή μας ξεφεύγει από τα χέρια μας, ότι ο εαυτός μας γίνεται λίγο - λίγο κάτι ξένο και μακρινό. Και τι κάνουμε; Τίποτε δεν κάνουμε... Κι ας είναι τόσο απλό. Είναι απλό να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αίσθηση. Στην πραγματικότητα δεν είναι χαμένη. Φυλακισμένη είναι, μέσα σ' αυτή την απατηλή ελευθερία που μας έταξε ο "διάβολος". Μην απορείτε καθόλου. Αυτός ο τοίχος, που έχει σήμερα υψωθεί ανάμεσα σε μας και στη φύση, είναι το σύνορο μιας κόλασης, μιας ζωής αλλοτριωμένης, για την οποία μόνο εμείς ευθυνόμαστε.
Όσο ακόμα υπάρχει καιρός, ας έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας, αδέσμευτες κι αγνές τις αισθήσεις μας, ώστε να είμαστε κοινωνοί της ευλογημένης φυσικής ομορφιάς. Αν βέβαια θέλουμε να ξαναβρούμε το δρόμο μας, αν θέλουμε να σωθεί αυτός ο υπέροχος κόσμος. Και θα σωθεί, χάρη στην ομορφιά της φύσης, άμα τη νιώσουμε και την αγαπήσουμε. Ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι το διατύπωσε με απόλυτη σαφήνεια: "Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο".(Δ.Μ)

ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από όμορφα μέρη, κάποιες φορές τόσο όμορφα που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι υπάρχουν στα αλήθεια: ροζ λίμνες, εντυπωσιακές πεδιάδες με λεβάντες ή με τουλίπες, φαράγγια και βουνά που κόβουν την ανάσα. Κάποια από αυτά είναι γνωστά και πολυφωτογραφημένα. Κάποια άλλα περιμένουν υπομονετικά κάποιον να τα ανακαλύψει και να διαδώσει την ομορφιά τους σε όλο τον κόσμο... Πολλά από τα μέρη που θα σας ταξιδέψουμε σήμερα, σας τα έχουμε παρουσιάσει ξανά στο παρελθόν μέσα από το καφενείο. Για αυτό αν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο από αυτά, απλά πατήστε στο link κάτω από τη κάθε φωτογραφία.

1. Το φαράγγι της Αντιλόπης, ΗΠΑ Το φαράγγι της Αντιλόπης (Antelope Canyon), βρίσκεται στην γη των Ινδιάνων Navajo στο Page της Arizona. Στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με έναν όμορφο  ζωγραφικό πίνακα και λιγότερο με βράχια. Είναι το φαράγγι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αμερική μετά το Grand Canyon και όχι άδικα!
2. Sagano, ένα δάσος από μπαμπού

Το δάσος από μπαμπού Sagano βρίσκεται στην βορειοδυτική λεκάνη του Κιότο, στην Ιαπωνία και καλύπτει μια έκταση 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία σε ολόκληρη την Ιαπωνία, όχι μόνο λόγω της φυσικής ομορφιάς αλλά και λόγω του ήχου που βγάζει ο άνεμος καθώς διαπερνά τα λεπτά μπαμπού. Ο ήχος του ανέμου σε αυτό το δάσος έχει ψηφιστεί ως ένας από τους εκατό ήχους που πρέπει να διατηρηθούν στην Ιαπωνία.

3. Black Forest, Γερμανία

Το Black Forest ή Schwarzwald στα Γερμανικά, είναι μια δασώδη οροσειρά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Συνορεύει με την κοιλάδα του Ρήνου από τα δυτικά και τα νότια ενώ Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Feldberg και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.493 μέτρων. Η περιοχή είναι σχεδόν ορθογώνια με μήκος 160 χλμ και πλάτος περίπου 60 χλμ. Το όνομα Schwarzwald, που στα Γερμανικά σημαίνει «Μαύρο Δάσος» προέρχεται από τους Ρωμαίους. Το ονόμασαν έτσι, επειδή λόγω της πυκνότητας του στο εσωτερικό του, δεν υπάρχει καθόλου φως.

4. Πεδιάδες με Κανόλα, Νότια Κίνα Ανθισμένη κανόλα, στα λιβάδια της πόλης Luoping, στην επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Η Κανόλα ανθίζει μόνο μία φορά το χρόνο, και όταν το κάνει το θέαμα είναι εντυπωσιακό! 

5. Πεδιάδες καλλιέργειας Τσαγιού, Κίνα


6. Το σπήλαιο Doong Son, Βιετνάμ Το σπήλαιο Doong Son είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, ένα σπήλαιο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που καταλήγει γιατί ποτέ μέχρι σήμερα οι εξερευνητές δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέρμα του.

7. Πάρκο Hitachi Seaside, Ιαπωνία

8. Λίμνη Hillier, Αυστραλία Στη Δυτική Αυστραλία, στο νησί Middle Island, υπάρχει μια λίμνη που ξεχωρίζει από όλες τις λίμνες που έχετε συναντήσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την λίμνη Hillier που είναι γνωστή για το ιδιαίτερο χρώμα του νερού της που είναι ροζ!



 9. Αγροί με ανθισμένες λεβάντες, Αγγλία και Γαλλία Λόγω του αγαπημένου αρώματος και του όμορφου μοβ χρώματος της ανθισμένης λεβάντας, οι αγροί με τις λεβάντες έχουν γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για τους φωτογράφους.


10. Σπήλαια πάγου Mendenhall, Τζούνο, Αλάσκα

11. Όρος Roraima, Νότια Αμερική Ένα βουνό χωρίς κορυφή; Γνωρίστε το όρος Roraima, επίσης γνωστό και ως Roraima Tepuy ή και Cerro Roraima, το ψηλότερο επίπεδο βουνό στην οροσειρά Pacaraima της Νότιας Αμερικής, με υψόμετρο 2.810 μέτρα. Ανακαλύφθηκε από τον Άγγλο εξερευνητή Σερ Walter Raleigh το 1596 και περιλαμβάνει ένα σημείο στο οποίο οριοθετούνται τα σύνορα Βενεζουέλας, Βραζιλίας και Γουϊάνας.

12. Σπήλαιο όρους Naica, έρημος Chihuahuan, Μεξικό Σε βάθος 300 μέτρων κάτω από το βουνό Naica μέσα στην έρημο Chihuahuan το παράξενο εύρημα γνωστό και ως «Καπέλα Σιξτίνα των κρυστάλλων», έχει τους μεγαλύτερους, γνωστούς φυσικά, κρυστάλλους. Κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 15 μέτρα σε μήκος, ενώ η διάμετρος τους φτάνει τα 1,2 μέτρα.

13. Pamukkale, Τουρκία Pamukkale στα Τουρκικά σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» ένα όνομα που δεν απομακρύνεται πολύ από την πραγματικότητα. Είναι μια φυσική τοποθεσία στην επαρχία Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Τουρκία. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί περιέχει ιαματικές πηγές αλλά και μεγάλες ποσότητες τραβερτίνη (είδος ασβεστόλιθου) που δίνει ένα κατάλευκο χρώμα στις μεγάλες βραχώδης επιφάνειες.
14. Κόκκινη παραλία, Κίνα Η «Κόκκινη Παραλία» βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Liaohe , περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Panjin στην Κίνα. Η παραλία πήρε το όνομά της από την εμφάνισή της, η οποία προκαλείται από ένα είδος φυκιών που ευδοκιμεί στο αλατούχο αλκαλικό της έδαφος.
 
15. Λίμνη με κερασιές Σακούρα, Ιαπωνία Ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα της άνοιξης στην Ιαπωνία είναι οι υπέροχες ροζ Ιαπωνικές κερασιές, γνωστές και ως sakura. Ξεκινούν να ανθίζουν από τα μέσα Μαρτίου σε πάρκα και δρόμους της Ιαπωνίας ενώ υπάρχουν και πόλεις που μπορείτε να τις δείτε να ανθίζουν ακόμη και μέχρι το Μάιο.

16. Salar de Uyuni, Νότια Αμερική Η Salar de Uyuni είναι λίμνη, τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από μιας λίμνη, την λίμνη Minchin, που υπήρχε στην περιοχή πριν από περίπου σαράντα χιλιάδες χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων η λίμνη στέγνωσε. Στην θέση της  δημιουργήθηκαν δύο μικρές λίμνες (Uru Uru και  Poopó)που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. . Όλη η υπόλοιπη έκταση, αποτελεί τις αλυκές Salar de Coipasa και Uyuni.
17. Λουλούδια Shibazakura, Πάρκο Takinoue, Ιαπωνία
18. Δρόμος στη Βόννη, Γερμανία

19. Βουνά Tianzi, Κίνα Εκατοντάδες νερά και χιλιάδες κορυφές μπορείς να συναντήσεις στα βουνά Tianzi. Τι παράξενο έργο τέχνης από τη Φύση. Η ψηλότερη κορυφή των βουνών είναι 1262,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από την κορυφή των βουνών, μπορεί κανείς να δει τους αμέτρητους και τις βαθιές κοιλάδες της περιοχής Wulingyuan καθώς και τους καταρράκτες downpouring την στιγμή που παρασύρουν παλιά πεύκα.
20. Καλλιέργειες τουλίπας, Ολλανδία Μεγάλες οργανωμένες καλλιέργειες του φυτού βρίσκονται στην Ολλανδία, που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις γι” αυτό η Ολλανδία ονομάζεται και ‘’χώρα της τουλίπας’’. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό..


21. Το τούνελ της αγάπης, Ουκρανία Η φράση «τούνελ της αγάπης» δεν είναι πάντα απαραίτητο ότι θα αναφέρεται σε λούνα παρκ. Η σήραγγα που βλέπετε στην φωτογραφία  είναι στην πραγματικότητα κομμάτι μιας γραμμής τρένου στην Ουκρανία, στην περιοχή Kleven.
 22. Λίμνη Βαϊκάλη, νότια της ρωσικής περιοχής της Σιβηρίας Το χειμώνα, για περίπου πέντε μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η Βαϊκάλη παγώνει τόσο συχνά που ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος για συντομία περνάει πάνω από την επιφάνεια της. Στην περιοχή ο άνεμος σε συνδυασμό με την διαφορά της θερμοκρασίας, το παγετό και τον ήλιο δημιουργούν μια παράξενη κρούστα στον πάγο. Ο πάγος είναι διαφανής, μπορείς να δεις σε βάθος 50 μέτρων και λάμπει κάτω από το φως του ήλιου. Την ημέρα τα κομμάτια πάγου παίρνουν ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα και θυμίζουν θραύσματα πολύ ακριβού κρυστάλλου.
23. Πάρκο λουλουδιών Ashikaga, Ιαπωνία Οι Ιάπωνες λατρεύουν τα λουλούδια και το wisteria είναι από τα αγαπημένα τους. Το Wisteria (γνωστό και ως Fuji στην Ιαπωνία) λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο αρχαία ανθισμένα δέντρα αφού υπάρχει αναφορά σε αυτό στα Ποιήματα της Man yoshu (7ος Αιώνας) . Ένα από τα καλύτερα μέρη για να το δείτε είναι το πάρκο Ashikaga στην πόλη Tochigi. Στο πάρκο Ashikaga υπάρχει μεγάλη ποικιλία του δέντρου σε χρώματα:  μπλε, λευκό, ροζ ακόμη και κίτρινο.
24. Περιοχή Nantaizi, επαρχία Gansu, Κίνα Όσο και αν αυτά τα χρωματιστά τοπία μοιάζουν με ιμπρεσιονιστικά έργα τέχνης η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είναι ζωγραφική αλλά.. φωτογραφίες μιας τοποθεσίας που υπάρχει και βρίσκεται στο χωριό Nantaizi, στην επαρχία Gansu της Κίνας.
25. Calla Lily Valley, η κοιλάδα με τους Κρίνους Στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας η οροσειρά Santa Lucia δημιουργεί ένα μεγάλο φαράγγι ανάμεσα στα βουνά, δύσκολο στην πρόσβαση αλλά παρόλα αυτά εκπληκτικό στη θέα. Ειδικά την άνοιξη! Όταν οι λευκοί κρίνοι κάνουν την εμφάνισή τους και πλημμυρίζουν την κοιλάδα.
26. Σπήλαιο Avshalom, Ισραήλ Το σπήλαιο Avshalom επίσης γνωστό και ως Σπήλαιο Soreq ή «σπήλαιο με τους σταλακτίτες» βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των βουνών της Ιουδαίας, κοντά στο Bet Shemesh του Ισραήλ. Η 5.000 τετραγωνικών μέτρων σπηλιά έχει στο εσωτερικό της την πιο εντυπωσιακή συλλογή από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχετε δει ποτέ.
27. Γαλάζιο σπήλαιο, Καστελόριζο Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης στη Μεσόγειο, βρίσκεται στο Καστελόριζο και συγκεκριμένα στα νότια του νησιού. Πρόκειται για την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα που υπάρχουν στον κόσμο μας. 
28. Λίμνη Shangrila, Πακιστάν Η λίμνη Shangrila ή Kachura βρίσκεται περίπου 20 λεπτά από την πόλη Skardu στο Πακιστάν. Θεωρείται ως μια από τις ωραιότερες λίμνες στον κόσμο, ένας «Παράδεισος στη γη» όπως εύστοχα αποκαλείται.
 29. Λίμνη Hamilton, Τέξας, ΗΠΑ Η λίμνη Hamilton είναι μια φυσική λίμνη που δημιουργήθηκε όταν ο θόλος ενός υπόγειου ποταμού κατέρρευσε λόγω μαζικής διάβρωσης χιλιάδες χρόνια πριν.Η λίμνη βρίσκεται περίπου 23 μίλια (37 χλμ) δυτικά του Ώστιν, στο Τέξας. Από τη δεκαετία του 1960 η λίμνη Hamilton έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός χιλιάδων επισκεπτών  κάθε καλοκαίρι.

 30. Παραλίες γεμάτες κοχύλια, Αυστραλία – ΗΠΑ Οι περισσότερες παραλίες στον κόσμο, κατά κύριο λόγο αποτελούνται από άμμο, χαλίκια, βότσαλα. Υπάρχουν όμως και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπου η παραλία αποτελείται εξ ολοκλήρου από κοχύλια, σπασμένα αλλά και ολόκληρα. 
ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1. Σαντορίνη
















2. Μπαλί

















3. Cape Breton, Νέα Σκωτία








4. Boracay, Philippines
















5. Great Barrier Reef Islands, Australia















6. Σικελία, Ιταλία















7. Big Island, Hawaii














8. Kauai, Χαβάη












9. Maui, Χαβάη










10. Galápagos, Εκουδαδόρ










Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

                    
                        ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ…ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ 

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ  ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ , ΑΛΣ ,ΠΟΝΤΟΣ , ΠΕΛΑΓΟΣ Κ.Α. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΡΑΣΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΥΜΑΤΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ , ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥΣ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΩΚΕΑΝΟΣ. ΆΛΛΩΣΤΕ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΟΝ ΑΚΡΟΑΤΗ  ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΝΙΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ , ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ.



Σ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΩΓΜΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ, ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ , ΣΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ, ΚΡΥΦΑ ΧΝΑΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ  ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠ’ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ.

                                                                                                ΟΜΗΡΟΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ


                              Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ



Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ ΝΟΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΗΡΩΙΔΑ , ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΜΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ , ΥΜΝΟ ΣΥΝΤΕΘΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ , ΑΠΟ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟ ΧΡΩΜΑ.

ΑΝΤΛΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΘΕΤΑ , ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΑΝΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ(Λ.Χ. ΕΧΕΙΣ
ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ.) Μ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.




ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ –ΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΣ
ΟΛΗΜΕΡΙΣ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΡΕΜΒΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΑΕΤΟΦΟΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΓΥΜΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ
ΓΥΜΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ
ΚΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΟΥ ΠΗΡΑΝΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ
ΡΙΓΩΝΟΝΤΑΣ Μ’ ΑΦΡΟ ΤΗ ΘΥΜΗΣΗ!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΑΝΗΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ ΟΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕΣ ΘΩΡΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ
ΤΟΥΣ ΒΑΘΙΟΥΣ ΚΥΑΜΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΣΟΥ ΑΦΗΝΑΝ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΤΑ ΔΥΟΣΜΑΡΙΝΙΑ.


-ΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΣ
ΟΛΟΝΥΧΤΙΣ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΡΕΜΒΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΣΟΥ ‘ΛΕΓΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΜΕΣ ΤΟ ΓΔΥΤΟ ΝΕΡΟ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΡΕΣ
ΑΝΑΣΚΕΛΗ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Η ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ
Μ’ ΕΝΑ ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΟΥ ΗΡΩΙΔΑ ΙΑΜΒΟΥ.

                                                                               Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
                                                                               
                                                                                 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

                                                                  



  ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ (1865 – 1922)

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΩΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ(ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΙΑΝΩΝ)ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.


                                       ΝΑΥΑΓΙΑ
    
        ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ <<ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ>>(1899)

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.




      
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ


ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΑΡΜΠΙΝ ΤΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑΣ  ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΩΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ , ΤΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ. ΠΟΛΛΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ <<ΠΟΙΣΙ>> , <<ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ>> , <<YARA YARA>>.


                                     ΠΟΥΣΙ.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ 1940 ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 1947.



ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΠΟΥΣΙ ΑΠΟ ΒΡΑΔΙΣ
ΤΟ ΚΑΡΑΒΟΦΑΝΑΡΟ ΧΑΜΕΝΟ
ΚΙ ΕΦΤΑΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΜΕΝΩ
ΜΕΣ ΤΗΝ ΤΙΜΟΝΙΕΡΑ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ.



ΚΑΤΑΣΠΡΑ ΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΧΕΙΣ,
ΠΛΕΚΩ ΣΑΛΑΜΑΣΤΡΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ.
ΚΑΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ PORT PEGASSU
ΒΡΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑΝ ΕΠΟΧΗ.



ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ Ο ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ
ΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΔΕΝΕΣ.
ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΤΙΣ ΑΝΤΕΝΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΘΑ ΖΑΛΙΣΤΕΙΣ.



ΒΛΑΣΤΗΜΑ Ο ΛΟΣΤΡΟΜΟΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
ΚΙ ΕΙΝ’ ΑΛΑΡΓΑ ΤΟΣΟ Η ΤΟΚΟΠΙΛΑ.
ΑΠΟ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΡΤΕΡΩ
ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟΡΠΙΛΑ.



ΦΥΓΕ!ΕΣΕ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΕΡΕΑ ΓΗ.
ΗΡΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ Μ’ΕΙΔΕΣ
ΕΧΩ ΑΠ’ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΠΝΙΓΕΙ
ΧΙΛΙΑ ΜΙΛΙΑ ΠΕΡ’ ΑΠ’ ΤΙΣ ΕΒΡΙΔΕΣ.

                                          ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ  1947.




















Βιομηχανικος Σχεδιασμος


Ομαδα 3

·        Βουδούρη Κατερίνα
·        Δημητρίου Νίκος
·        Κατσικαβάλης Χάρης
·        Γεροδήμος Γιαννης




Βιομηχανικός σχεδιασμός


Βιομηχανικός Σχεδιασμός είναι η επαγγελματική υπηρεσία της δημιουργίας και εξέλιξης ιδεών και χαρακτηριστικών που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας, την αξία και την αισθητική εμφάνιση των προϊόντων και συστημάτων προϊόντων, με σκοπό την εξίσου μέγιστη ωφέλεια τόσο του χρήστη όσο και του κατασκευαστή.
Ο σχεδιασμός (προϊόντων) είναι μια δημιουργική δουλειά που σκοπό του έχει να ορίσει τις διάφορες ποιότητες των προϊόντων ή συστημάτων προϊόντων. Ο σχεδιασμός ενός προϊόντος είναι ο κεντρικός παράγοντας που δίνει στην τεχνολογία ένα “ανθρώπινο” πρόσωπο έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε αυτόν που απευθύνεται προς χρήση. Ο σχεδιασμός, επίσης, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πολιτισμικής και οικονομικής ανταλλαγής μεταξύ ανθρώπων.”
Το ύφος της σχολής Μπαουχάους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, ειδικότερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού  ενώ τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής.
Ιταλικός βιομηχανικός σχεδιασμός
Αρθρο :
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ INDUSTRIAL DESIGN
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ | ΑΠΟ ΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ την παρούσα περίοδο


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Σε γενικές γραμμές κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ιταλία ήταν στα τέλη στον τομέα της βιομηχανικής ανάπτυξης . Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν τη σχέση μεταξύ της βιομηχανίας , των εφαρμοσμένων τεχνών και της αρχιτεκτονικής ήταν η Διεθνής Έκθεση του Τορίνο το 1902 , όπου θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε θρίαμβο του μεγάλου Art Nouveau του ? αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία για μια παγκόσμια σύγκριση μεταξύ των ιταλικών βιομηχανική παράδοση και τις άλλες μεγάλες διεθνείς χώρες , ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές δυνάμεις . Ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση με μεγάλη επιρροή στην ιταλική βιομηχανική σχεδίαση και την ιδιαιτερότητά του . Ήταν σε αυτήν την περίοδο ότι ο σχεδιασμός επίπλων ήρθε στη ζωή (σχεδιασμός των επίπλων ευφάνταστο σχεδιάστηκε από συγγραφείς όπως Duilio Ciambellotti , Ernesto Basile και τους αδελφούς Bugatti ) . Ήταν η εποχή της πολυτέλειας βιομηχανίας , που είναι να πω φανταχτερά αντικείμενα της βιομηχανίας , συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας Richard Ginori porcelaine ( του οποίου καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1929 ήταν Gio Ponti ) . Άλλα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι Salviati και γυαλιά Venini του ( Wich σταθερό παράδοση του μεγάλου Μουράνο ) . Προφανώς ιταλική ελευθερία ήρθε στη ζωή χάρη στην τεράστια ιταλική atistic παράδοση? σιδεράδες , τεχνίτες γυαλιού , επιπλοποιούς , χαράκτες , αγγειοπλάστες πήρε τη φύση ως παράδειγμα για κτίρια , έπιπλα , σκεύη , ποτήρια και διακόσμηση λαμπτήρες » .

Το κίνημα πρωτοπορίας που επηρεάστηκε περισσότερο την ιδέα της αισθητικής επανάστασης του κόσμου ήταν ο φουτουρισμός ? ήταν στενά συνδεδεμένη με το φασισμό και « πνευματικοί ηγέτες » της ήταν Tommaso Marinetti και Umberto Boccioni . Ακόμη και αν μελλοντολόγος αντικείμενα δεν έκανε ποτέ την έξοδο από την διάσταση της βιοτεχνίας, η επαναστατική εξουσία της ιδέας τους διατηρούνται ανέπαφα .
Ήταν κοντά και αναμένεται το κίνημα του Bauhaus , πάρα πολύ .

Ιταλία γνώριζε μια έντονη βιομηχανική ανάπτυξη σχεδιασμού κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου , 1910-1920 τα οποία ήταν καθοριστικά χρόνια, κυρίως για το αυτοκίνητο , το αεροπλάνο και η γενική μηχανική βιομηχανία . Ο πόλεμος είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την οργάνωση της βιομηχανίας , λόγω της σχολής της να γίνει σειριακή , γι 'αυτό ήταν δυνατόν να ισχύουν γι' αυτό τις αρχές του βιομηχανικού σχεδίου.
Το επόμενο βήμα ήταν η διοργάνωση μιας νέας ομάδας των νέων που εξέτασε το Ευρωπαϊκό ορθολογιστής κίνημα (που ονομάζεται Ιταλικός Ορθολογισμός ) των οποίων το σημείο αναχώρησης και το κέντρο του ενδιαφέροντος ήταν αρχιτεκτονικής . Το 1930 το έργο τους ήταν πολύ σημαντική και ουσιαστική και τις εμπειρίες τους προωθήθηκαν από την " Triennale " di Milano , όπου θα μπορούσαμε να βρούμε τις πιο σημαντικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρώπης ? ήταν πάντα ενδιαφέρονται περισσότερο για έπιπλα και εσωτερικό σχεδιασμό .
Ορθολογιστής κίνηση και βγήκε ως μια μάχη ενάντια στην υπάρχουσα αντιδημοκρατικό δικτατορία . Το 1933 τα μέρη του αφήνοντας πρωτότυπο που δημιουργήθηκε ( σχεδιάστηκε από τον Albini , Bottoni , Figini , Pollini , Lingeri , Terragni ) εμπνεύστηκαν από την έννοια της τυποποίησης rended μέσω νέων βιομηχανικών υλικών όπως το γυαλί securit , Buxus , λινέλαιο , χάλυβα , ακόμη και αν φασιστικό καθεστώς αρχιτεκτονική παρέμεινε η predomininating και πιο σύγχρονο στην Ιταλία κατά την περίοδο μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων , έτσι ώστε η πιο αντιπροσωπευτική προσωπικότητα της περιόδου ήταν Giuseppe Terragni των οποίων η καλύτερη δημιουργία ήταν το « casa del Fascio » στο Κόμο των οποίων τα έπιπλα πρότεινε εκ νέου τη γλώσσα των Bauhaus ( απλή γεωμετρικά σχήματα και η απασχόληση των υλικών που έδωσε την ιδέα της διαφάνειας και της ελαφρότητας ) . Στην Terragni , απλά γεωμετρικά σχήματα και άνεση ενώνονται και αυτό ήταν ένα από τα σημάδια της πιο εμφανής ιταλική ορθολογισμό του .
Ο φασισμός επιτευχθεί μια αξιόλογη προσπάθεια και προπαγανδιστικό νεαρός Ιταλός ορθολογιστής αρχιτέκτονες τεθεί σε χρήση , αλλά και την πρωτοπόρα δουλειά τους ήταν σε αντίθεση με την αγορά μοντέρνα αντικείμενα απαιτούν την έλλειψη ? έτσι , μιλάμε για ορθολογιστής έπιπλα , είναι σωστό να πούμε ότι ήταν σε sperimental στάδιο ακόμα .

Στην πραγματικότητα ο πολιτισμός του έργου γνώρισε μεγάλη αύξηση μεταξύ του 1920 και του 1930 , χάρη στο εμπόριο περιοδικά που ασχολούνται με μια σύγχρονη αντίληψη ζωής . Το πιο σημαντικό ήταν " Domus " ( που ιδρύθηκε το 1928 από Giς Ponti ) και " Casabella " ( που αρχικά ονομαζόταν " La casa bella" ) . Η δεύτερη κριτική έγινε ο Μοντερνισμού επίσημη φωνή χάρη στην Giuseppe Pagano και άρθρα Edoardo Persico του . Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών η " Triennale di Milano " ήρθε στη ζωή (οι τέσσερις πρώτες εκδόσεις - 1923-1940 - έλαβε χώρα στη Monza ) ? έλαβε χώρα στο εσωτερικό του κτιρίου αριστούργημα του Giovanni Muzio και ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία για να δείξει τις ιδέες νέο έργο του .

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου σταδίου Ιταλούς σχεδιαστές επιλέγουν να ομοιόμορφο στυλ τους στο διεθνές στυλ , αργότερα ιταλική πρωτοτυπία έγινε παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρίσιμη κυρίως στην έρευνα και στο σπίτι πρωτότυπα εκπλήρωσης . Ορθολογιστές δημιούργησε εκλεπτυσμένη αντικείμενα και έπιπλα που ήταν Craftmade προϊόντα πρόβλεψη πραγματικό " βιομηχανικού σχεδιασμού " . Οι πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες σε αυτό το στάδιο ήταν Giς Ponti , Mario Asnago , Claudio Vender , Franco Albini , Piero Bottoni και η προαναφερθείσα Giuseppe Terragni . Pietro Chiesa είναι ένα άλλο ξεχωρίζει το σχήμα σε αυτό το διάστημα ? πρόβαλε σε συνεργασία με Giς Ponti μια πλούσια σειρά από τεχνικά και τυπικά καινοτόμες συσκευές φωτισμού ως " Luminator " ( 1936 ) . Ήταν η πρώτη έμμεση φως λαμπτήρα , που είναι να πει μια λάμπα που δημιουργείται από την αντανάκλαση προς τα πάνω , ποτέ συλληφθεί στην Ιταλία πριν .

Automobilistic βιομηχανία είναι μεταξύ των μεγάλων off παραγωγές ράφι ο πρώτος που θα ακολουθήσει ένα διεθνές πρότυπο , Fiat εταιρείας, ιδίως κάνει χρήση των βιοτεχνών γνώσεις για να δώσει πρόωσης στην εξέλιξη της automobil του . Έτσι, το τυπικό ιταλικό μοντέλο νίκη ήρθε στη ζωή μόνο το 1930 fusing αισθητικής / αεροδυναμική έρευνα και μαζική παραγωγή . Υπήρχαν αυτοκίνητα της Fiat , όπως τα δημοφιλή μοντέλα , αυτοκίνητα Lancia απευθύνεται σε πλούσιους πελάτες , Alfa Romeo αυτοκίνητα για τους λάτρεις της ταχύτητας και εξαιρετική πολυτελή αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί από τον Pininfarina . Θα πρέπει να αναφέρω μερικά storic μοντέλα όπως το Fiat Balilla και Fiat Topolino ( αυτοκίνητα οικονομία της πρώτης περιόδου ) και η Fiat 500 και 600 ( αυτοκίνητα οικονομία της δεύτερης περιόδου ) . Dante Giocosa κέρδισε το 1959 το βραβείο Compasso d' Oro για 500 το έργο του και αυτό ήταν μια πολύ σπάνια περίπτωση στην ιστορία του αυτοκινήτου . Fiat 500 αποτελεί σήμερα ένα συλλεκτικό κομμάτι και έχει αναμορφωθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών .
Vespa Piaggio ήταν άλλη μια επαναστατική καινοτομία στον τομέα του σχεδιασμού Automovil ? σχεδιάστηκε από τον D'Ascanio και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1945 από τον Enrico Piaggio . Ήταν μια απόλυτη καινοτομία bacause της καινοτόμου πλαισίου του σήμερα σώζεται . Μεταξύ καινοτόμα χαρακτηριστικά του θα μπορούσαμε να βρούμε κλειστό κινητήρα μελετηθεί για να αποφευχθεί ενδύματα ζημιές , άνετη θέση οδήγησης ( το πιο άνετο όσο το δυνατόν ) , που αντικαθίσταται εύκολα ελαστικά , ήταν απλό να παρκάρει και να προχωρήσουμε . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών , η αγορά έχει γνωρίσει περισσότερες από εκατό μοντέλα Vespa .
Την ίδια στιγμή η εταιρεία Innocenti έκανε την « lambretta » ( σχεδιασμένο από τον Cesare Pallavicino ) . Vespa και Lambretta είναι δύο σημαντικά κομμάτια της ιταλικής ιστορίας και που διατηρούν στο να είναι κομμάτι ενός λαού καρδιάς .

Ραδιόφωνο ήταν ένα από τα αντικείμενα του σχεδιασμού του πιο αξιόλογες της μεταπολεμικής περιόδου του . Είχε δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και τώρα χρησιμοποιείται ως το μοναδικό μέσο μαζικής επικοινωνίας ( ραδιοφωνική μετάδοση ) , γυρίζοντας από πολυτελή αντικείμενο σε μαζικό προϊόν ? ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο για ορθολογιστής αρχιτέκτονες . Franco Albini δημιουργήθηκε μεταξύ του 1938 και του 1940, μια hi - tech προτέρων litteram εξαιρετικό παράδειγμα .

Σε μια ανερχόμενη , αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής ακόμα , Olivetti εταιρεία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού σε ένα ευρύ φάσμα της απασχόλησης από τη διαφήμιση για την οικοδόμηση του εμπορίου .


ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ την παρούσα περίοδο
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής κατασκευής κληρονομιά είχαν καταστραφεί , γι 'αυτό ήταν σημαντικό να βρουν νέες ιδέες για την ανοικοδόμηση της χώρας : αυτό ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες που κλήθηκαν να ανανεώσουν ιταλικές θέσεις κατοικίας σε μια τεχνική και λειτουργικό τρόπο . Ορισμένες εταιρείες που πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες sperimental έργα? αυτά ήταν Feal εταιρεία δημιουργώντας εξαρτήματα από χάλυβα , Olivari εταιρεία δημιουργεί λαβές θυρών και Bticino εταιρεία δημιουργώντας συσκευές ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος . Το 1950 , επίσης, οι νέες σύγχρονες εταιρείες επίπλων που λαμβάνονται έκτακτα ευρήματα , ιδιαίτερα στοιβάζεται κουζίνες βιομηχανία και οικιακές συσκευές βιομηχανία . Η τελευταία αυτή ιταλική βιομηχανία έγινε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το δεύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα μετά Ηνωμένες Πολιτείες , με αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από τον Alberto Rosselli , Marco Zanuso , Achille Castiglioni , Piergiacomo Castiglioni και Gino Valle ( συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με Rex - Zanussi εταιρεία ) .
Στη δεκαετία του 1950 βιομηχανικών αντικειμένων έγινε σύμβολο της νέας αυτής περιόδου αναγέννησης ? Ιταλία ξαφνικά ανακάλυψε ότι η νεωτερικότητα σημαίνει πρόνοιας, την άνεση και καλύτερη ποιότητα τύπο ζωής . Έτσι, δίπλα στο σπίτι συσκευές που θα μπορούσαν να βρείτε έπιπλα , φωτιστικά , μια σειρά vaste αντικειμένων για το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο , ραδιόφωνα και τηλεοπτικά σύνολα που έδωσαν ζωή σε gay εικόνα μιας τυπικής '50 .
Κατά τα ίδια έτη σχήματα της νέας έπιπλα για σειριακή βιομηχανική παραγωγή είχε σημαντικό ρόλο . Νέοι αρχιτέκτονες ορθολογιστής θα μπορούσε τελικά να θέσει σε πρακτική εκπαίδευση των γνώσεων τους . Μερικά σημαντικά ονόματα της περιόδου για την αναφορά είναι Franco Albini , Ignazio Gardella , Luigi Caccia Dominioni , Vico Magistretti , Ettore Sottsass , Marco Zanuso , Achille Castiglioni και Piergiacomo και η ομάδα BBPR ( Banfi , Belgiojoso , Peressutti , Rogers ) .

Το ιταλικό design ενθουσιασμό και sperimentation βρέθηκε στο αποκορύφωμά της στην δεκαετία του 60 , όταν ένας μεγάλος αριθμός από τα συνηθισμένα αντικείμενα παρήχθησαν . Υπήρξε μια ταχεία αύξηση του εθνικού και διεθνούς ζήτησης της αγοράς , οι άνθρωποι συνήθως αγοράζονται αντικείμενα περισσότερα για τα ονόματά τους , στη συνέχεια, για την πραγματική τους αξία . Σε αυτά τα χρόνια, άλλοι σχεδιαστές είχαν μεγάλη σημασία : Mario Bellini , Vico Magistretti , Game Aulenti , Angelo Mangiarotti , Enzo Mari , Rodolfo Bonetto , Marco Zanuso .
Massimo και Lella Βινιέλι έκανε μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως εκπρόσωποι της καθαρότερη ιταλικό design .

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 το « μεταμοντέρνο » , ή « νεο - μοντέρνο » έγινε το πιο σημαντικό κίνημα στην Ιταλία . Το νέο φαινόμενο προέκυψε χάρη στους σχεδιαστές πρωτοπορία ( Branzi , Deganello , De Lucchi , Sottsass ) και πάνω απ 'όλα χάρη στην ομάδα Alchimia ( που ιδρύθηκε το 1976 από τον Alessandro Guerriero ) και Μέμφις ομάδα που παράγουν ασυνήθιστα αντικείμενα που δεν ανήκουν σε καμία τάση . Το ύφος ήταν εξαιρετικά provokative και κιτς και έγινε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατευθυντήρια στυλ του νέου ιταλικού design .

Όργανα για την ιταλική προώθηση του σχεδιασμού ήταν η Compasso d' oro βραβείο , εκθέσεις , όπως η Triennale και το νέο Salone del Mobile στο Μιλάνο και τα μεγάλα αντικείμενα , δηλωτικά , όπως ιταλικό υπερωκεάνιο τον επάνω για τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Σήμερα έπιπλα design είναι το μεγαλύτερο ιταλικό βιομηχανικό φάσμα σχεδιασμού για την οποία η Ιταλία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης , αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε το σχεδιασμό φωτισμού , σχεδιασμού αυτοκινήτου και τις αναδυόμενες graphic και web design .


Αρθρο:
INDUSTRIAL DESIGN VS HANDMADE PRODUCTIONS

Σήμερα μιλάμε για μια αναγκαία ντουέτο ( για μας ) , έστω και αν για πολλούς ανθρώπους θεωρείται μάλλον ως μια αέναη μονομαχία : συζητάμε για χειροποίητες τέχνες και το βιομηχανικό σχέδιο .

Υπέρ του πρώτου , τον έλεγχο , από την προέλευση των πρώτων υλών , στα διάφορα στάδια της παραγωγής, σε συνδυασμό με μια πολύ πολύτιμη και άμεση σχέση με τους πελάτες του. Αρκεί να σκεφτούμε Peppino Campanella , τεχνίτης που ανήκει στην επιλογή που έγινε από PRIMATO Pugliese , ο οποίος στο εργαστήριό του στο Polignano a Mare ( Μπάρι ) , επιτρέπει στους τουρίστες , τους φίλους και τους θεατές από όλο , για να βυθίσει στον κόσμο των αντικειμένων του φωτός , και να παρακολουθήσουν ο τρόπος που συνδυάζει τις μορφές και τις καινοτόμες πηγές φωτός με παραδοσιακά υλικά όπως το γυαλί και πολύπλευρη μόλυβδο ή λιωμένο κασσίτερο , πέτρες και καθρέφτες .

Υπέρ του βιομηχανικού σχεδιασμού , ωστόσο , αναμφισβήτητο είναι η ικανότητα παραγωγής σε σύντομο χρονικό διάστημα , η αποτελεσματικότητα της διαφήμισης , η διανομή μέσω του δικτύου και ανταγωνιστικές τιμές που επιτρέπονται από τις οικονομίες κλίμακας . Χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν εταιρείες όπως Alessi , σχετικών αντιπροσωπευτικών του ιταλικού βιομηχανικού πολιτισμού , που πάντοτε προωθούσε το σχέδιο ως μια σωστή αποστολή .

Ως εκ τούτου : χρήση των χεριών , ή κτίριο τυποποιημένα μοντέλα και συστήματα μέσω της χρήσης των μηχανών ; Αυτοδημιούργητος παραγωγής ή παραγωγής σειράς ; Γιατί να αναλάβουν τις πλευρές ; Και γιατί η εργασία δεν μπορεί να παντρευτεί τις καινοτόμες ιδέες ενός σχεδιαστή ; Και γιατί η βιομηχανική παραγωγή δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις γνώσεις και τις μεθοδολογίες τεχνίτες » ; Στήριξη και προώθηση της χειροτεχνίας και design αντικείμενα φτιαγμένα με δεξιοτεχνία , είναι η φιλοσοφία της Sooitalian , οπότε για πρώτη φορά έχουμε εξετάσει και τα δύο πεδία , προσπαθούμε να ενσωματώσει και contextualize τους στην ιστορική μας περίοδο .

Με την ανακίνηση διαδεδομένη είναι η κρίση της οικονομίας , η ανεργία , τα οφέλη του Διαδικτύου , χειρωνακτικές δεξιότητες και τις νέες ιδέες και τα εργαλεία , έχουμε αποκτήσει μια νέα εικόνα : ο σχεδιαστής λιγότερο « τυποποιημένες » , προσεκτικοί σχετικά με το περιβάλλον , που συνδυάζει, επίσης, τη σχέση με τη δεξιοτεχνία και το κουλτούρα του εδάφους του . Αυτό δεν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν , αλλά μια βουτιά σε μια συγκεκριμένη διάσταση του σχεδιασμού και ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο διαμορφώνει ένα νέο είδος της προσφοράς .

Μερικές θεμελιώδεις έννοιες :
1 . Πειραματισμός , ένωση των δεξιοτήτων και της καινοτομίας , την περιέργεια . Αυτό είναι αυτό που δίνει νόημα στο πάθος του τεχνίτη , αλλά και για τις μελέτες και τις έρευνες που έχουν γίνει από τον σχεδιαστή .
2 . Ποιότητα , η οποία μπορεί να χαρακτηρίσει τα δύο προϊόντα τεχνίτη και νέες μέθοδοι βιομηχανικής παραγωγής .
3 . Ανάπτυξη της περιοχής, δεδομένου ότι είναι αναμφισβήτητη η σημαντική πολιτιστική και οικονομική συμβολή που ανέκαθεν από το βιομηχανικό σχεδιασμό και την δεξιοτεχνία στην ιταλική εικόνα , ακόμα και στο εξωτερικό .

Ρίξτε μια ματιά στα κομμάτια του Tonda σχεδιασμού , τα οποία αντιπροσωπεύουν τη συγχώνευση μεταξύ της κλασικής επάγγελμα , το ebonist , και τον πειραματισμό των σύγχρονων τεχνικών , από τις φωτεινές πηγές στα νέα συστήματα μεταγωγής και μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας .

Αντικείμενα Tonda Σχεδιασμός είναι μερικά μόνο από τα πρωτότυπα χειροποίητα κομμάτια που υπάρχουν στο τμήμα σχεδιασμού της Sooitalian , είναι στο χέρι σας για να περιηγηθείτε την πλατφόρμα και να ανακαλύψετε όλα τα άλλα !



The Italian Design Revolution

 Ο καθένας από εμάς γνωρίζουμε ότι η Ιταλία είναι σε όλο το μήκος της πατρίδας των διαφόρων ειδών τέχνης . Από τη ζωγραφική στη γλυπτική , από τη βιβλιογραφία για την κουζίνα , ιταλική τέχνη είναι ίσως ένα από τα λίγα πράγματα που συγκεντρώνουν περισσότερο τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο . Design είναι ένα από τα πιο πρόσφατη τεχνολογία ιταλική άνθρωποι έχουν αποκτήσει και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόσφατο γεγονός που συνέβη στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν κάποιοι Ιταλών καλλιτεχνών που ονομάζεται " σχεδιαστές " (απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του σχεδιασμού στην Ιταλία και για τους επιτυχία στις άλλες χώρες ) , όπως Gio Ponti , τον D'Ascanio και Flaminio Bertoni ( και κάποιος άλλος πριν και μετά από αυτούς ) , τέθηκε σε επαφή με το διάσημο αγγλικό κίνημα των Arts and Crafts αποφάσεων από αυτό μια πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό τους, δημιουργίες . Αρκεί να σκεφτούμε σχετικά με τα έργα Gio Ponti για Richard Ginory μάρκα , ή την Corradino D' Ascanio's Vespa και 2CV Flaminio Bertoni του , αντικείμενα που έχουν συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο για να κάνει την ιστορία του ιταλικού design και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της στην Ιταλία και στο εξωτερικό .
"Σχετικά με ιταλικό Design" είναι το νεογέννητο ιστοσελίδα για την ιστορία και την ανάπτυξη του ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού . Ξεκινώντας από τις ρίζες της για να παρουσιάσει του χρόνου , η περιοχή ανατρέχει τη διαδρομή του ιταλικού design στον ευρύτερο τομέα της διεθνούς βιομηχανικού σχεδιασμού . Ακόμη και αν σε γενικές γραμμές , το βιομηχανικό σχέδιο αναπτύχθηκε από τις βιομηχανικές χώρες κοινωνικές αλλαγές αύξηση μεταξύ των ετών από το τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα ( γι 'αυτό ήταν ένα φαινόμενο που συνδέεται περισσότερο στην οικονομία από ό, τι με τη δημιουργική έκφραση και την τέχνη ) , κατά κάποιο τρόπο αυτό και μεγάλωσε ως απόρριψη σε μια βαθιά μετασχηματισμούς της βιομηχανικής επανάστασης , ως μια προσπάθεια να σώσει βιοτεχνικές δραστηριότητες και προ- βιομηχανικά ιδέες . Αυτή ήταν η αρχή όλων των μετακινήσεων από Arts and Crafts toBauhaus σχολείο και αυτή ήταν και η αρχή που έχει υιοθετηθεί από την ιταλική βιομηχανικού σχεδιασμού .
Είναι σημαντικό να πούμε ότι , προκειμένου να είναι σε ένα βιομηχανικό σχέδιο το προϊόν πρέπει να παράγονται με βιομηχανικό τρόπο και ένας τεχνίτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας βιομηχανικός σχεδιαστής , παρόλο που μπορεί να αμφισβητήσει τις ίδιες πτυχές ενός προϊόντος . Η δύναμη του ιταλικού design είναι εδώ : η μεγάλη διαθεσιμότητα της ιταλικής βιομηχανικούς σχεδιαστές , ένας μεγάλος αριθμός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που εργάζονται στο βιομηχανικό τομέα , ο οποίος επέτρεψε στην Ιταλία να είναι ένα από τα καλύτερα των παραπάνω χωρών στον κλάδο του σχεδιασμού .
Σχετικά με το ιταλικό σχέδιο επικεντρώνεται επίσης στις βιογραφίες αυτών των σημαντικών ονομάτων που πήρε το παράδειγμα για την εργασία τους από την περίφημη παράδοση ιταλική τεχνιτών ( λιωμένη με το Arts & Crafts και τα μαθήματα Bauhaus ) και κατέστησε αυτή την παράδοση σε ένα βιομηχανικό τρόπο δημιουργώντας μοναδικά αντικείμενα παγκοσμίως γνωστό και εκτιμάται .
 Μέσα από τις σελίδες του Σχετικά με το ιταλικό σχέδιο , θα βρείτε μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον ιταλικό design , ενθαρρύνεται και προωθείται από τις ενώσεις όπως ADI ή ιδρυμάτων, όπως η Triennale di Milano , εμφανίστηκε στο διεθνές περιβάλλον βιομηχανικών εγκαταστάσεων γίνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μια από τις προπορευόμενες χώρες στην παραγωγή του σχεδιασμού αντικειμένων.
Δίνουμε πάντα ιδιαίτερη προσοχή στα πολλά μαργαριτάρια του πολιτισμού και της παράδοσης που είναι δυνατόν να βρεθεί , όμως , στις διάφορες ιταλικές περιφέρειες . Μας αρέσει να διερευνήσει μεγάλες και μικρές πόλεις , τα κέντρα των πόλεων και suborbs , κωμοπόλεις και χωριά , τη λαογραφία και την τεχνολογία , το παρελθόν και το παρόν . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επιλέξει τομέα του σχεδιασμού : για να λειτουργήσει μια νέα ανάλυση επί ιταλικού έθνους , γιατί ο σχεδιασμός είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στην δημιουργία ιταλικού πολιτισμού στον κόσμο .
Προερχόμενος από μια craftsmenship παράδοση , από την αρχή " η όμορφη χώρα " ( το όνομα που είναι έθιμο να δώσει στην Ιταλία ) που απαιτείται για να κάνει μεγάλα βήματα σε ένα τεχνολογικό τρόπο , για να βελτιώσει τα προϊόντα της , να καταστούν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά και ευημερούντες .
Σήμερα , είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να φτάσει Bourn του .
Γνωστό ότι είναι έθιμο να διαιρέσει το πεδίο βιομηχανικού σχεδιασμού σε διάφορους κλάδους , μπορούμε να πούμε ότι η Ιταλία είναι πλέον σε θέση να καλύψει όλες από αυτούς τους κλάδους , από την αρχιτεκτονική , το εσωτερικό , φωτισμός , carand σχέδιο μόδας με την πιο καινοτόμο χρώμα , γραφικά , web , τα τρόφιμα και το εκθεσιακό σχεδιασμό, τα προϊόντα που προέρχονται από τη νέα αύξηση της ζήτησης στην αγορά , ποτέ δεν ξεχνάμε την κοσμική καλλιτεχνική παράδοση που καθιέρωσε τη βάση για το ιταλικό design τύχη . Εδώ το μυστικό αποκαλύπτεται γιατί ιταλικού design αντικείμενα είναι πάντα η μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά .
Τέλος , η συλλογή φωτογραφιών εισαχθεί στο site είναι ένα είδος shot κομμάτι για τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα που ανήκουν στην προέλευση ιταλικό design του , αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και τα οποία έχουν μετατραπεί σήμερα σε πολύτιμες αντίκες που ασχολούνται κομμάτια μιλάμε για Ιταλικά ιστορία του ντιζάιν , από την μηχανή espresso της Ponti που πραγματοποιήθηκε το 1949 , με τους λαμπτήρες theCastiglioni αδελφούς » και το περίφημο Olivetti " Valentine " γραφομηχανή του Ettore Sottsass






















Ομορφιά και διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων


Ομαδα 4

·        Βρέττου Έλενα
·        Κατσομπενάκη Δημητρα
·        Γιαπλέ Σταυρούλα
·        Δραζιώτης Δημητρης




Ιστορία:
Στο παρελθόν, Interiors είχαν βάλει μαζί ενστικτωδώς ως μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης.
Το επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού έχει μια συνέπεια της ανάπτυξης της κοινωνίας και το
συγκρότημα της αρχιτεκτονικής που έχει προκύψει από την ανάπτυξη των βιομηχανικών διεργασιών. Η
επιδίωξη της αποτελεσματικής χρήσης του χώρου, ο χρήστης ευημερία και λειτουργικό σχεδιασμό
συνέβαλε στην ανάπτυξη του σύγχρονου εσωτερικού σχεδιασμού επάγγελμα.
Στην αρχαία Ινδία, οι αρχιτέκτονες που χρησιμοποιείται για να εργαστεί ως διακοσμητές.
Αυτό μπορεί να φανεί από τα στοιχεία των Vishwakarma ο αρχιτέκτονας - ένας από τους θεούς στην
ινδική μυθολογία. Επιπλέον, τα γλυπτά που απεικονίζουν αρχαία κείμενα, οι ενέργειες που
παρατηρήθηκαν στα παλάτια που χτίστηκε το 17ο αιώνα Ινδία.
Κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, εσωτερική διακόσμηση
ήταν η ανησυχία του νοικοκύρη ή, ένας μισθωτός ταπετσιέρης ή τεχνίτη που θα παρέχει συμβουλές
σχετικά με την καλλιτεχνική στυλ για τον εσωτερικό χώρο. Αρχιτέκτονες θα μπορούσε να απασχολεί
επίσης τεχνίτες ή βιοτέχνες να ολοκληρώσει την εσωτερική διακόσμηση των κτιρίων τους.

Επέκταση:
Στα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, υπηρεσίες σχεδιασμού
εσωτερικών χώρων επεκταθεί σε μεγάλο
βαθμό, καθώς η μεσαία τάξη στις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκε στο
μέγεθος και την ευημερία και άρχισαν να επιθυμούν τις εγχώριες στολίδια του πλούτου για να παγιώσει το νέο καθεστώς τους.
Μεγάλη έπιπλα επιχειρήσεις άρχισαν την επέκτασή τους σε γενικές εσωτερικό σχεδιασμό και τη διαχείριση, προσφέροντας πλήρη επίπλωση σπίτι σε
μια ποικιλία από στυλ. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο άκμασε από τα μέσα
του αιώνα έως το 1914, όταν ο ρόλος αυτός ολοένα και σφετεριστεί από
ανεξάρτητους, συχνά ερασιτέχνες, οι σχεδιαστές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση της επαγγελματικής interior design στα μέσα του 20ου αιώνα.

Η σύνθεση στον εσωτερικό χώρο:
Τα επιμέρους στοιχεία της σύνθεσης, δηλαδή τα μεγέθη, τα σχήματα, τα χρώματα, τα υλικά και η υφή των επιφανειών του χώρου (τοίχοι, πάτωμα, ταβάνι, πόρτες, παράθυρα) αλλά και των χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων που επενδύουν το χώρο (έπιπλα κ.ά.), συμβάλλουν στη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου. Π.χ. οι υψηλοί τοίχοι και τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν χώρο και φως. Το ενιαίο πάτωμα ενοποιεί και ζεσταίνει όλους τους επιμέρους χώρους. Η λιτή επίπλωση κάνει ένα χώρο άνετο και λειτουργικό.
Η σύνθεση όλων των στοιχείων σε ένα σύνολο βασίζεται σε κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν το αποτέλεσμα δημιουργώντας τα διαφορετικά διακοσμητικά στιλ.
Στα παρακάτω σχέδια βλέπουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους
επιτυγχάνεται μια βασική αρχή της σύνθεσης, η ισορροπία.

α. Ισορροπία λόγω συμμετρικής τοποθέτησης
β. Ισορροπία ενός μεγάλου σχήματος με πολλά μικρά.
β. Ισορροπία ενός μεγάλου σχήματος με πολλά μικρά.
γ. Ισορροπία ενός έντονου χρώματος με απαλά χρώματα.
γ. Ισορροπία ενός έντονου χρώματος με απαλά χρώματα.                                                δ. Μια μικρή πολυσύνθετη μορφή ισορροπεί με μια μεγαλύτερη απλή.
δ. Μια μικρή πολυσύνθετη μορφή ισορροπεί με μια μεγαλύτερη απλή.


Με τον όρο ρωμαϊκή τέχνη αναφερόμαστε στο σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην αρχαία Ρώμη,
κυρίως κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ενσωματώνει στοιχεία δανεισμένα από την
ετρουσκική και την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση. Αυτό ερμηνεύεται εύκολα, αν θυμηθούμε ότι για
 πολύ καιρό οι Ρωμαίοι έζησαν κάτω από ετρουσκική επίδραση και ότι με την επέκτασή τους προς
την κεντρική και νότια Ιταλία και Σικελία (τον 3ο αιώνα π.Χ.) ήρθαν σε άμεση γνωριμία με την
ελληνική τέχνη. Είναι ακόμη γνωστό ότι από τον 2ο αιώνα π.Χ. οι Ρωμαίοι στρατηγοί όταν γύριζαν
από νικηφόρες εκστρατείες στην Ανατολή, συνήθιζαν να κοσμούν το «θρίαμβο» τους με έργα ελληνικής
 τέχνης και ότι ο θαυμασμός των πλουσίων Ρωμαίων για την ελληνική τέχνη και η επιθυμία τους να
στολίζουν τα σπίτια τους με έργα ελληνικά, τους οδήγησε στην αντιγραφή φημισμένων έργων ελληνικής
 τέχνης. Με τον τρόπο αυτό, οι Ρωμαίοι βοήθησαν να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική καλλιτεχνική
παράδοση που επρόκειτο αργότερα να εξαπλωθεί ως ελληνορωμαϊκή τέχνη σε όλη τη ρωμαϊκή
αυτοκρατορία και να παίξει ρόλο αποφασιστικό στη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης.
Στην τελευταία περίοδο της δημοκρατίας, η ρωμαϊκή τέχνη διαμόρφωσε καθαρά το δικό της χαρακτήρα: τα ρωμαϊκά έργα, μολονότι φιλοτεχνούνται από Έλληνες καλλιτέχνες και έχουν τη σφραγίδα της ελληνικής επίδρασης, εμπνέονται από τις ρωμαϊκές παραδόσεις και εκφράζουν τα ρωμαϊκά ιδανικά, π.χ. την προτίμηση για το επιβλητικό οικοδόμημα και την πλούσια διακόσμηση.
Πίνακας περιεχομένων  [Απόκρυψη]
1 Αρχιτεκτονική
2 Κύρια χαρακτηριστικά
3 Γνωστά μνημεία
4 Κολοσσαίο
5 Γλυπτική
6 Ζωγραφική
7 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]



To Κολοσσαίο της Ρώμης. Διακρίνεται το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του.
Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη που εκφράζει περισσότερο από όλες τις άλλες το ρωμαϊκό πνεύμα.
Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν από τους Ετρούσκους την πολεοδομία, την τειχοποιία, την τοξωτή
αψίδα κ.α., ενώ από την Ελλάδα πήραν το κορινθιακό κιονόκρανο συνδυασμένο με ιωνικά στοιχεία.
Παράλληλα, προσέθεσαν νέα υλικά και νέες μεθόδους στην οικοδομική κατορθώνοντας έτσι να
κατασκευάσουν μεγάλα οικοδομήματα, με ξεχωριστά ρωμαϊκά γνωρίσματα που συνδύαζαν το θόλο,
την αψίδα και τους ελληνικούς διακοσμητικούς ρυθμούς. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί πως οι
Ρωμαίοι-άνθρωποι περισσότερο πρακτικοί- προτιμούσαν τα έργα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του
Κράτους: γέφυρες, υδραγωγεία, δρόμους και κατασκευές στερεές που να αψηφούν το χρόνο και να
εκφράζουν το μεγαλείο της Ρώμης. Αργότερα βέβαια έχτιζαν και έργα που είχαν κύριο στόχο τους τη
προσφορά ανέσεων και ψυχαγωγίας στο λαό, όπως θέατρα, αμφιθέατρα, ιπποδρόμους, θέρμες και
βιβλιοθήκες.
Στα χρόνια της αυτοκρατορίας και λίγο νωρίτερα, η Ρώμη παρουσίασε μεγάλη οικοδομική
δραστηριότητα: νέες πόλεις χτίζονται, ενώ η πρωτεύουσα ανοικοδομείται και στολίζεται με αγορές,
θέατρα και ναούς. Οι οικοδομές χτίζονται με τούβλα και επικαλύπτονται με πολύχρωμα μάρμαρα.
Ο Αύγουστος στολίζει την αγορά (forum) με μεγαλόπρεπα κτίρια, κύρια έκφραση του αυτοκρατορικού
γοήτρου. Στα χρόνια των Φλαβίων χτίζεται το Κολοσσαίο, ένα τεράστιο αμφιθέατρο. Αξιοθαύμαστο
για το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του είναι το Πάνθεον, έργο των χρόνων του Αδριανού. Μεγάλη
επιτυχία γνώρισε ένας νέος τύπος μνημείου, η θριαμβική αψίδα. Ορθωνόταν για την υποδοχή των
θριαμβευτών και την ανάμνηση των πολεμικών θριάμβων της Ρώμης. Από τον 3ο αι. μ. Χ. κι έπειτα,
εγκαταλείπονται οι ελληνικοί ρυθμοί στην αρχιτεκτονική και κάνουν την εμφάνιση τους εκείνα τα
στοιχεία που θα επικρατήσουν αργότερα στη βυζαντινή τέχνη. Οι Ρωμαίοι δείχνουν προτίμηση για
επιβλητικά δημόσια οικοδομήματα, όπως βασιλικές στοές, θέρμες κτλ. Τυπικά δείγματα αποτελούν οι
θέρμες του Καρακάλλα και του Διοκλητιανού. Η αρχιτεκτονική ήταν η τέχνη με την οποία
ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι. Ιδιαίτερα την εποχή του Αυγούστου και μετά, η εξέλιξη της
ήταν μεγάλη. Εξυπηρέτησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης το μεγαλείο της Ρώμης
και διευκόλυνε παράλληλα την ζωή των υπηκόων της αυτοκρατορίας.
Η κατασκευή μεγάλου αριθμού έργων σε όλη την αυτοκρατορία έφερε οικονομική ανάπτυξη.
Οι Αντωνίνοι αλλά και άλλοι αυτοκράτορες φρόντισαν ιδιαίτερα την κατασκευή έργων κοινής
ωφέλειας στις επαρχίες, όπως γέφυρες, υδραγωγεία, αγορές, θέρμες, νυμφαία, ωδεία, βιβλιοθήκες.




Εσωτερικός σχεδιασμός περιγράφει μια ομάδα από διάφορα ακόμα που σχετίζονται με έργα που αφορούν το γύρισμα ενός εσωτερικού χώρου σε μια «αποτελεσματική ρύθμιση για το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων» που πρόκειται να λάβει χώρα εκεί.Ένας εσωτερικός σχεδιαστής είναι κάποιος που διαπράττει τέτοια έργα. Εσωτερικός σχεδιασμός είναι ένα πολύπλευρο επάγγελμα που περιλαμβάνει την εννοιολογική ανάπτυξη, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς του έργου και τη διαχείριση και την εκτέλεση του σχεδίου.

Στο παρελθόν, Interiors είχαν βάλει μαζί ενστικτωδώς ως μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης.Το επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού έχει μια συνέπεια της ανάπτυξης της κοινωνίας και το συγκρότημα της αρχιτεκτονικής που έχει προκύψει από την ανάπτυξη των βιομηχανικών διεργασιών. Η επιδίωξη της αποτελεσματικής χρήσης του χώρου, ο χρήστης ευημερία και λειτουργικό σχεδιασμό συνέβαλε στην ανάπτυξη του σύγχρονου εσωτερικού σχεδιασμού επάγγελμα.
Στην αρχαία Ινδία, οι αρχιτέκτονες που χρησιμοποιείται για να εργαστεί ως διακοσμητές. Αυτό μπορεί να φανεί από τα στοιχεία των Vishwakarma ο αρχιτέκτονας - ένας από τους θεούς στην ινδική μυθολογία. Επιπλέον, τα γλυπτά που απεικονίζουν αρχαία κείμενα, οι ενέργειες που παρατηρήθηκαν στα παλάτια που χτίστηκε το 17ο αιώνα Ινδία.
Κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, εσωτερική διακόσμηση ήταν η ανησυχία του νοικοκύρη ή, ένας μισθωτός ταπετσιέρης ή τεχνίτη που θα παρέχει συμβουλές σχετικά με την καλλιτεχνική στυλ για τον εσωτερικό χώρο. Αρχιτέκτονες θα μπορούσε να απασχολεί επίσης τεχνίτες ή βιοτέχνες να ολοκληρώσει την εσωτερική διακόσμηση των κτιρίων τους.
Εμπορική εσωτερικό σχεδιασμό και τη διαχείριση
Στα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, υπηρεσίες σχεδιασμού εσωτερικών χώρων επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η μεσαία τάξη στις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκε στο μέγεθος και την ευημερία και άρχισαν να επιθυμούν τις εγχώριες στολίδια του πλούτου για να παγιώσει το νέο καθεστώς τους. Μεγάλη έπιπλα επιχειρήσεις άρχισαν την επέκτασή τους σε γενικές εσωτερικό σχεδιασμό και τη διαχείριση, προσφέροντας πλήρη επίπλωση σπίτι σε μια ποικιλία από στυλ. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο άκμασε από τα μέσα του αιώνα έως το 1914, όταν ο ρόλος αυτός ολοένα και σφετεριστεί από ανεξάρτητους, συχνά ερασιτέχνες, οι σχεδιαστές. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εμφάνιση της επαγγελματικής interior design στα μέσα του 20ου αιώνα.


Εικονογραφημένος κατάλογος του James Shoolbred Εταιρείας , που δημοσιεύθηκε το 1876.
Στη δεκαετία του 1850 και του 1860, ταπετσιέρες άρχισαν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους αρμοδιοτήτων. Πλαισιωμένο επιχείρησή τους ευρύτερα και καλλιτεχνική άποψη και άρχισαν να διαφημίζουν επίπλωση τους στο κοινό. Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για σύμβαση εσωτερικού εργασίες για τα έργα, όπως γραφεία , ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια , οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο, που απασχολούν τους σχεδιαστές οικοδόμοι, ξυλουργοί, σοβατζήδες, κλωστοϋφαντουργικών σχεδιαστές, καλλιτέχνες, και τα έπιπλα, καθώς και οι μηχανικοί και τεχνικούς για να εκπληρώσει την εργασία. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να δημοσιεύει και να κυκλοφορεί καταλόγους με εκτυπώσεις για διαφορετικά πλούσιο στυλ για να προσελκύσουν την προσοχή της επέκτασης των μεσαίων τάξεων.
Όπως πολυκαταστήματα αυξήθηκαν σε αριθμό και το μέγεθος, το λιανικό εμπόριο χώρους εντός καταστήματα ήταν επιπλωμένα σε διαφορετικά στυλ ως παραδείγματα για τους πελάτες. Ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο διαφήμισης ήταν να δημιουργήσει το μοντέλο δωμάτια σε εθνικό και διεθνές εκθέσεις σε εκθεσιακούς χώρους για το κοινό να δει. Μερικές από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα αυτό ήταν Waring & Gillow , James Shoolbred , Mintons και Holland & Sons. Αυτές οι παραδοσιακές επιχειρήσεις κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας άρχισαν να παίζουν σημαντικό ρόλο ως σύμβουλοι για τους πελάτες, είναι βέβαιο μεσαία τάξη με το γούστο και το στυλ, και άρχισε να παίρνει τις συμβάσεις για το σχεδιασμό και διακόσμηση των εσωτερικών χώρων των πολλά σημαντικά κτίρια στη Βρετανία. [ 4 ]
Αυτό το είδος της εταιρείας προέκυψε στην Αμερική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο . Οι Herter Brothers , η οποία ιδρύθηκε από δύο Γερμανούς αδελφούς πρόσφυγας, ξεκίνησε ως μια αποθήκη ταπετσαρία και έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες των κατασκευαστών επίπλων και διακοσμητές εσωτερικού χώρου . Με το δικό τους γραφείο μελετών και επιπλοποιίας και ταπετσαρίας εργαστήρια, Herter Brothers ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσει κάθε πτυχή της εσωτερικής επίπλωσης συμπεριλαμβανομένων των διακοσμητικών επένδυση και κορνίζες, τοίχων και οροφών, σχέδια πατώματα και τα χαλιά και κουρτίνες.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα χρώματα που έχουν οι χώροι του σχολείου και ποιες αλλαγές προτείνετε,
ώστε το περιβάλλον να συμβάλει καλύτερα στην εκπαίδευσή σας;


1.2. Οι ιδιότητες και οι κατηγορίες των χρωμάτων

Κάθε χρώμα χαρακτηρίζεται από τρεις ιδιότητες. Η απόχρωση δηλώνει από ποια χρώματα έχει δημιουργηθεί και σε ποια ποσότητα αυτά έχουν αναμειχθεί, οπότε π.χ. ένα πορτοκαλί μπορεί να είναι κοκκινο-πορτοκαλί ή κιτρινο-πορτοκαλί (Εικ.α). Η φωτεινότητα (τόνος) χαρακτηρίζει το πόσο σκούρο ή ανοιχτό είναι ένα χρώμα (Εικ.β). Η ένταση (λαμπρότητα) χαρακτηρίζει το καθαρό χρώμα που έχει προκύψει από λίγες αναμείξεις, π.χ. το κόκκινο έχει μεγαλύτερη ένταση από το μοβ και το μοβ έχει μεγαλύτερη ένταση από το καφέ (Εικ.γ).


εικόνα
δ. Τα έξι μικρά γαλάζια τετράγωνα μέσα στο πορτοκαλί φαίνονται πιο ζωηρά από ό,τι το ένα. ε. Το άσπρο τετράγωνο μέσα στο μαύρο φαίνεται μεγαλύτερο από το μαύρο μέσα στο άσπρο, αφού το άσπρο ακτινοβολεί και έτσι υπερβαίνει τα όριά του. Αντίστοιχα οι ανοιχτές αποχρώσεις μεγαλώνουν το χώρο, ενώ οι σκούρες τον μικραίνουν. στ. Το κίτρινο τετράγωνο μέσα στο μοβ φαίνεται πολύ πιο λαμπερό από ό,τι μέσα στο ροζ.



Ο διαχωρισμός των χρωμάτων σε θερμά και ψυχρά (Εικ.2,3) έχει προκύψει από το συσχετισμό τους με στοιχεία της πραγματικότητας. Το κόκκινο και το κίτρινο θεωρούνται θερμά, επειδή μας θυμίζουν τη φωτιά και τον ήλιο, οπότε όταν χρησιμοποιούνται, μεταδίδουν την αίσθηση του ζεστού. Το μπλε θεωρείται ψυχρό επειδή μας θυμίζει και μας μεταφέρει τη δροσιά της θάλασσας. Έτσι, τα χρώματα χαρακτηρίζονται θερμά ή ψυχρά ανάλογα με την ποσότητα του κόκκινου, του κίτρινου και του μπλε με την οποία έχουν δημιουργηθεί.

Όταν παρατίθενται τα βασικά χρώματα μαζί με τα συμπληρωματικά τους (κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-μοβ, μπλε-πορτοκαλί), ενισχύουν το ένα το άλλο και δημιουργούν αντίθεση (Εικ.4). Όταν παρατίθενται συγγενικά χρώματα, π.χ. κόκκινο και πορτοκαλί, δημιουργείται ένα αρμονικό αποτέλεσμα (Εικ.5).

Τα γαιώδη χρώματα (ώχρα, όμπρα, σιένα κ.ά.) έχουν σχέση με τα χρώματα της φύσης (γης) και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα (Εικ.6).


Το φως είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση, αφού τα επίπεδα, οι όγκοι, το βάθος και η πλαστικότητα του χώρου εξαρτώνται από τον τρόπο που φωτίζονται. Ο φωτισμός μπορεί να διαφοροποιείται ως προς την ποιότητα (φυσικός - τεχνητός), την ένταση και την κατεύθυνση. Ο φυσικός φωτισμός μεταβάλλεται, ενώ ο τεχνητός είναι σταθερός και ελεγχόμενος.

Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε πώς αλλάζει ο χώρος και τα αντικείμενα ανάλογα με το φωτισμό.
α. Μια φωτισμένη επιφάνεια έρχεται πιο κοντά, ενώ μια σκοτεινή απομακρύνεται και αποκτά βάθος.
β. Ο πολύ έντονος φωτισμός αναδεικνύει το χώρο, ανοίγει τους τόνους των χρωμάτων και δημιουργεί παράλληλα έντονες φωτοσκιάσεις, ενώ ο χαμηλός φωτισμός δημιουργεί απαλούς χρωματικούς τόνους και ατμοσφαιρικότητα.

εικόνα

γ. Ο έγχρωμος φωτισμός μπορεί να ενισχύσει ή να ατονήσει ένα χρώμα. Π.χ. αν φωτίσουμε με ελαφρύ πράσινο φως μια κόκκινη επιφάνεια, θα χάσει την ένταση και την καθαρότητά της, ενώ αν φωτίσουμε μια κίτρινη, θα ενταθεί.
δ. Η χρησιμοποίηση μιας ή περισσότερων φωτεινών πηγών δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτούν συγκεκριμένα στοιχεία.



1.4. Η σύνθεση στον εσωτερικό χώρο

Τα επιμέρους στοιχεία της σύνθεσης, δηλαδή τα μεγέθη, τα σχήματα, τα χρώματα, τα υλικά και η υφή των επιφανειών του χώρου (τοίχοι, πάτωμα, ταβάνι, πόρτες, παράθυρα) αλλά και των χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων που επενδύουν το χώρο (έπιπλα κ.ά.), συμβάλλουν στη λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου. Π.χ. οι υψηλοί τοίχοι και τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν χώρο και φως. Το ενιαίο πάτωμα ενοποιεί και ζεσταίνει όλους τους επιμέρους χώρους. Η λιτή επίπλωση κάνει ένα χώρο άνετο και λειτουργικό.

Η σύνθεση όλων των στοιχείων σε ένα σύνολο βασίζεται σε κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν το αποτέλεσμα δημιουργώντας τα διαφορετικά διακοσμητικά στιλ.

Στα παρακάτω σχέδια βλέπουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται μια βασική αρχή της σύνθεσης, η ισορροπία.

α. Ισορροπία λόγω συμμετρικής τοποθέτησης
β. Ισορροπία ενός μεγάλου σχήματος με πολλά μικρά.
β. Ισορροπία ενός μεγάλου σχήματος με πολλά μικρά.
γ. Ισορροπία ενός έντονου χρώματος με απαλά χρώματα.
γ. Ισορροπία ενός έντονου χρώματος με απαλά χρώματα.        δ. Μια μικρή πολυσύνθετη μορφή ισορροπεί με μια μεγαλύτερη απλή.
δ. Μια μικρή πολυσύνθετη μορφή ισορροπεί με μια μεγαλύτερη απλή.


1.5. Διακόσμηση και διακοσμητικά στιλ

Η διακόσμηση αφορά τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, ώστε να τους εξασφαλίσει λειτουργικότητα και ομορφιά. Η διακοσμητική τέχνη δανείζεται διάφορα στοιχεία από τις άλλες τέχνες, όπως τις χρωματικές κλίμακες και τις φόρμες από τη ζωγραφική, τους όγκους και τα ανάγλυφα από τη γλυπτική. Ωστόσο, αυτά τα δανεικά στοιχεία δεν την υποβαθμίζουν, αλλά την αναδεικνύουν σε συνθετική τέχνη.

7. «Η Αίθουσα Πολέμου» στο ανάκτορο των Βερσαλιών στο Παρίσι, 17ος αι.
7. «Η Αίθουσα Πολέμου» στο ανάκτορο των Βερσαλιών στο Παρίσι, 17ος αι.
Η διακόσμηση ακολουθεί τις αντιλήψεις της κοινωνίας για την τέχνη και έτσι δημιουργούνται τα διάφορα στιλ, δηλαδή το ύφος κάθε εποχής.

Το στιλ μπαρόκ διακρίνεται για την πληθωρικότητα και το βάρος του, χρησιμοποιεί πολλά διακοσμητικά στοιχεία, ανάγλυφα, τοιχογραφίες, σκαλιστά έπιπλα, πολύχρωμους τάπητες κ.ά. (Εικ.7).

Το νεοκλασικό στιλ οργανώνεται με κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Χρησιμοποιεί αυστηρές φόρμες, λιτά χρώματα και συμμετρικές επιφάνειες και διακοσμεί το χώρο με ανάκλιντρα, καναπέδες, μπουφέ, βιτρίνες, πολυελαίους κ.ά. Είναι το στιλ που εκφράζει αρχοντιά, φινέτσα και αρμονία (Εικ.8).

Το μοντέρνο στιλ δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα του χώρου, χρησιμοποιώντας την επίδραση του φωτός, τη διακοσμητική εκφραστικότητα του χρώματος και τις ιδιότητες των υλικών (Εικ.9).

8. «Ιλίου Μέλαθρον», το Νομισματικό μουσείο της Αθήνας, έργο του Τσίλερ*, 1878-80.
8. «Ιλίου Μέλαθρον», το Νομισματικό μουσείο
της Αθήνας, έργο του Τσίλερ*, 1878-80.
9. «Οικία Σρέντερ» στην Ουτρέχτη, έργο του Ρίτβελντ, 1924.
9. «Οικία Σρέντερ» στην Ουτρέχτη, έργο του Ρίτβελντ, 1924.


10. «Οι μάσκες της τραγωδίας και της κωμωδίας», ψηφιδωτό από τη βίλα του Αδριανού στο Τίβολι κοντά στη Ρώμη, 2ος αι.
10. «Οι μάσκες της τραγωδίας και της κωμωδίας», ψηφιδωτό από τη βίλα του Αδριανού στο Τίβολι κοντά στη Ρώμη, 2ος αι.
11. Παράσταση θεατρικής σκηνής ζωγραφισμένη επάνω σε αθηναϊκό ερυθρόμορφο κρατήρα, 350 π.Χ.
11. Παράσταση θεατρικής σκηνής ζωγραφισμένη επάνω σε αθηναϊκό ερυθρόμορφο κρατήρα, 350 π.Χ.
13. Παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
13. Παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

1.6. Αρχαίο θέατρο και σκηνογραφία

Από τότε που δημιουργήθηκε η κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα, οργανώνονταν οι τελετουργικές εκδηλώσεις προς τιμή των θεών, οι οποίες στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. απέκτησαν θεατρική μορφή. Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν στην Αττική και ήταν αφιερωμένες στο θεό Διόνυσο.

Ο χώρος του θεάτρου αποτελούνταν από τρία μέρη: τη σκηνή, μια ξύλινη κατασκευή παραλληλόγραμμου σχήματος όπου έπαιζαν οι υποκριτές, την ορχήστρα, δηλαδή τον κυκλικό χώρο μπροστά από τη σκηνή, όπου παρέμενε ο χορός και το κοίλον, το χώρο για τους θεατές.

Για το ανέβασμα ενός έργου ο χώρος διαμορφωνόταν από το σκηνογράφο. Τα παραπετάσματα ήταν κινητά ζωγραφισμένα τελάρα που τοποθετούνταν μπροστά από τη σκηνή και απεικόνιζαν τους σχετικούς με το έργο χώρους. Χρησιμοποιούνταν ξύλινες κατασκευές που εμφάνιζαν τους θεούς, με γερανούς, τροχαλίες και σκοινιά και οι ηθοποιοί φορούσαν ενδύματα, κοθόρνους και προσωπεία.

Με τον καιρό, τα διάφορα σκηνικά τυποποιήθηκαν, με αποτέλεσμα στην τραγωδία να παρουσιάζουν την πρόσοψη ανακτόρου ή ναού, στην κωμωδία μια πλατεία μπροστά από ένα σπίτι και στο σατυρικό δράμα μια παραθαλάσσια περιοχή ή ένα δάσος.

Το αρχαίο ελληνικό δράμα έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη του θεάτρου και της σκηνογραφίας.




12. Σχέδιο αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
12. Σχέδιο αρχαίου ελληνικού θεάτρου.





14. Βακαλό, ζωγραφική μακέτα σκηνικού για το έργο «Ιππής» του Αριστοφάνη, Εθνικό Θέατρο, Επίδαυρος, 1968. Ο ζωγράφος Γιώργος Βακαλό στο σκηνικό του συνδυάζει την αρχιτεκτονική κατασκευή με το ζωγραφικό διάκοσμο σε μια σχετικά περιορισμένη χρωματική κλίμακα.1.7. O σχεδιασμός του σκηνικού

Ο σκηνογράφος διαμορφώνει εικαστικά το χώρο της σκηνής του θεάτρου, ώστε να αναδειχτούν το περιεχόμενο του έργου και οι ιδέες του σκηνοθέτη. Τα σκηνικά παρουσιάζονται με ζωγραφικά σχέδια ή τρισδιάστατες μικρές κατασκευές (μακέτες).




Ομορφια και Τέχνη

Ομαδα 5

·        Γέραλης Παναγιωτης
·        Θεοδώρου Πάνος
·        Δανιηλ Βασίλης
·        Γιογιου Έστα
·        Καρρας Βαγγελης



Το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου  , γνωστό επίσης και ως Εθνικό Στάδιο[1] ή Φωλιά Πουλιού , λόγω της αρχιτεκτονικής του, είναι στάδιο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008 για το Ολυμπιακό Πάρκο (Ολυμπιακό Πράσινο) στο Πεκίνο της Κίνας.[2] Το στάδιο φιλοξένησε τα βασικά αθλήματα στίβου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, καθώς επίσης και τις τελετές έναρξης και λήξης. Βρίσκεται ανατολικά του Εθνικού Κέντρου Υγρού Στίβου του Πεκίνου.
Το 2002, κυβερνητικοί επίσημοι διοργάνωσαν διαγωνισμό σχεδίου ανοιχτό για αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Η αρχιτεκτονική φίρμα Herzog & de Meuron σε συνεργασία με την ArupSport και την Κινεζική Ομάδα Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και Έρευνας κέρδισαν τον διαγωνισμό. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος για το σχέδιο είναι ο Κινέζος σύγχρονος καλλιτέχνης Αΐ Γουειγουέι [3]. Η ανασκαφή άρχισε παραμονή Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο του 2003 και η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004. Μετά την κατάρρευση του τερματικού σταθμού 2Ε στο Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος είχε παρόμοιο σχέδιο με το Εθνικό Στάδιο, η κατασκευή διακόπηκε. Μετά από τροποποιήσεις στο σχέδιο, η κατασκευή ξεκίνησε ξανά.[4]
Τον Ιανουάριο του 2008, η παγκόσμια κοινότητα ανέγειρε ανησυχίες για τις εργασιακές συνθήκες κατασκευής όταν έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 10 θάνατοι είχαν επέλθει κατά την κατασκευή.[5] Επίσημοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν πως υπηρξαν μόνο 2 θάνατοι, καθώς επίσης και ένας σοβαρός τραυματισμός και τρεις ελαφρείς τραυματισμοί. [6]
Το στάδιο έχει χωρητικότητα 91.000 θεατών. Η χωρητικότητα θα μειωθεί στις 80.000 μετά τους Αγώνες. Κόστισε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια γιουάν.



Το Εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας της Κίνας είναι γνωστό και ως "Φωλιά του Πουλιού". Αυτό το προσωνύμιο προέκυψε λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης καθώς η αρχιτεκτονική το κάνει να μοιάζει με μία τεράστια φωλιά πουλιού. Βρίσκεται στο Ολυμπιακό πάρκο της πόλης και σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 που έλαβαν χώρα στο Πεκίνο. Τα εγκαίνιά του μάλιστα πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2008 και λίγο καιρό αργότερα φιλοξένησε τη μοναδική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαδικασία ανέγερσής του ξεκίνησε το 2003 όταν ο σχεδιασμός του ανατέθηκε στην ελβετική αρχιτεκτονική εταιρία Herzog & de Meuron σε συνεργασία με την ArupSport και την Κινεζική Ομάδα Αρχιτεκτονικού σχεδίου. Το κόστος του ανήλθε σε 423 εκατομμύρια δολάρια ενώ θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ότι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του έργου ήταν ο διάσημος κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei. Κατά τη διάρκεια των αγώνων η χωρητικότητα του σταδίου ανερχόταν στους 91.000 θεατές ενώ μετά το τέλος του δέχτηκε κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες μείωσαν τη χωρητικότητά του στους 80.000 θεατές. Αναμφισβήτητα μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο στάδιο καθώς και στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Πεκίνο.

Εθνικό Στάδιο Πεκίνου
Πολύ πριν την ολοκλήρωσή του, αυτή η κατασκευή πήρε το τρυφερό παρατσούκλι, «η φωλιά του πουλιού», σημάδι ότι επρόκειτο να κερδίσει μοναδικό status. Ένα συγκλονιστικό, κυκλικό, ίσως και λίγο μεθυστικό σύμπλεγμα αλουμινίου και τσιμέντου, μοιάζει ελαφρύ σαν φτερό. Παρόλα αυτά, όντας το κεντρικό στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, έχει τεράστιο βάρος και απόλυτα συμπαγή όγκο. Και αυτή είναι και η ευφυής φιλοσοφία του: υπογραμμίζει την αίσθηση του παιχνιδιού, της ενέργειας και της χαράς παρά τον τεράστιο όγκο του.



Beijing National Stadium (BNS) was a joint venture among architects Jacques Herzog and Pierre de Meuron of Herzog & de Meuron, project architect Stefan Marbach, artist Ai Weiwei, and CADG which was led by chief architect Li Xinggang.[10] During their first meeting in 2003, at Basel, the group decided to do something unlike Herzog and de Meuron had traditionally designed. "China wanted to have something new for this very important stadium," Li stated.[10] In an effort to design a stadium that was "porous" while also being "a collective building, a public vessel",[9] the team studied Chinese ceramics.[11] This line of thought brought the team to the "nest scheme".[9] The stadium consists of two independent structures, standing 50 feet apart:[2] a red concrete seating bowl and the outer steel frame around it.[9]
In an attempt to hide steel supports for the retractable roof, required in the bidding process, the team developed the "random-looking additional steel" to blend the supports into the rest of the stadium.[9] Twenty-four trussed columns encase the inner bowl,[12] each one weighing 1,000 tons.[7] Despite random appearance, each half of the stadium is nearly identical.[13] After a collapse of a roof at the Charles de Gaulle International Airport,[7] Beijing reviewed all major projects. It was decided to eliminate the retractable roof, the original inspiration for the "nest" design,[7] as well as 9,000 seats from the design.[13] The removal of the elements helped to bring the project under the reduced construction budget of $290 million, from an original $500 million.[7] With the removal of the retractable roof, the building was lightened, which helped it stand up to seismic activity; however, the upper section of the roof was altered to protect fans from weather.[13] Enerpac was granted the contract to perform the stage lifting and lowering of the stadium roof as part of the construction process.[14] Due to the stadium's outward appearance, it was nicknamed "The Bird's Nest". The phrase was first used by Herzog & de Meuron, though the pair still believes "there should be many ways of perceiving a building."[9] The use is a compliment Li explained, "In China, a bird's nest is very expensive, something you eat on special occasions."[7]
Ground was broken, at the Olympic Green,[15] for Beijing National Stadium on 24 December 2003.[16] At its height, 17,000 construction workers worked on the stadium.[17] Portraits of 143 migrant workers at the construction site were featured in the book Workers (Gong Ren) by artist Helen Couchman. On 1 January 2008, The Times reported that 10 workers had died throughout construction; despite denial from the Chinese government.[18] However, in a story the following week, Reuters, with the support of the Chinese government, reported that only two workers had died.[17] All 110,000 tons of steel were made in China. On 14 May 2008 the grass field of 7,811 square meters was laid in 24 hours.[19] The field is a modular turf system by GreenTech ITM. Beijing National Stadium officially opened at a ceremony on 28 June 2008.[20




Φάτε μάτια γήπεδα




Mayday Stadium, Πιονγκγιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ταεντόνγκ, με χωρητικότητα 150.000 θεατών είναι το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου. Εγκαινιάστηκε την Πρωτομαγιά του 1989, κι έκτοτε έχει φιλοξενήσει διάφορες μορφές προπαγάνδας του Βορειοκορεατικού καθεστώτος. Από ποδοσφαιρικούς αγώνες και το απαράμιλλης ομορφιάς φεστιβάλ γυμναστικής αρμονίας του Άριρανγκ, μέχρι τη μοναδική επίσκεψη υπουργού εξωτερικών των Η.Π.Α. και δημόσιες εκτελέσεις.


The Float @ Marina Bay, Σιγκαπούρη
Ένα γήπεδο μοναδικό στον κόσμο, καθώς ο αγωνιστικός του χώρος βρίσκεται επάνω στο νερό ! Φτιαγμένο πάνω σε μία ατσάλινη πλατφόρμα, εκτός από ποδοσφαιρικούς αγώνες για το εξωτικό πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης χρησιμοποιείται και για συναυλίες, φεστιβάλ και παρελάσεις. Έχει χωρητικότητα 30.000 θεατών, ενώ για ball boys χρησιμοποιούνται παιδιά της τοπικής ομάδας water polo.



Guangdong Olympic Stadium, Γκουανγκτόνγκ, Κίνα
Άλλο ένα γήπεδο που βρίσκεται στην Ασία, κατασκευάστηκε το 2001 και έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών. Η οροφή – κομψοτέχνημα, εκτός του ότι ανοιγοκλείνει, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει πέταλα λουλουδιού, εμπνευσμένη από το προσωνύμιο της Γκουανγκντόγκ που είναι πόλη των λουλουδιών.
Stade Louis II, Μονακό
Είναι το μόνο γήπεδο στο οποίο χωράει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας στην οποία βρίσκεται. Το γήπεδο της Μονακό, πέρα από τις χαρακτηριστικές πανέμορφες αψίδες του, είναι χτισμένο σε μία μαγευτική τοποθεσία μέσα στην πόλη του Μόντε Κάρλο, και κάθε χρόνο φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Super Cup.



Allianz Arena, Μόναχο, Γερμανία
Το εντυπωσιακό του εξωτερικό περίβλημα με τον εναλλασσόμενο φωτισμό, μπορεί να γίνει ορατό τις καθαρές νύχτες ακόμη και από τις Αυστριακές οροσειρές που βρίσκονται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων. Κόκκινο όταν αγωνίζεται η Μπάγερν, μπλε για τη Μόναχο 1860, και λευκό για την εθνική, έχει δυνατότητα και για πολλαπλούς χρωματισμούς, κάτι που απαγορεύτηκε όμως από την αστυνομία υπό το φόβο ατυχημάτων.


Beijing National Stadium, Πεκίνο, Κίνα
Οι αρχιτέκτονές του εμπνεύστηκαν το σχέδιο του από την παραδοσιακή κινεζική τέχνη της κεραμικής, δημιουργώντας την περίφημη Φωλιά του Πουλιού όπως είναι πιο γνωστό το γήπεδο που φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Ads by Video PlayerAd Options

Sapporo Dome, Σαπόρο, Ιαπωνία
Ads not by this site
Η αεροδυναμική του οροφή πέρα από την αισθητική της, είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να επιτρέπει στο χιόνι που πέφτει άφθονο στην πόλη της βόρειας Ιαπωνίας να κυλάει ευκολότερα στο δρόμο. Επίσης διαθέτει ανασυρόμενο αγωνιστικό χώρο που διαμορφώνεται ανάλογα με το αν διεξάγεται αγώνας ποδοσφαίρου ή μπέιζμπολ.


Kaohsiung National Stadium, Ταϊβάν, ΚίναΤο πρώτο γήπεδο στον κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια που το ίδιο συλλέγει. Το σχήμα του μοιάζει με πύθωνα, ενώ τα δέντρα που το περιβάλλουν έχουν σχεδιαστεί ώστε μεγαλώνοντας να θυμίζουν τροπικό δάσος.



Soccer City, Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Το γήπεδο στο οποίο γνωρίσαμε τη βουβουζέλα, είναι η έδρα των Kaiser Chiefs, ομάδα από την οποία εμπνεύστηκε το όνομά της η βρετανική μπάντα, ενώ εκεί έδωσε την πρώτη του ομιλία μετά την αποφυλάκισή του ο Νέλσον Μαντέλα.



Donbass Arena, Ντόνετσκ, Ουκρανία
Ο εξωτερικός νυχτερινός φωτισμός του σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του, παραπέμπουν σε ιπτάμενο δίσκο που προσγειώθηκε στην πόλη των ανθρακωρύχων. Έδρα της Σαχτάρ Ντόνετσκ, εγκαινιάστηκε στις 29 Αυγούστου 2009 όταν και θα είχε τα γενέθλιά του ο Michael Jackson, με μία συναυλία της Beyonce. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου