Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΤΜΗΜΑ Α4
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14





ΤΙΤΛΟΣ: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιπτώσεις-θετικές και αρνητικές- στο περιβάλλον και στην οικονομία, στην Ελλάδα και στον κόσμο








Η
 παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται με την εκμετάλλευση διαφόρων πρωτογενών πηγών ενέργειας και παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τους διαθέσιμους εγχώριους Ενεργειακούς Πόρους, την Ενεργειακή Πολιτική της χώρας, τις γεωλογικές, γεωφυσικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες αυτής. Οι πηγές παραγωγής ενέργειας διακρίνονται στις συμβατικές που βασίζονται σε ορυκτά στερεά, υγρά ή αέρια καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας (λιθάνθρακας και λιγνίτης), το φυσικό αέριο, στην πυρηνική ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιούν ανεξάντλητες πηγές (άνεμος, ήλιος, νερό) και δεν καταναλώνουν τα περιορισμένα ενεργειακά ορυκτά αποθέματα.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γενικά, αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ήπια μορφή ενέργειας και περιλαμβάνεται στις καθαρές πηγές όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους .
Τα πρώτα βήματα ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια εμφανίστηκαν στις αρχές του 20 αι..Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά.
Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν θεός του ανέμου.

Η Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει μέχρι τώρα αρκετά προβλήματα, τα οποία έχουν ενταθεί λόγω παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής κρίσης. Παρά τη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος τα προηγούμενα χρόνια, είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρή δεδομένου του πλούσιου αλκαλικού δυναμικού της χώρας μας.
Όμως από το 1980 και μετά η τεχνολογία άρχισε να εξελίσσεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει ηλεκτροπαραγωγή  σε υψηλή κλίμακα. Μέχρι το 2012 ο μέσος ετήσιος ρυθμός δεκαετιών ήταν περίπου 24%. Ο τρόπος με τον οποίον η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό είναι η ανεμογεννήτρια. Υπάρχουν δύο τύποι ανεμογεννητριών οριζοντίου και  κάθετου άξονα. Με αυτές του οριζοντίου άξονα να είναι οι πιο διαδεδομένες αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η ονομαστική ισχύς μίας ανεμογεννήτριας έχει εύρος από μερικές δεκάδες WATT μέχρι 5 έως 7,5 MW. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μία ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το  «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής
 “καύσιμα”.
Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. 
Ο κύριος λόγος το 2001 ήταν το νομοθετικό καθεστώς και το μονοπωλιακό μοντέλο της οικονομίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.
Χαρακτηριστικά ,ο στόχος της χώρας μας για το 2013 έως προς την ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια ήταν η εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε μόλις στα 1320MW.Είναι φανερό ότι σε μία χώρα για την οποία υπάρχει στόχος και καλή  θέληση ενώ και οι επενδυτικές προτάσεις δεν είναι λίγες, η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων καθυστερεί σημαντικά με αποτέλεσμα, ο στόχος να έχει μετατεθεί για το 2020 με εγκατεστημένη ισχύ που θα πρέπει να φτάσει περίπου τα 7500MW.
 Ένας μύθος που καλλιεργείται έντεχνα τον τελευταίο καιρό από τους θιασώτες των συμβατικών μορφών ενέργειας (κάρβουνου, πετρελαίου και άλλων - περισσότερο ή λιγότερο - ρυπογόνων καυσίμων) είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), και ιδιαίτερα η τεχνολογικά ώριμη και οικονομικά αποδοτική αιολική ενέργεια, ναι μεν παρουσιάζουν σοβαρά πλεονεκτήματα (περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, ενεργειακά, κλπ.), αλλά τα πλεονεκτήματα αυτά εκδηλώνονται και επηρεάζουν θετικά το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι σε επίπεδο χώρας, ενώ ελάχιστα αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τα καταγεγραμμένα απολογιστικά στοιχεία των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα έργα αυτά :
1. Συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση. Έτσι π.χ., για ένα τυπικό αιολικό πάρκο των 10 MW απαιτούνται :
  • 120 ανθρωπομήνες απασχόλησης στη φάσης της κατασκευής του. Το 30 - 40 % αυτής της απασχόλησης προέρχεται από το ντόπιο εργατικό δυναμικό.
  • 3-5 μόνιμοι εργαζόμενοι στη φάση λειτουργίας του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ντόπιοι.
Αλλά και τα αντίστοιχα απολογιστικά στοιχεία απασχόλησης στην κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών έργων στη χώρα μας είναι και αυτά σημαντικά. Συγκεκριμένα, στη μεν φάση κατασκευής ενός τυπικού μικρού υδροηλεκτρικού ισχύος 5 MW απασχολούνται περίπου 50 άτομα για 11/2 χρόνο, στη δε φάση λειτουργίας/συντήρησής του απασχολούνται μόνιμα περίπου 6-10 άτομα.
Η συμβολή των έργων ΑΠΕ στην απασχόληση, τόσο την τοπική όσο και αυτήν σε εθνικό επίπεδο, γίνεται πραγματικά εντυπωσιακή εάν συμπεριληφθούν οι προοπτικές εγχώριας κατασκευής / συναρμολόγησης μεγάλων τμημάτων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των έργων αυτών, όπως είναι οι πυλώνες των ανεμογεννητριών, οι μετασχηματιστές, κ.α. Οι προοπτικές αυτές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται στην Ελλάδα (εργοστάσιο ΡΟΚΑΣ στην Τρίπολη, εργοστάσιο ΒΙΟΜΕΚ στο Αλιβέρι), μπορούν να εκτοξεύσουν τη σχετιζόμενη με τις ΑΠΕ απασχόληση, ιδιαίτερα την τοπική, στα ύψη : σύμφωνα με τα έγκυρα και απόλυτα τεκμηριωμένα απολογιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ("Wind Energy : The Facts", 1999), κάθε 10 MW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται δημιουργούν σήμερα 150-190 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
2. Η λειτουργία έργων ΑΠΕ προσφέρει ένα μόνιμο και σημαντικό ετήσιο έσοδο στους τοπικούς Δήμους (2% επί του τζίρου τους), αλλά και στην τοπική οικονομία γενικότερα. Έτσι π.χ., ένα τυπικό αιολικό πάρκο των 10 MW :
  • Έχει κόστος κατασκευής 11 εκατ. Ευρώ περίπου, από τα οποία το 1,8 εκατ. Ευρώ, δαπανάται τοπικά, σε εργολαβίες, προμήθειες, μισθούς στη φάση κατασκευής, κλπ.
  • Έχει τζίρο, από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει, περίπου 2 εκατ. Ευρώ το χρόνο, από τα οποία τα 40.000 Ευρώ το χρόνο (το 2%) εισφέρονται δια νόμου ως έσοδο στους τοπικούς Δήμους, για όλη τη διάρκεια ζωής του αιολικού πάρκου, δηλ. για τουλάχιστον 20 χρόνια (περίπου διπλάσιο είναι το σχετικό έσοδο των Δήμων από τη λειτουργία στην περιοχή τους ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου ισχύος 10 MW).
  • Απαιτεί, για τις ανάγκες λειτουργίας του, 35.000 - 50.000 Ευρώ το χρόνο σε τοπικές δαπάνες (μισθούς τοπικού μόνιμου προσωπικού, τοπικές εργολαβίες συντήρησης και επισκευών, κ.α.).
3. Η κατασκευή έργων ΑΠΕ σε μία περιοχή συνοδεύεται από την παράλληλη υλοποίηση σειράς αντισταθμιστικών οφελών, πέραν των άμεσων και μετρήσιμων οικονομικών εισροών και των δημιουργούμενων θέσεων απασχόλησης. Έτσι :
  • Κατασκευάζονται ή / και βελτιώνονται, χωρίς κόστος για τους δημότες, σημαντικά έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή (οδικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό δίκτυο).
  • Κατασκευάζονται, ως αντισταθμιστικά οφέλη (χωρίς κόστος) για τους τοπικούς Δήμους, διάφορα κοινωφελή έργα, όπως κοινοτικοί δρόμοι, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.α., ενώ προσφέρονται από τους επενδυτές και ανάλογες χορηγίες.
  • Προωθούνται νέες, εναλλακτικές και ιδιαίτερα κερδοφόρες μορφές τουρισμού στην περιοχή, όπως π.χ. ο οικοτουρισμός (επισκέψεις σε εγκαταστάσεις οικολογικών μορφών ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά πάρκα).
4. Συντελούν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος μιας περιοχής, αφού περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές επιβλαβών για την υγεία ρυπαντικών ουσιών, που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, αερίου). Έτσι, η κατασκευή και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου 10 MW στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή έκλυσης στην ατμόσφαιρα περίπου 465 τόννων το χρόνο διοξειδίου του θείου, 36 τόννων το χρόνο οξειδίων του αζώτου, 24 τόννων το χρόνο αιωρούμενων σωματιδίων και 25.500 τόννων το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα (αερίου που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου). Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θεωρείται πια, σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, υπεύθυνο - σε πολύ μεγάλο βαθμό - για τις υπερβολικά αυξημένες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, για την αυξημένη ξηρασία (μείωση της στάθμης των υδροφόρων οριζόντων και των επιφανειακών νερών), αλλά και για την αύξηση της έντασης καιρικών φαινομένων, όπως οι ξαφνικές και καταστρεπτικές πλημμύρες, κ.α. Έγκυρες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι μία σημαντική υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως με αιολικά πάρκα που βρίσκονται ήδη στο στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον κατά 11%, και επομένως να περιορίσει αντίστοιχα και τις δυσμενείς επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

• Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει από τα πιο πλούσια αιολικά δυναμικά, όμως παραμένει ουραγός στην E.E. σε εγκατεστημένη ισχύ. Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 615 MW και το σύνολο των έργων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 700 MW (μόλις το 10% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ - όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας - στόχος είναι ως το τέλος του 2008 να φθάνει τα 1.000 MW. Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, στην οποία προηγείται η Γερμανία με περίπου 17.000 MW και ακολουθούν η Ισπανία (8.263 MW), η Δανία (3.117 MW), η Ιταλία (1.125) και η Ολλανδία (1.078).
• Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν επενδυθεί, από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, στην αγορά αιολικών πάρκων πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί, μαζί με αυτές που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, οι επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Για να υλοποιηθούν, ωστόσο, όλες αυτές οι επενδύσεις, θα πρέπει το νέο νομοσχέδιο να «ξεριζώσει» τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που εξακολουθούν να υπάρχουν στον χώρο αυτόν. Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τα σοβαρά ελλείμματα που παρουσιάζει το δίκτυο διασύνδεσης των περιοχών που έχουν πλούσιο αιολικό δυναμικό (Εύβοια, Έβρος, Κυκλάδες) με το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, πράγμα που καθιστά απαγορευτική τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Το δεύτερο είναι η έλλειψη εθνικού χωροταξικού σχεδίου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα ο ιδιώτης επενδυτής να παίρνει την άδεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν συνεχεία να «μπλοκάρεται» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που εγείρουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

• Σαμοθράκη, το μεγαλύτερο αιολικό εργοστάσιο της Ελλάδας. Το γραφικό αυτό νησί του Βόρειου Αιγαίου, πέρα απ’ τη φυσική ομορφιά του, έχει και μια άλλη ασυνήθιστη και μοναδική αρετή. Την αιολικότητα. Είναι μια νέα αρετή αυτή, που αποκτήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 2244/94 και άνοιγε κάποια μικρή χαραμάδα αναγνώρισης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατ’ άλλους και ήπιες μορφές). Ως τότε η αρετή αυτή ήταν μια κακιά μοίρα, που έκανε τα καλοκαίρια μικρά, 45 ημερών μόνο, τα σοκάκια στενά για να κόβουν το φυσομάνι, τις επιδερμίδες ροδαλές και την Αλεξανδρούπολη μακρινή, όταν τα μποφόρ χόρευαν.

Η ΔΕΗ ΑΕ ανακάλυψε γρήγορα τον κρυμμένο θησαυρό και το 1982 έστησε τις τέσσερεις πρώτες ανεμογεννήτριες στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, 4Χ55 KW = 0,22 ΜW μόνο. Επειδή όμως το νησί χρειαζόταν, ιδίως το καλοκαίρι, 2000 KW (ή 2 ΜW) το καθήκον της ενεργειακής κάλυψης ανατέθηκε στο σίγουρο …πετρέλαιο. Έτσι το νησί έζησε άλλα 20 χρόνια με τον κρότο των ντηζελομηχανών και ένα μαύρο φουγάρο στο κεφάλι του. Είναι σίγουρο πως η ΔΕΗ ΑΕ ουδέποτε, έκτοτε, δεν διερεύνησε τις παραπέρα δυνατότητες του αέρα εκεί, ούτε τέθηκε το ζήτημα ενός ολικού ενεργειακού σχεδιασμού, δηλ. μεγιστοποίηση της αιολικής με ελαχιστοποίηση της πετρελαϊκής ενέργειας. Άλλωστε, όλοι οι επισκέπτες του νησιού το βλέπαμε, ποτέ ούτε καν οι ανεμογεννήτριες δεν συνέπεσε να λειτουργούν όλες μαζί, σα να ήταν μαλωμένες. Όποια χαλούσε, περίμενε υπομονετικά για …μερικά χρόνια το συντηρητή της. Προϊστορία των αιολικών και των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Το 1999-2000 ένα πρόγραμμα της ΕΟΚ έδωσε τελικά στη ΔΕΗ ΑΕ τα 5 δις δρχ. για να συνδεθεί το νησί με υποβρύχια καλώδια με την ξηρά, με σκοπό να σταματήσει η περιβαλλοντική όχληση του σταθμού και να τροφοδοτηθεί απ’ τη στεριά το νησί. Η σύνδεση έγινε πανηγυρικά, με 2 καλώδια των 43 χιλιομέτρων (το ένα είναι εφεδρικό). Ταυτόχρονα η ΔΕΗ ΑΕ υπέβαλε αίτηση για αιολικό πάρκο 7500 KW (7,5 ΜW). Ήταν όμως αργά. Ήδη η Δανέζικη ΙΤΑ είχε αποκτήσει μια άδεια 11 ΜW, με τις γνωστές «αποτελεσματικές διαδικασίες του ιδιωτικού τομέα». Τα καλώδια μπορούσαν πια όχι να δίνουν στο νησί ενέργεια από την ξηρά αλλά να μεταφέρουν ανάποδα, από τη Σαμοθράκη προς την …Αλεξανδρούπολη αιολική ενέργεια (ως 7,5 ΜW λόγω αντοχής των καλωδίων). Ακολούθησε βροχή αιτήσεων στη ΡΑΕ για αιολικά πάρκα (ΑΠ). Ο χορός των αδειών κράτησε 2 χρόνια. Δόθηκαν συνολικά άδειες …50 ΜW, (άλλο θαύμα πάλι) σε ένα νησί που χρειάζεται, όπως είπαμε μόνο 2 ΜW ή να δώσει στα καλώδια το πολύ 7, 5 ΜW. Λόγω του όγδοου ελληνικού θαύματος, ωστόσο – της γραφειοκρατίας κλπ, ουδεμία άδεια ευοδώθηκε (κάτι σαν την πολυνομία και την ανομία). Για άλλους παράλογους επίσης λόγους, ούτε στη ΔΕΗ ΑΕ δόθηκε άδεια ενίσχυσης των υφισταμένων ανεμογεννητριών στην ίδια θέση.

Ø     VESTAS
Η Vestas, πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή ανεμογεννητριών, διαθέτει παρουσία στη χώρα μας από το 1985, αν και η Vestas Hellas ιδρύθηκε το 2000. Τα γραφεία της βρίσκονται στην Αθήνα και η επιχείρηση αποτελεί τμήμα της Vestas Mediterranean, με έμφαση στην πώληση και την συντήρηση των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.

Η Vestas αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της αιολικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς 23% το 2007, εγκαταστάσεις περισσότερων από 35.500 ανεμογεννητριών σε 63 χώρες στις πέντε ηπείρους και συνολική παραγωγή μεγαλύτερη από 60 εκατομμύρια MWh το 2007. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία 25 χρόνια, η απόδοση των ανεμογεννητριών της να έχει αυξηθεί κατά 100 φορές.

Συνολικά, η Vestas έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 43.000 ανεμογεννήτριες παγκοσμίως, σε 66 διαφορετικές χώρες και εγκαθιστά κατά μέσο όρο μια νέα ανεμογεννήτρια κάθε τρεις ώρες. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Vestas παράγει ενέργεια ίση με 90 εκατ. μεγαβατώρες κάθε χρόνο, ικανή να τροφοδοτήσει εκατομμύρια νοικοκυριά με αειφόρο τρόπο.

ΕΛΑΤΑΕΝ
Το τελευταίο διάστημα η ΕΛΕΤΑΕΝ δέχεται πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών σε κτίρια ή γήπεδα. Οι ερωτήσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο, την τεχνολογία και εμπορικές πληροφορίες ή πληροφορίες αγοράς, όπως, ενδεικτικά, προτεινόμενες εταιρείες, εξοπλισμός, κοστολόγια, κ.λπ.
Καταρχήν σημειώνουμε ότι το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα θετικό. Οι μικρές ανεμογεννήτριες, και ειδικά αυτές που εγκαθίστανται σε γήπεδα, μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη, μεταξύ άλλων τη διάχυση της ανάπτυξης, τη διεύρυνση της κοινωνικής αποδοχής των Α.Π.Ε. και την κοινωνική συνοχή. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων Α.Π.Ε. ως το 2020, εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, που είναι απαραίτητες, οι μικρές ανεμογεννήτριες έχουν και αυτές τη θέση τους.
Με αυτές τις σκέψεις, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα ως κοινή και ενιαία απάντηση στις υποβαλλόμενες ερωτήσεις:
Σε σχέση με τις ζητούμενες εμπορικές πληροφορίες, ενημερώνουμε ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν είναι εμπορική επιχείρηση, δεν προσφέρει διαφήμιση και συνεπώς δεν είναι δεοντολογικά ορθό να υποδεικνύει εταιρείες του κλάδου, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναζητήσει στην ελεύθερη αγορά ή από τα συνήθη μέσα ενημέρωσης (διαδικτυακοί τόποι κ.λπ.). Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι μία μη κερδοσκοπική ένωση, η οποία στηρίζεται αφενός στις χορηγίες των εταιρειών του κλάδου, αφετέρου στις συνδρομές και την εθελοντική εργασία των μελών της.
Επί των λοιπών ερωτημάτων, που αφορούν κυρίως το θεσμικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1)  Σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, με βάση τον πρόσφατο νόμο 3851/2010, οι μικρές ανεμογεννήτριες (Α/Γ) απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) όταν εγκαθίστανται σε γήπεδα, εφόσον η συνολική τους ισχύς δεν υπερβαίνει τα 20 kW. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο. εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή της οικείας Περιφέρειας (Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.). Ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται σε κτίρια ή εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων, ανεξαρτήτως ισχύος, απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Ε.Π.Ο. όσο και βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο. Ωστόσο, σε διαδικασία Ε.Π.Ο. υπόκεινται οι μικρές Α/Γ με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίση με το ως άνω όριο των 20 kW εφόσον:
·     εγκαθίστανται σε γήπεδα που βρίσκονται σε οριοθετημένες περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή σε παράκτιες ζώνες που απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού (εκτός βραχονησίδων),
·     σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το γήπεδο εγκατάστασης (ως γήπεδο εγκατάστασης νοούνται οι κορυφές του πολυγώνου του γηπέδου) χωροθετείται γήπεδο άλλου αιολικού σταθμού για τον οποίο έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Ε.Π.Ο. ή προσφορά σύνδεσης και η συνολική ισχύς όλων αυτών των ανεμογεννητριών υπερβαίνει το προαναφερθέν καθοριζόμενο όριο των 20 kW.
Τα ανωτέρω καθορίζονται στο άρθρο 8, παράγραφος 13 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3, παράγραφος 2 του ν.3851/2010.
Η διαδικασία Ε.Π.Ο. και οι απαιτούμενες μελέτες καθορίζονται από τις Υ.Α. 104247/2006 και 104248/2006 (ΦΕΚ Β’663), http://www.rae.gr/downloads/sub2/KYA104247-8.pdf
Ωστόσο, ο νόμος 3851/2010 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ενδεικτικά έχει καταργηθεί το στάδιο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής επίπτωσης και αξιολόγησης) αλλά οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα τροποποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. των οικείων Περιφερειών με αίτησή τους που θα συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων .

2)  Σχετικά με τις λοιπές βασικές άδειες, οι Α/Γ ισχύος έως 100 kW (και γενικά οι αιολικές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος έως 100 kW) απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης:
·     αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας (άρθρο 8, παράγραφος 8 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8, παράγραφος 13 του ν.3851/2010).
Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται η πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής (π.χ. δεν απαιτείται η προσκόμιση ανεμολογικών μετρήσεων από διαπιστευμένο κατά IEC-17025 φορέα). Σημειώνεται ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν εκδίδεται πλέον καμία διοικητική πράξη όπως για παράδειγμα ήταν η Απόφαση Εξαίρεσης από τη Ρ.Α.Ε. δεδομένου ότι αυτό ρητά καθορίζεται στη νέα διατύπωση που εισήγαγε ο ν.3851/2010.

3)  Σχετικά με την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώνεται ως ακολούθως (άρθρο 13, παράγραφος 1 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του ν.3851/2010):
·     για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μεγαλύτερης των 50 kW, η τιμή ισούται με 87,85 €∕ΜWh (Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και Σύστημα) και 99,45€∕ΜWh (μη Διασυνδεδεμένα Νησιά),
·     για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με εγκαταστάσεις ισχύος μικρότερης ή ίσης των 50 kW, η τιμή ισούται με 250 €∕ΜWh (τιμή ίδια για Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και Σύστημα και για μη Διασυνδεδεμένα Νησιά).
Ο τρόπος αναπροσαρμογής των τιμών αυτών και λοιπές λεπτομέρειες μπορεί να αναζητηθούν στην σχετική διάταξη του νόμου.

4)  Δυστυχώς για τις μικρές Α/Γ δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης ούτε ειδικές διατάξεις σχετικά με τους όρους δόμησης σε κτίρια ή άλλες δομικές κατασκευές.
Με βάση όμως, την εμπειρία άλλων τεχνολογιών και τις διατάξεις του νόμου, κάποιος που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση μικρού μεγέθους Α/Γ, θα πρέπει να υποβάλλει ταυτόχρονα αιτήσεις ως ακολούθως:
·     στη ΔΕΗ/ΔΔΔ, Χαλκοκονδύλη 30, Τ.Κ 104 32, Αθήνα, καθώς και τις τοπικές υπηρεσίες Δικτύου της ΔΕΗ (περιοχές), όπως αυτές αναφέρονται στον πίνακα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dei.gr/Images/Ασλάνογλου,ΑΡΜΟΔΙΕΣ%20ΠΕΡΙΟΧΕΣ%20ΔΕΗ.pdf για χορήγηση Προσφοράς Όρων Σύνδεσης,
·     στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της οικείας Περιφέρειας για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο. (ειδικά σε αυτήν την αίτηση θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τον αιτούντα για παραλαβή του αριθμού πρωτοκόλλου της υπηρεσίας –αν είναι δυνατό πάνω σε αντίγραφο της αίτησης– ώστε να τεκμαίρεται με ασφάλεια η παρέλευση του 20ημέρου που προβλέπεται στο άρθρο 8 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, και μετά την παρέλευση του οποίου η εν λόγω βεβαίωση θεωρείται χορηγηθείσα). Παρά την ύπαρξη της αποκλειστικής αυτής προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι παροτρύνονται να επιδιώκουν με υπομονή  την χορήγηση της βεβαίωσης από τη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. δεδομένου ότι ένας πλήρης φάκελος διευκολύνει σημαντικά την συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίες και να επικαλούνται το αποκλειστικό της προθεσμίας μόνο σε έσχατη ανάγκη, αν λόγω αντικειμενικών ή άλλων δυσκολιών (π.χ. έλλειψη προσωπικού) καθυστερεί υπερβολικά η χορήγηση της βεβαίωσης.
·     στην αρμόδια Δ/νση Πολεοδομίας για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ή άδεια δόμησης αναλόγως της θεμελίωσης.
Αν και, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες για τα έγγραφα τα οποία χρειάζονται, εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα:
·     Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου με σημειωμένο το κτίριο ή τη θέση, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η μικρή Α/Γ σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ87.
·     Απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ κλίμακας 1:50.000.
·     Φωτογραφίες του χώρου εγκατάστασης.
·     Τομή της Α/Γ και διαστάσεις.
·     Στοιχεία του φορέα εγκατάστασης.
·     Στοιχεία του εξοπλισμού με βασικές πληροφορίες από τα τεχνικά φυλλάδια (π.χ. φωτογραφία του εξοπλισμού, ταχύτητα περιστροφής κ.λπ.) που επιτρέπουν σε μη τεχνικούς να αποκτήσουν άποψη της σκοπούμενης εγκατάστασης. Αν και οι μικρές Α/Γ, όπως και όλες οι Α/Γ, δεν δημιουργούν ηχητική όχληση, θα πρέπει να επιδιώκεται να προσκομίζονται στοιχεία για την προκαλούμενη στάθμη θορύβου, ώστε να προληφθούν σχετικά ερωτήματα από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες.
·     Στοιχεία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων υποδομής (τρόπος στήριξης/θεμελίωσης, τρόπος ανέγερσης κ.λπ.).

Ειδικά στη ΔΕΗ θα πρέπει να υποβληθούν και τα ακόλουθα:
·     στοιχεία των ηλεκτρολογικών συστημάτων,
·     τεχνικά εγχειρίδια του εξοπλισμού,
·     μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο,
·     τίτλος κυριότητας του χώρου εγκατάστασης
και να συμπληρωθούν
·     με αντίγραφο της έγκρισης από την Πολεοδομία (μικρής κλίμακας ή δόμησης), όταν αυτή εκδοθεί,
·     με αντίγραφο της απαλλαγής από Ε.Π.Ο. ή αποδεικτικό παρέλευσης του 20ημέρου από την υποβολή της αίτησης στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της οικείας Περιφέρειας.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία η ΔΕΗ, ως Διαχειριστής του Δικτύου, θα εκδώσει την Προσφορά Σύνδεσης, που θα καταστεί δεσμευτική με την προσκόμιση της απαλλαγής από Ε.Π.Ο. ή αποδεικτικό παρέλευσης του 20ημέρου από την υποβολή της αίτησης, και θα περιγράφει τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους της σύνδεσης. Σημειώνεται ότι, κατά τον νόμο, ο τίτλος κυριότητας και η έγκριση της Πολεοδομίας, δεν απαιτούνται για την έκδοση της προσφοράς σύνδεσης με τη ΔΕΗ, αλλά απαιτούνται για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης η οποία έπεται αυτών, με βάση τις σχετικές οδηγίες και την πρακτική της ΔΕΗ.
Τα παραπάνω στοιχεία απορρέουν από τα έντυπα της ΔΕΗ για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε κτίρια και γήπεδα και είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο της ΔΕΗ και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Σημειώνεται ότι οι σχετικές διατάξεις της Υ.Α. 13310/2007 που αφορούν τα ζητούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, δεν θα πρέπει να ακολουθούνται (τουλάχιστον όχι εξαντλητικά) διότι αφενός δεν είναι κατάλληλες για τις μικρές Α/Γ αφετέρου τυπικά δεν τις καταλαμβάνουν αφού η συγκεκριμένη Υ.Α. αφορά την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας από τις οποίες απαλλάσσονται, όπως αναφέρθηκε, οι αιολικές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος έως 100 kW.

Τέλος, προκειμένου μετά το πέρας της αδειοδοτικής διαδικασίας, να αποφευχθούν προβλήματα με άλλες υπηρεσίες η αρμοδιότητα των οποίων υφίσταται πιθανά ανάλογα με το είδος και τον χαρακτήρα του χώρου εγκατάστασης με βάση άλλες νομοθεσίες (δασική, αρχαιολογική κλπ.), συνίσταται οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται εγκαίρως με σχετικό αίτημά τους και στις ακόλουθες αρχές: Εφορία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, Δασαρχείο, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ.

5)  Σχετικά με τη σύναψη Σύμβασης σύνδεσης και την παροχή εγγυήσεων για τη σύνδεση, μετά την έκδοση από τη ΔΕΗ της δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, την υποβολή του τίτλου κυριότητας και την έγκριση της Πολεοδομίας ο φορέας υποβάλει στη ΔΕΗ αίτηση για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης. Με την υπογραφή της Σύμβασης αυτής, ο φορέας καταβάλει στη ΔΕΗ όλο το κόστος σύνδεσης που έχει καθορισθεί στη δεσμευτική προσφορά.
Ένα σημείο που είναι αδιευκρίνιστο σχετίζεται με την υποχρέωση να έχει εκδοθεί η έγκριση από την Πολεοδομία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση σύνδεσης. Η ακολουθούμενη πρακτική από τη ΔΕΗ στην περίπτωση των μικρών φωτοβολταϊκών, για τα οποία όμως απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας όταν δεν συνοδεύονται από κάποια δομική κατασκευή (π.χ. μη προκατασκευασμένος οικίσκος), επιβάλει την προσκόμιση της έγκρισης αυτής. Στην περίπτωση των μεγάλων Α/Γ για τις οποίες απαιτείται άδεια δόμησης για το θεμέλιο (διαδικασία σαφώς πιο χρονοβόρα από αυτή της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας) αυτή δεν απαιτείται για την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης. Είναι ασαφές πώς θα αντιμετωπισθούν οι μικρές Α/Γ που απαλλάσσονται από την άδεια εγκατάστασης και θεμελιώνονται σε γήπεδο.
Ένα επίσης βασικό σημείο στη διαδικασία, που θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστό, είναι η υποχρέωση παροχής εγγυήσεων. Στις συμβάσεις σύνδεσης που συνάπτει ο Διαχειριστής με τους φορείς σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση για λήψη άδειας παραγωγής (δηλαδή για μικρές Α/Γ έως 100kW), καθορίζεται (σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 15 του ν.3851/2010), προθεσμία σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο, η οποία είναι αποκλειστική, και ορίζεται εγγύηση ή ποινική ρήτρα που καταπίπτει αν ο φορέας δεν υλοποιήσει τη σύνδεση εντός της καθορισθείσας προθεσμίας. Από την παροχή εγγυήσεων, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο και το άρθρο του ν.3851/2010, εξαιρούνται οι σταθμοί από Α.Π.Ε ανεξαρτήτως ισχύος που εγκαθίστανται σε κτίρια, καθώς και σταθμοί από Α.Π.Ε ανεξαρτήτως ισχύος για τους οποίους έχει υπογραφεί Σύμβαση Σύνδεσης πριν τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, κάθε επενδυτής που επιθυμεί να εγκαταστήσει μια μικρή Α/Γ με ισχύ κάτω των 100 kW σε γήπεδο θα υποχρεωθεί να προσκομίσει την ανωτέρω εγγύηση, το ύψος της οποίας θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

6)  Σχετικά με τη σύναψη Σύμβασης πώλησης και αγοράς της ενέργειας, μετά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τη ΔΕΗ θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης ενέργειας με τον αρμόδιο Διαχειριστή που είναι ο ΔΕΣΜΗΕ (Κάστορος 72, Τ.Κ. 18 545, Πειραιάς)για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και η ΔΕΗ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Ο τύπος της σύμβασης πώλησης έχει καθορισθεί με υπουργική απόφαση και βρίσκεται στον δικτυακό τόπο του Υ.Π.Ε.Κ..Α. στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται αναλυτικά στο δικτυακό τόπο του ΔΕΣΜΗΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση


7)      Τέλος, χρήσιμες διευθύνσεις από όπου μπορεί να αντλούνται πληροφορίες είναι:
α)      Η Υπηρεσία Α.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr, menu Ενέργεια, menu Υπηρεσία A.Π.Ε.):
όπου υπάρχει και καταγραφή του θεσμικού πλαισίου μετά το ν.3851/2010, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=555&language=el-GR.
β)      Η σελίδα της ΔΕΗ για τη σύνδεση παραγωγών Α.Π.Ε. στο Δίκτυο Διανομής (www.ppc.gr, menu Συχνές Ερωτήσεις, menu 8) http://www.dei.gr/Default.aspx?id=14218&nt=19&lang=1
γ)      Η σελίδα του ΔΕΣΜΗΕ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (www.desmie.gr, επιλογή Δικαιολογητικά Συμβάσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ)
δ) Η σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου υπάρχει η βασική νομοθεσία περί Α.Π.Ε. (www.rae.gr, menu Τι είναι η ΡΑΕ-Θεσμικό πλαίσιο ενέργειας, menu Νομοθεσία για την ενέργεια, επιλογή Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγή) http://www.rae.gr/SUB2/2_4.htm.
ε) Η σελίδα του ΚΑΠΕ (www.cres.gr) όπου υπάρχει οδηγός για μικρά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. http://www.cres.gr/perch/pdf/guide_homeowners_greek.pdf
Εgnatia Energy
Από τις αρχές του 2007, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της Αιολικής Ενέργειας διατηρώντας τον ίδιο στόχο που είναι η παροχή εξειδικευμένων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς επενδυτές που ενδιαφέρονται στο αντικείμενο της Αιολικής Ενέργειας.
Έχοντας το πλεονέκτημα των θυγατρικών εταιρειών σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής, η εταιρεία ανέπτυξε σχέσεις συνεργασίας με τον πιστοποιημένο κατά MeasNet και διεθνώς αναγνωρισμένο Γερμανικό οίκο Geo-Net καθώς και τον οίκο Enero από την Ρουμανία διερευνώντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων στην Αιολική Ενέργεια σε αυτές τις χώρες.
Παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει μια οικογένεια ιστών μέτρησης αιολικού δυναμικου από 10 ως 132μ με πάνω από 50 εν λειτουργεία σταθμούς μετρήσεων παρέχοντας ευελεξία και οικονομία ως προς την εγκατάστασή τους.
Συγκεκριμένα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:
  • Προμελέτη Σκοπιμότητας
  • Ανεύρεση και μίσθωση έκτασης προς χρήση
  • Προμήθεια και εγκατάσταση Ιστού Ανεμομετρήσεων (IEC 61400-12-1)
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού μετρήσεων
  • Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων με μηνιαία αναφορά εξέλιξης
  • Επιλογή κατάλληλου τύπου ανεμογγενήτριας
  • Σχεδιασμός χωροθέτησης Αιολικού Πάρκου
  • Μελέτη Σκοπιμότητας και τελικό project
  • Άδεια Κατασκευής Αιολικού Πάρκου
  • Μελέτη σύνδεσης και σύνδεση με το δίκτυο   

TERNAENERGY
Η εταιρεία λειτουργεί και κατασκευάζει Αιολικά Πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ήδη από το 1997.
Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία ή κατασκευή σε χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία κ.ά.), ενώ από το 2011 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην αγορά των ΗΠΑ. Τέλος, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στις αγορές της Μ. Ανατολής & της Β. Αφρικής.

Αιολική Ενέργεια
Σε λειτουργία (MW)
520
Σε κατασκευή ή έτοιμα
προς κατασκευή (MW)
306
Σε αδειοδότηση (MW)
5577

Από τη μέχρι τώρα λειτουργία των Α/Π της εταιρείας, έχουν επιτευχθεί πλήρως οι στόχοι παραγωγικότητας και διαθεσιμότητας των μονάδων αυτών, όπως περιγράφονται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερή οικονομική της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται σε επίπεδο χώρας και εθνικής οικονομίας:
  • σημαντική μείωση αερίων ρύπων του θερμοκηπίου (κατά 320.000 τόνους CO2 το χρόνο)
  • σημαντική εξοικονόμηση εγχώριων συμβατικών καυσίμων (400.000 τόνων λιγνίτη το χρόνο)
  • κάλυψη σημαντικών ενεργειακών αναγκών (ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών)

ENTEKA
Η ΕΝΤΕΚΑ είναι η παλαιότερη ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στην αιολική ενέργεια και στις ΑΠΕ εν γένει. Ιδρύθηκε το 1985 και μέσα από την εμπειρία της απέκτησε σημαντική γνώση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, ενώ σήμερα πλέον αποτελεί έναν όμιλο εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Εκτός από την κατασκευαστική δυνατότητα, η ΕΝΤΕΚΑ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης έργων ενεργειακής τεχνολογίας. Επιπλέον, διαθέτει μια πλήρη διεύθυνση συντήρησης και επισκευής ανεμογεννητριών, καθώς και δυνατότητα 24ωρη τηλε-παρακολούθησης της λειτουργίας των αιολικών πάρκων.
Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, η ΕΝΤΕΚΑ έχει αναλάβει πληθώρα έργων στα αιολικά, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 100 MW. Κατά την τριετία 1999-2002 εγκατέστησε 80 MW αιολικών, ενώ έκτοτε έχει προχωρήσει και σε πληθώρα συνεργασιών με άλλες εταιρείες, όπως τον Όμιλο Κοπελούζου.
Οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης της ΕΝΤΕΚΑ είναι α) ο Τομέας Ανάπτυξης Έργων και Μελετών, που καλύπτει και εκπονεί όλες τις μελέτες, ανεμομετρήσεις, αδειοδοτήσεις και λοιπές εργασίες ανάπτυξης έργων και β) ο Τομέας Κατασκευών, Λειτουργίας και Συντήρησης που συμπεριλαμβάνει το τεχνικό προσωπικό και τις εργασίες στα εργοτάξια.
Ανάμεσα στους πελάτες της εταιρείας, ανήκουν σημαντικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος Κοπελούζου, ο ΟΤΕ, η Energiekontor, η ABBVentures και το ΚΑΠΕ.

VECTOR
Η VECTOR έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μεγάλο αριθμό ενεργειακών έργων
για λογαριασμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε όλη τη χώρα.
Με την ίδρυση της εταιρίας το 1995 δόθηκε έμφαση στη χρηματοδότηση, ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση μεγάλων αιολικών πάρκων και άλλων έργων Α.Π.Ε. ανεξάρτητης ηλεκτροπαραγωγής με βάση το Ν. 2244/94.
Στα παραπάνω έργα η εταιρία αναλαμβάνει πέραν της τεχνικής πλευράς των έργων (μελέτες, επίβλεψη, λειτουργία) και την υποβολή όλων των απαραίτητων μελετών για την εξασφάλιση σχετικών επιδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς ή / και δανειοδοτήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υλοποίησή τους.
Επίσης, η VECTOR επανειλημμένα έχει συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έναν αριθμό πιλοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης και με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και ειδικευμένες τεχνικές εταιρίες για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων.


 “Τα οικονομικά συστήματα υποστήριξης”
 Τα κίνητρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δυο οικονομικά συστήματα που υποστηρίζουν τις επενδύσεις σε αιολική ενέργεια. Τα συστήματα σταθερής τιμής (fixed price) και το σύστημα σταθερής ποσότητας(fixed quantity). Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το feed-in model όπου ο διαχειριστής του δικτύου εγγυάται μια ελάχιστη τιμή αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται στη Γερμανία, Δανία και Ισπανία. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το σύστημα ,,Πράσινων πιστοποιητικών.. όπου ορίζεται ενεργειακός στόχος παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια και εκδίδονται πιστοποιητικά για κάθε μονάδα αιολικής ενέργειας που παράγεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι εμπορεύσιμα στη διεθνή αγορά πιστοποιητικών.
Ο άνεμος περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που όμως είναι διαλείπουσα και διαχέεται στο χώρο. Οι ανεμογεννήτριες, οι μηχανές δηλαδή παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, είναι συνήθως δαπανηρές, σε σχέση με την ενέργεια που αποδίδουν. Ανεξάρτητα όμως από αυτά, οι ανεμογεννήτριες εξετάζονται σήμερα ως πηγή ενέργειας, ακόμη και σε βιομηχανικές χώρες, βρίσκονται δε υπό μελέτη μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 24000kW. Το ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια θα αυξηθεί εφόσον το κόστος των συμβατικών καυσίμων θα αυξάνεται και καθώς οι μέθοδοι της μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας θα βελτιώνονται. Αυτή είναι η πηγή ενέργειας προβλέπεται ότι θα συμμετέχει με μικρό ποσοστό στην ικανοποίηση  των παγκοσμίων αναγκών.

“Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
της αιολικής ενέργειας”


Η αιολική ενέργεια προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι η περισσότερο ταχέως αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες για ευρύτερη χρήση της αιολικής ενέργειας.

Πλεονεκτήματα: Απορρέοντας από τον άνεμο, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Η αιολική ενέργεια δεν μολύνει την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αιολική ενέργεια είναι οικιακή πηγή ενέργειας, καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται περί την αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα· η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής αιολικής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα, έτσι ωφελώντας την οικονομία των αγροτικών περιοχών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου. Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη, καθώς οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν μόνον ένα μικρό μέρος της γης. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες για τη χρήση της γης.
   

Μειονεκτήματα: Η αιολική ενέργεια πρέπει να συναγωνιστεί τις συμβατικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο κόστους. Ανάλογα με το πόσο ενεργητική, ως προς τον άνεμο, είναι μια τοποθεσία, το αιολικό πάρκο μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος. Παρότι το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια, η τεχνολογία απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών.
Η ισχυρότερη πρόκληση στη χρησιμοποίηση του ανέμου ως πηγή ενέργειας είναι ότι ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται. Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί (εκτός αν χρησιμοποιηθούν μπαταρίες). Επιπλέον, δεν μπορούν όλοι οι άνεμοι να τιθασευτούν ώστε να καλυφθούν, τη στιγμή που προκύπτουν, οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό.
Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός.
Η ανάπτυξη της εκμετάλλευσης του ανέμου ως φυσικού πόρου μπορεί ίσως να συναγωνιστεί άλλες χρήσεις της γης και αυτές οι εναλλακτικές χρήσεις ίσως χαίρουν μεγαλύτερης εκτιμήσεως απ΄ ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού.
Αν και τα αιολικά πάρκα έχουν σχετικά μικρή επίπτωση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, υπάρχει ένας προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), για την αισθητική (οπτική) επίπτωση και για τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί ή έχουν σε σημαντικό βαθμό μειωθεί μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης ή μέσω της επιλογής κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.
Τα μειονεκτήματα, τα οποία παρουσιάζονται από τη χρήση της
αιολικής ενέργειας διακρίνονται σε περιβαλλόντικής και τεχνικής
φύσεως.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ
Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι η κατασκευή και λειτουργία ενός
αιολικού πάρκου δεν επιφέρει αισθητές περιβαλλοντικές
επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης. Ας δούμε,
όμως, αναλυτικότερα το θέμα αυτό.
Πέντε (5) είναι, κυρίως, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τοπικής
κλίμακας ,που αναφέρονται (εικάζονται τις περισσότερες φορές)
ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών
πάρκων εμπορικής κλίμακας : α)η οπτική όχληση, β)η
κατασκευαστική επέμβαση / αλλοίωση του χαρακτήρα και της
λειτουργίας μιας περιοχής (π.χ. μιας δασικής έκτασης), γ)ο
θόρυβος, δ)οι τηλεπικοινωνίες και ε)η ασφάλεια του προσωπικού,
το οποίο εργάζεται στις ανεμογεννήτριες.
Παρακάτω γίνεται μία αναλυτική παρουσίαση κάθε μιας από τις
πέντε αυτές, εν δυνάμει, επιπτώσεις των αιολικών πάρκων.
α) Οπτική όχληση
Κατ’ αρχήν, είναι σαφές ότι η αισθητική μιας εγκατάστασης
αιολικού πάρκου αποτελεί καθαρά υποκειμενικό παράγοντα, ο
οποίος εξαρτάται, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, όχι τόσο από
την ίδια την εικόνα της εγκατάστασης, όσο από τη γενικότερη
54
εικόνα που έχει διαμορφώσει ο παρατηρητής για τη χρήση της
(π.χ. ως οικολογική πηγή ενέργειας, ως πηγή τοπικών
αναπτυξιακών οφελών, κλπ.).
Έτσι, σημαντικό παράγοντα για την ενσωμάτωση των α/γ σ’ ένα
τοπίο είναι η κατάρτιση ειδικών μελετών, με τις οποίες θα
ενσωματόνονται οι α/γ σε κάθε συγκεκριμένο τοπίο. Ήδη υπάρχει
συσσωρευμένη εμπειρία και πολλά θετικά παραδείγματα σε όλον
τον κόσμο. Ακόμη, οι υπέρμαχοι της αιολικής ενέργειας αναφέρουν
ότι σε σύγκριση με έναν πετρελαικό ή λιγνιτικό σταθμό τα αιολικά
πάρκα υπερτερούν αισθητικά.
Ακόμη, αναφέρουν ότι τα πρώτα αισθητικά προβλήματα, τα οποία
εμφανίστηκαν στις πρώτες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην
Ελλάδα οφείλονται στην γραφειοκρατική ακαμψία δημοσίων
αρχών, οι οποίες επέβαλλαν τον χρωματισμό των α/γ με κόκκινες
και άσπρες ρίγες. Μεγαλύτερα προβλήματα από οπτικής απόψεως
συνήθως δημιουργεί η ενσωμάτωση σ’ ένα περιβάλλον των
βοηθητικών χώρων των αιολικών πάρκων (κολώνες, μικρές
κτηριακές εγκαταστάσεις) παρά η ενσωμάτωση των ίδιων των α/γ.
Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι ένα αιολικό πάρκο δεν εμποδίζει τη
θέα. Η αρκετά μεγάλη απόστασή του από κατοικημένες περιοχές
(ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση από οικισμό : 500 m), σε
συνδυασμό με τις σημαντικές υψομετρικές διαφορές μεταξύ του
έργου και των γύρω οικισμών






ΒΙΟΜΆΖΑ


Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ. λ. π.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Ένα  καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως pellet.
Μια μορφή βιομάζας: pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών. Άλλη μια μορφή καύσιμου στην Ελλάδα είναι το βιοαέριο.


Πλεονεκτήματα
1.    Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.
2.    Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.
3.    Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος.
4.    Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (διάφορα είδη ελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) τη δημιουργία εναλλακτικών αγορών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (ηλίανθος κ.ά.), και τη συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες τους, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο.
5.    Είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
Μειονεκτήματα
1.    Ο αυξημένος όγκος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα δυσχεραίνουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας.
2.    Η μεγάλη διασπορά και η εποχιακή παραγωγή της βιομάζας δυσκολεύουν την συνεχή τροφοδοσία με πρώτη ύλη των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας.
3.    Βάσει των παραπάνω παρουσιάζονται δυσκολίες κατά τη συλλογή, μεταφορά, και αποθήκευση της βιομάζας που αυξάνουν το κόστος της ενεργειακής αξιοποίησης.
4.    Οι σύγχρονες και βελτιωμένες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας απαιτούν υψηλό κόστος εξοπλισμού, συγκρινόμενες με αυτό των συμβατικών καυσίμων.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα pellets βιομάζας καθόσον λειτουργούν 5 εργοστάσια παραγωγής πελλετών, ενώ εντός του 2010 άρχισε παραγωγή και ένα έκτο στο Νευροκόπι που είναι και το μεγαλύτερο στη χώρα.

Η ενέργεια που είναι δεσμευμένη στις φυτικές ουσίες προέρχεται από τον ήλιο. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης,
Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.
Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια (θερμότητα) που προερχόταν από την καύση των ξύλων, που είναι ένα είδος βιομάζας.
Αλλά και μέχρι σήμερα, κυρίως οι αγροτικοί πληθυσμοί, τόσο της Αφρικής, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, όσο και της Ευρώπης, για να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν και να φωτιστούν χρησιμοποιούν ξύλα, φυτικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια κ. α.) και ζωικά απόβλητα (κοπριά, λίπος ζώων, άχρηστα αλιεύματα κ. α.).
Όλα τα παραπάνω υλικά, που άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από το φυτικό κόσμο, αλλά και τα υγρά απόβλητα και το μεγαλύτερο μέρος από τα αστικά απορρίμματα (υπολείμματα τροφών, χαρτί κ. α.) των πόλεων\wiki\%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B7 και των βιομηχανιών, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε ενέργεια.
Βιολογικός Όρος Που Αναφέρεται Στο Βάρος Και Ή Μάζα:
Α) Των ζωντανών οργανισμών ενός φυτικού ή ζωτικού είδους ανά μονάδα επιφάνειας εδάφους ή όγκου νερού.
Β) Όλων των οργανισμών μιας βιοκοινωνίας.
Ο αριθμός των οργανισμών ή η βιομάζα τους, σε δεδομένη περιοχή και χρόνο, είναι το σταθερό βιοαπόθεμα.
Χρησιμότητα της βιομάζας:
1)Δάση. Η μόνη πραγματικά εκμεταλλεύσιμη βιομάζα με ενεργειακό κέρδος είναι, προς το παρόν, το δάσος. Αυτή η χρήση του δάσους για παροχή ενέργειας είναι βέβαιο τελείως περιθωριακή σε σχέση με τις άλλες χρησιμότητες του:
Παραγωγή χαρτοπολτού, κατεργασμένου ξύλου, κλπ.
2)Γεωργικά υπολείμματα και ενεργειακές καλλιέργειες. Μια καλή πηγή, δυναμικά σημαντική, αποτελείται από τα γεωργικά κατάλοιπα και κυρίως, τα καλάμια και την κοπριά. Ένα σοβαρό δίλημμα για τη χρήση της γης, δηλαδή η επιλογή ανάμεσα σε κλασικές και ενεργειακές καλλιέργειες, δεν μπορεί να τεθεί στην περίπτωση των υδρόβιων ενεργειακών καλλιεργειών. Ένα υδρόβιο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσον αναφορά στην ενέργεια, είναι ο υδρόβιος υάκινθος, που κατέχει μια από τις υψηλότερες παραγωγές σε βιομάζα στο φυτικό βασίλειο. Άλλη περίπτωση είναι τα μικροσκοπικά φύκη, με το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν  σε διαρκή καλλιέργεια. Έτσι, το μονοκύτταρο φύκος του είδους Botryococus braunii (φυτοπλαγκτόν) παράγει άμεσα σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων σε σχέση με το βάρος του.

Μέθοδοι Μετατροπής Της Βιομάζας Σε Ενέργεια
Η πρακτική χρησιμοποίηση των διαφόρων μορφών βιομάζας απαιτεί τεχνικές μετατροπές. Αυτές είναι είτε θερμομηχανικές μέθοδοι, είτε βιολογικές μέθοδοί.

Η Θέση Της Βιομάζας Μεταξύ Των Πηγών Ενέργειας
Η ενέργεια που λαμβάνεται από τη βιομάζα ανανεώνεται απεριόριστα και είναι πολύ εύκολο να αποθηκευθεί. Αντίθετα, όμως, προκύπτει από τεράστιους όγκους καυσίμων υλικών, γεγονός που καθιστά τη μεταφορά της πολύ δαπανηρή. Η απόδοση της βιομάζας σε ενέργεια, εκφρασμένη σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια που αποδίδεται στις ίδιες επιφάνειες, είναι πολύ μικρή οι επιφάνειες όμως, χερσαίες ή υδρόβιες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει δεν συγκρίνονται σε έκταση μ' αυτές που μπορούν να καλύψουν, π. χ. Οι ηλιακές συσσωρευτές.

Βιομάζα στην Ελλάδα

Οι ποικίλες πηγές ενέργειες αποτελούν τον πυρήνα της επενδυτικής και ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εξελισσόμενο τομέα ενέργειας της χώρας.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, προχωρώντας σε επενδύσεις εναλλακτικής μορφής ενέργειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εταιρεία εσπεριδοειδών στην Άρτα η οποία έχει ήδη επενδύσει στην Βιομάζα από τα κλαδέματα των πορτοκαλεώνων που μετά από επεξεργασία, μετατρεπόμενα σε μορφή Πέλλετ, έτσι ώστε να αξιοποιούνται ως καύσιμη ύλη για την καύση στους 2 κεντρικούς καυστήρες των λεβήτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας για τη θέρμανση των χώρων του εργοστασίου. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι το κέρδος που εξοικονομείται από τις χρήσεις ΑΠΕ υπολογίζεται σε 200kw/h που είναι η ημερήσια απόδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε 900.000k/wh, σε ετήσια βάση, υπογραμμίζοντας ότι η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ καλύπτει κατά 90% τις εσωτερικές ανάγκες του εργοστασίου.
Η εταιρεία ΗΛ.ΜΗ.ΕΡΓ. ΕΠΕ δραστηριοποιείται από το 1985 στους τομείς μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής ηλεκτρομηχανολογικών έργων με εφαρμογές σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, βιομηχανίες. Τα στελέχη της εταιρείας έχουν ασχοληθεί παράλληλα κατά το παρελθόν με ερευνητικά θέματα σχετικά με εφαρμογές βιομάζας σε συνεργασία με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) (π.χ. ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών όπως μίσχανθος, συστήματα καύσης βιομάζας για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, ξηραντήρια βιομάζας και άλλες εφαρμογές).
Από το 2007 η εταιρεία ενεργοποιείται πλέον αποκλειστικά στον τομέα παραγωγής και αξιοποίησης στερεών βιοκαυσίμων και προσφέρει ολοκληρωμένες τεχνικές λύσεις για μηχανήματα και γραμμές επεξεργασίας βιομάζας από δασικά και γεωργικά κατάλοιπα και υποπροϊόντα (π.χ. συσκευές ιδιοπαραγωγής και γραμμές επαγγελματικής παραγωγής pellets, κλιβάνους ανθρακοποίησης για κάρβουνο, καυστήρες αεριοποίησης βιομάζας προς αντικατάσταση καυστήρων συμβατικών καυσίμων, ξηραντήρια βιομάζας, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής με αξιοποίηση βιομάζας).
Εξάλλου, η εταιρεία λειτουργεί ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2011-12 ένα εργοστάσιο παραγωγής wood-pellets και agro-pellets, καθώς και μπρικετών ξυλοκάρβουνου από αξιοποίηση στερεής βιομάζας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης Αρκαδίας. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί την πρώτη σε λειτουργία μονάδα παραγωγή pellets στη Νότια Ελλάδα.
Η εταιρεία, εκτός από τα δικά της παραγόμενα στερεά βιοκαύσιμα, διαθέτει στην ελληνική αγορά μέσω συνεργασιών με αξιόπιστους οίκους του εξωτερικού και συστήματα θέρμανσης βιομάζας οικιακής και μικροεπαγγελματικής εφαρμογής, όπως σόμπες νερού και αερόθερμες, καυστήρες-λέβητες pellets με δυνατότητα παραγωγής και ζεστού νερού χρήσης, αρτοκλίβανους με καύση pellets και μαγειρικές συσκευές με αεριοποίηση βιομάζας.
Τα προϊόντα της εταιρείας σχετικά με τις εφαρμογές αξιοποίησης βιομάζας  εμπορεύονται στην ελληνική αγορά με τη διακριτική ονομασία «MODERN FUELS».

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) είναι ένας Σύνδεσμος στο χώρο των ΑΠΕ. Στην πραγματικότητα, είναι ο διάδοχος και φυσική συνέχεια του ΕΛΛΕΒΙΟΜ, του αρχαιότερου Ελληνικού Συνδέσμου στο χώρο των ΑΠΕ γενικά και της βιομάζας ειδικότερα, που είχε ιδρυθεί το 1990.


Ο ΕΛΕΑΒΙΟΜ έχει ως σκοπούς:
  •    Την προώθηση και το συντονισμό της επιστημονικής έρευνας, για την παραγωγή, την τεχνολογία και των εφαρμογών της Βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας ή σχετικών προϊόντων.

  •    Τη διάδοση της χρήσεως της Βιομάζας σε εθνικό επίπεδο.

  •    Την καταγραφή, μελέτη και προβολή των επιστημονικών μελετών, τεχνολογιών και εφαρμογών της Βιομάζας.

Arvissolar
Η εταιρεία μας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα.
  • Μακροχρόνιες συμφωνίες για την εξασφάλιση των πρώτων υλών
  • Έρευνα αγοράς για το κατάλληλο χώρο εγκατάστασης
  • Ανάλυση βιωσιμότητας και επιχειρηματικού κινδύνου (business plan)
  • Αδειοδοτήσεις
  • Έργα υποδομής, εργασίες συναρμολόγησης-εγκατάστασης
  • Θέση σε αποδοτική λειτουργία
  • Σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο
  • Εγγύηση λειτουργίας - μακροχρόνια διαχείριση και τεχνική υποστήριξη

ArgoEnergy

Η AGROENERGY A.E. ασχολείται με
  • τη διαχείριση και την αξιοποίηση της βιομάζας (αγροτικής και άλλης), κυρίως της απόβλητης και υπολειμματικής καθώς και εκείνης που μπορεί να παραχθεί για ενεργειακή χρήση, με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων (στερεών, υγρών, αερίων) και ενέργειας (ηλεκτρικής, θερμικής, κινητικής κ.ά.),
  • την έρευνα και την εξέλιξη των τεχνολογιών στους τομείς αυτούς,
  • την ανάπτυξη, υλοποίηση και υποστήριξη έργων παραγωγής βιοκαυσίμων και ενέργειας, μέσω κλασικών και νέων διεργασιών, αξιοποιώντας το σύνολο της διαθέσιμης βιομάζας και άλλες ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στα πλαίσια καθετοποιημένων εργοστασίων και επιχειρηματικών μοντέλων, με σκοπό την ανάπτυξη του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα και γενικότερα της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.
Η AGROENERGY Α.Ε. έχει αναπτύξει και εφαρμόζει νέες διεργασίες και τεχνολογίες στον τομέα της παραγωγής βιοκαυσίμων και ενέργειας δεύτερης και τρίτης γενιάς από ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές, κυρίως από την απόβλητη και υπολειμματική αγροτοβιομηχανική, αστική και άλλη βιομάζα.
Η AGROENERGY A.E.διαθέτει τεχνογνωσία και καινοτόμες τεχνολογίες για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δράσης του πρωτογενούς, μεταποιητικού και βιομηχανικού τομέα που είναι σχετική και εφαπτόμενη των έργων παραγωγής ενέργειας από τη βιομάζα και τις άλλες ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Activus
Η θέρμανση χώρων με τη χρήση βιομάζας σε τζάκια, σόμπες και λέβητες συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση του κόστους θέρμανσης, σε μια εποχή που η τιμή ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.) αυξάνεται συνεχώς. Η θέρμανση με βιομάζα τόσο κατοικιών όσο και μεγαλύτερων κτιρίων (π.χ. νοσοκομεία, σχολεία, επαγγελματικοί χώροι) μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση χρημάτων ως και 60%. Παράλληλα, η βιομάζα, ως μια από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Οι σύγχρονοι λέβητες που χρησιμοποιούν τυποποιημένη βιομάζα (pellet) είναι συσκευές υψηλής τεχνολογίας µε αυτόµατη τροφοδοσία καυσίµου, λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, µε ηλεκτρονικά ελεγχόμενη παροχή αέρα αποδίδοντας περισσότερο από 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο.
Η Activus ως επίσημος αντιπρόσωπος μεγάλου Αυστριακού οίκου κατασκευής λεβήτων βιομάζας (EvoWorld) και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Βιομάζας (AEBIOM) προσφέρει από το 2010 ολοκληρωμένα πακέτα θέρμανσης.
Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί μας αναλαμβάνουν την μελέτη και την οικονομική αξιολόγηση κάθε επένδυσης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επενδυτών, προτείνοντας την ιδανικότερη και αποδοτικότερη λύση για κάθε πελάτη μας.

Λίγα λόγια για τον AEBIOM

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομάζας (ΑΕΒΙΟΜ) είναι η κοινή φωνή του ευρωπαϊκού τομέα της βιοενέργειας, με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς για την αειφόρο βιοενέργεια, και την εξασφάλιση ευνοϊκών επιχειρηματικών συνθηκών για τα μέλη του. Εκπροσωπεί όλους τους τομείς της βιοενέργειας και έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ανακοινώσεις και διάφορα άλλα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O AEBIOM είναι ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες που ιδρύθηκε το 1990, συγκεντρώνει 30 εθνικές ενώσεις και περίπου 70 εταιρείες από όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει πάνω από 4000 έμμεσα μέλη συμπεριλαμβανομένων κυρίως εταιρείες και ερευνητικά κέντρα.
Δραστηριότητες:
  • Διαχείριση έργων σχετικά με τον τομέα της βιοενέργειας
  • Δικτύωση μεταξύ των μελών της
  • Άσκηση πίεσης σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα
  • Επικοινωνιακές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο
  • Η διάδοση των πληροφοριών
  • Οργάνωση εκδηλώσεων όπως το ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιοενέργειας





























ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πυρηνική Ενέργειαονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.
Τρόποι Απελευθέρωσης Πυρηνικής Ενέργειας:

1)   Η σχάση (ή διάσπαση) των πυρήνων των ατόμων μερικών βαρέων στοιχείων, όπως είναι το ουράνιο γίνεται με φυσικό τρόπο, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το ουράνιο αν και είναι μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας υπάρχει σε αφθονία στη φύση σε διάφορα πετρώματα. Εάν η διάσπαση του ουρανίου γίνει με τεχνητά μέσα και σε πολλά άτομα συγχρόνως, απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή θερμότητας, ενώ εκλύεται και επικίνδυνη ακτινοβολία, γνωστή ως ραδιενέργεια. Μια ανεξέλεγκτη διάσπαση πολλών πυρήνων μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική έκρηξη, ενώ υπό ελεγχόμενες συνθήκες (στους πυρηνικούς αντιδραστήρες) είναι δυνατό, απομονώνοντας την ραδιενέργεια, να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες ποσότητες εκλυόμενης ενέργειας για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

2)   Η σύντηξη πυρήνων είναι η αντίστροφη διαδικασία της σχάσης. Στον Ήλιο, η σύντηξη ελαφρών πυρήνων υδρογόνου σχηματίζει το αέριο ήλιο απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας που φθάνουν στη γη με τη μορφή ηλιακής ενέργειας. Η ελεγχόμενη σύντηξη πυρήνων με τεχνητά μέσα για σκοπούς εκμετάλλευσης της εκλυόμενης ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται ακόμα στο πεδίο της έρευνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα είναι δυνατή η παραγωγή τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας χρησιμοποιώντας ως καύσιμο πυρήνες υδρογόνου, προϊόν της διάσπασης του νερού.




sintixi
%CE%A0%CE%A5%CE%A1%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%A3%CE%A7%CE%91%CE%A3%CE%97(9)

Ιστορική Αναδρομή

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες μόλις τις τελευταίες δεκαετίες κατάφεραν να κατασκευάσουν τεχνητούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπου πραγματοποιείται ελεγχόμενη σχάση, εντούτις φυσικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες  προϋπήρξαν περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο χρόνια πριν.
 Συγκεκριμένα, ο ήλιος αποτελεί το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό αντιδραστήρα που υπήρξε ποτέ!


Ø     Η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση επιτεύχθηκε από τους φυσικούς Όττο Χα και Λίζε Μάιτνερ, το 1938 στο Βερολίνο.
Ø     Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας κατασκευάστηκε στα πλαίσια του σχεδίου Μανχάταν, το 1942, υπό την καθοδήγηση του Ενρίκο Φέρμι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Ø     Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Μόλις το 1951 χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά πυρηνικός αντιδραστήρας για μη στρατιωτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για τη δοκιμαστική παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος(Η.Π.Α, Αιντάχο).
Ø     Στις 27 Ιουνίου 1954 πρώτη φορά πυρηνικός αντιδραστήρας συνδέθηκε με εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΣΔ, Όμπνίσκ) παρέχοντας του σε μόνιμη βάση ηλεκτρικό ρεύμα.
Ø     Στη διάρκεια της δεκαετίας του’60 ήταν διάχυτη η αισιοδοξία ότι η πυρηνική αποτελούσε τη νέα «μαγική» ενέργεια που θα κάλυπτε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος. Μάλιστα ο πρόεδρος της, πολλές χώρες ανέπτυξαν πυρηνικά προγράμματα προσανατολισμένα στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α), Λιούις Στράους έμεινε στην ιστορία για τη λανθασμένη του πρόβλεψη «στο μέλλον η πυρηνική ενέργεια θα είναι τόσο φθηνή που δεν θα κάνουμε τον κόπο να την κοστολογούμε. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1954 αυτός ανακοίνωσε την ανεύρεση μίας νέας πηγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήταν υπερβολικά φθηνή και είχε μηδαμινό κόστος.

Σήμερα:

Ø     Το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπηγάζει από την πυρηνική ενέργεια, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας όπου ποσοστό σχεδόν 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από πυρηνική ενέργεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, λειτουργούν ήδη 195 πυρηνικά εργοστάσια, ενώ άλλα 19 είναι υπό κατασκευή εκ των οποίων τα 11 θα κατασκευαστούν στη Ρωσία.

Ø     Στην Αμερική, αν και ανεπτυγμένη βιομηχανικά χώρα, συναντώνται ελάχιστα πυρηνικά εργοστάσια.H συντριπτική πλειοψηφίατων πυρηνικών εργοστασίων συγκεντρώνεται σε Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών),  Ηνωμένες Πολιτείες,  Ινδία και Κίνα, τη στιγμή που Αφρική και Νότιος Αμερική «φιλοξενούν» από ένα και η Αυστραλία κανένα.

Ø              Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζονται πυρηνικά εργοστάσια για πολλαπλούς λόγους. Αρχικά, στην Ελλάδα παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος ,καθώς ένα τέτοιο φαινόμενο προξενεί πολλούς κινδύνους τόσο στην υγεία των ανθρώπων που εργάζονται ή διανέμουν σε κοντινές περιοχές όσο και στη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, άλλος ένας παράγοντας είναι το υψηλό κόστος κατασκευής του εργοστασίου. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την προσπάθεια ενός τόσο πολυδάπανου εγχειρήματος. Επιπροσθέτως, στην χώρα μας δυστυχώς δεν διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου αλλά ούτε και το απαιτούμενο προσωπικό. Με τον όρο τεχνογνωσία αναφερόμαστε στο σύνολο ή κάποιο μέρος των εννοιών, των γνώσεων ή και της εμπειρίας που αφορούν τις απαραίτητες διεργασίες ή μεθόδους στην παραγωγική διαδικασία.



slide-6-728




assetslarget42068807oo0




grafima3-sel-thumb-large




menu2-2-4_clip_chart





Η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζει αφενός πλεονεκτήματα και αφετέρου ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας αποτελούν η μεγάλη αποτελεσματικότητα και η απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας. Επιπλέον συναντάμε και κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η χρήση της έχει αποδεχτεί βαρύνουσα στην ιατρική, βιολογία , μετεωρολογία. Ακόμη τα ατυχήματα είναι λιγότερα από εκείνα των συμβατικών εργοστασίων, λόγω των μεγάλων προφυλάξεων και προληπτικών μέτρων. Επίσης χωρίς την πυρηνική ενέργεια θα πεθάνει η βιομηχανία και θα ανέβει η ανεργία. Τέλος η αύξηση των αναγκών της ανθρωπότητας για ενέργεια που ακολουθεί μια γεωμετρική πρόοδο σε συνδυασμό με την εξάντληση των υπαρχόντων πρώτων καθιστά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας αναγκαίο κακό.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  

Τα μειονεκτήματα της ποικίλλουν. Η ανάγκη διαχείρισης των κατάλοιπων και το υψηλό κόστος που απαιτείται για τα συστήματα ασφάλειας είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Επίσης είναι επικίνδυνο όπλο με ανυπολόγιστες ζημιές, γιατί καμία διακρατική συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καιρό πολέμου. Τέλος τα ραδιενεργά κατάλοιπα έχουν σοβαρότατο και ύπουλο κίνδυνο για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα γονίδια, αφού στην ουσία αχρηστεύουν τα μέρη όπου θάβονται

Πυρηνικός Αντιδραστήρας
Πυρηνικός Αντιδραστήρας  ονομάζεται η διάταξη εκείνη εντός της οποίας παράγεται ενέργεια με ελεγχόμενη αντίδραση σχάσης. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια μεγάλη δεξαμενή όπου το πυρηνικό καύσιμο υφίσταται πυρηνική σχάση απελευθερώνοντας έτσι θερμότητα. Τα άτομα του εν λόγω καυσίμου, υπό ορισμένες συνθήκες, διασπώνται αυθόρμητα εκπέμποντας νετρόνια, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν τη διάσπαση άλλων ατόμων, με τελικό αποτέλεσμα μια γεωμετρικά αυξανόμενη αλυσιδωτή αντίδραση. Το κύριο μέρος του πυρηνικού αντιδραστήρα είναι το πυρηνικό καύσιμο, που μπορεί να είναι ουράνιο 235 ή ένα άλλο σχάσιμο υλικό με μάζα μεγαλύτερη από την κρίσιμη.

Είδη πυρηνικών αντιδραστήρων
Οι Πυρηνικοί αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται πυρηνικοί αντιδραστήρες ισχύος ή πυρηνικοί σταθμοί ισχύος και διακρίνονται σε τέσσερις βασικούς τύπους στους οποίους όλοι χρησιμοποιούν νερό ως ψυκτικό μέσο και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του νερού που χρησιμοποιούν ως επιβραδυντή. Αυτοί οι τύποι είναι:
·                    Α. Αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος. Αυτοί διακρίνονται στους δύο επιμέρους τύπους:
1.   Αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος:   είναι ένας δεύτερης γενιάς πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό σε υψηλή πίεση σαν ψυκτικό και επιβραδυντή. Η κύρια ψυκτική δεξαμενή βρίσκεται υπό πίεση για να μη βράσει το νερό. Ο PWR είναι ο πιο κοινός τύπους αντιδραστήρα και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάστηκε από το Oak Ridge National Laboratory για να χρησιμοποιηθεί σε υποβρύχια. Μέσα στον αντιδραστήρα το νερό θερμαίνεται υπό πίεση (150 αtm) στους περίπου 315 °C. Το νερό μεταφέρεται με σωλήνες στον εναλλακτή θερμότητας και δημιουργείται ατμός με πίεση 60 atm. Ύστερα το νερό ψύχεται και με τη βοήθεια μιας αντλίας επιστρέφει στον αντιδραστήρα για να επαναληφθεί ο κύκλος. Ο ατμός ο οποίος παράγεται στον εναλλακτή γυρίζει μια τουρμπίνα που είναι συνδεδεμένη με μία γεννήτρια. Μετά ο ατμός μετατρέπεται σε νερό με ένα συμπυκνωτή και με τη βοήθεια μιας αντλίας επιστρέφει στον εναλλακτική. Αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν το πλεονέκτημα πως η ρύθμιση της θερμοκρασίας δεν απαιτεί έλεγχο από τον ελεγκτή, γιατί διατηρείται σταθερή.
                    και
2. Αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος:
Ο αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος ( BWR) είναι ένας τύπος του ελαφρού νερού πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-πυρηνικός αντιδραστήρας-μετά τον αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος ( PWR ) , επίσης ένα είδος ελαφρού ύδατος πυρηνικού αντιδραστήρα . Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός BWR και PWR είναι ότι σε ένα BWR , ο πυρήνας του αντιδραστήρα θερμαίνει το νερό , το οποίο μετατρέπεται σε ατμό και στη συνέχεια κινεί μία τουρμπίνα ατμού . Σε μια PWR , ο πυρήνας του αντιδραστήρα θερμαίνει το νερό , το οποίο δεν βράζει . Αυτό το ζεστό νερό έπειτα ανταλλάσσει θερμότητα με ένα σύστημα νερού χαμηλότερης πίεσης , η οποία μετατρέπεται σε ατμό και κινεί τον στρόβιλο . Το BWR αναπτύχθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο του  Idaho και την General Electric στα μέσα της δεκαετίας του 1950 . Ο κύριος κατασκευαστής  είναι η GE Hitachi NuclearEnergy , η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του τύπου του αντιδραστήρα . Η BWR χρησιμοποιεί απιονισμένο νερό ως ψυκτικό μέσο και συντονιστής νετρονίων .Η θερμότητα παράγεται από πυρηνική σχάση στον πυρήνα του αντιδραστήρα , και αυτό κάνει το νερό ψύξης να βράσει , παράγοντας ατμό. Ο ατμός χρησιμοποιείται απευθείας για να οδηγήσει ένα στρόβιλο , μετά από αυτό ψύχεται σε ένα συμπυκνωτή και μετατρέπεται και πάλι σε υγρό νερό. Αυτό το νερό στη συνέχεια επιστρέφεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα , συμπληρώνοντας το βρόχο . Το νερό ψύξης διατηρείται σε περίπου 75 atm ( 7,6 ΜΡα , 1000-1100 psi) , έτσι ώστε να βράζει στον πυρήνα στους περίπου 285 ° C ( 550 ° F). Σε σύγκριση , δεν υπάρχει σημαντικό σημείο ζέσεως που να επιτρέπεται σε ένα PWR λόγω της υψηλής πίεσης που διατηρείται σε πρωτογενής βρόχο περίπου 158 atm της ( 16 ΜΡα , 2.300 psi) . Η συχνότητα βλάβης του πυρήνα του αντιδραστήρα υπολογίζεται να είναι μεταξύ 10-4 και 10-7 ( δηλαδή , ένα ατύχημα ανά πυρήνα γίνεται κάθε 10.000 έως 10.000.000 χρόνια του αντιδραστήρα ) .

*BWR  (boilingwaterreactor)………αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος
*PWR (pressurized water reactor)…..αντιδραστήραςπεπιεσμένουύδατος


Β. Αντιδραστήρες βαρέoς ύδατος που με τη σειρά τους διακρίνονται σε:
1.    .Πεπιεσμένου βαρέος ύδατος: είναι τύπος πυρηνικού αντιδραστήρα (PHWR - Pressurized Heavy Water Reactor) ο οποίος χρησιμοποιεί ως πυρηνικό καύσιμο το φυσικό ουράνιο. Αυτό το πετυχαίνει χρησιμοποιώντας βαρύ ύδωρ (D2O) σαν ψυκτικό και επιβραδυντή νετρονίων. Αυτό διατηρείται σε πολύ ψηλή πίεση ώστε να μη βράζει όπως και σε ένα αντιδραστήρα πεπιεσμένου νερού (PWR). Αν και το βαρύ ύδωρ κοστίζει αρκετά, προσφέρει υψηλή εξοικονόμηση νετρονίων επιτρέποντας τη χρήση φυσικού ουρανίου που κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το εμπλουτισμένο ουράνιο.
Αυτό το είδος του αντιδραστήρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά το ουράνιο-235, αλλά επειδή το φυσικό ουράνιο περιέχει μόνο 0,7% σε αυτό το ισότοπο (το υπόλοιπο αποτελείται από ουράνιο-238 που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιδραστήρες βραδέων νετρονίων), χρειάζεται συχνός ανεφοδιασμός. Σαν αποτέλεσμα, παράγονται περισσότερα απόβλητα, τα οποία, όμως, δεν παράγουν τόση πολλή θερμότητα όσο εκείνα των αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος.
Τέτοιοι αντιδραστήρες μπορούν να ανεφοδιαστούν ενώ λειτουργούν. Αν και αυτό φαίνεται πλεονέκτημα, η πολυπλοκότητα τους συνεπάγεται συχνές βλάβες κι έτσι οι ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες δεν τους προτιμούν.

Το βαρύ ύδωρ είναι νερό που αντί για δύο άτομαυδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, έχει δύο άτομα ενός ισότοπου του υδρογόνου, του δευτερίου, και ένα άτομο οξυγόνου. Λέγεται αλλιώς οξείδιο του δευτερίου και ο χημικός του τύπος είναι D2O.
Το βαρύ ύδωρ είναι υγρό, άχρωμο και άοσμο και βρίσκεται αναμειγμένο με το κοινό νερό. Έχει σημείο βρασμού 101,4οC, σημείο πήξης 3,8 οC και λαμβάνεται από το κοινό νερό με ηλεκτρόλυση. Επίσης η πυκνότητάτου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κοινού νερού. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε από τον καθηγητή Τέυλορ, σύμφωνα με τον οποίο 5.000 μέρη κοινού νερού περιέχουν ένα μέρος οξειδίου του δευτερίου.
Μετά από διάφορα πειράματα που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι το βαρύ ύδωρ επηρεάζει την ανάπτυξη των ζωικών οργανισμών μέσα σ'αυτό, μόνο ως προς το ότι επιβραδύνει το ρυθμό της. Οι ίδιοι οργανισμοί δηλαδή αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στο κοινό νερό παρά μέσα στο βαρύ ύδωρ.
Μεγάλη σημασία έχει η ιδιότητα που έχει το βαρύ ύδωρ να μειώνει την ενέργεια των νετρονίων. Ακριβώς γι'αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ως επιβραδυντής.


nuclear_reactor






Fukushima%2BDai-ichi_plant1

slide-5-728

Πυρηνικά Απόβλητα & Ραδιενέργεια

Πυρηνικά απόβλητα ονομάζονται τα άχρηστα προϊόντα πυρηνικών αντιδράσεων που προκαλεί ο άνθρωπος. Συνήθως τα πυρηνικά απόβλητα είναι προϊόντα της πυρηνικής σχάσης του ασταθούς ισότοπου του ουράνιου 235 (ουράνιο με μαζικό αριθμό 235) μιας πυρηνικής αντίδρασης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισμούς λόγω της ραδιενέργειας, δε μπορούν να καταστραφούν σχεδόν καθόλου εύκολα και δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ικανοποιητική λύση καθώς η φύση χρειάζεται έως και πολλές χιλιάδες χρόνια για να τα αφομοιώσει λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής. Το πιο επικίνδυνο παράγωγο είναι το πλουτώνιο το οποίο εκτός της μεγάλης ραδιενέργειας που εκπέμπει είναι τοξικό. Τα πυρηνικά απόβλητα παράγονται από πυρηνικά προγράμματα κρατών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η απόρριψή τους γίνεται συνήθως σε προσωρινά μέρη φύλαξης, ενώ μόνιμες λύσεις θεωρούνται η ταφή τους σε έρημους και υπόγειους χώρους, σε ακατοίκητες περιοχές. Ωστόσο, η ραδιενέργεια που παράγουν καταστρέφει πολλές μορφές ζωής, ενώ μπορεί να ρυπαίνει υπόγεια νερά τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί, με καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό οικοσύστημα και τον ντόπιο πληθυσμό. Συμπερασματικά, όπως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η πυρηνική ενέργεια παράγει απόβλητα και ως σήμερα το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει άλυτο.
Το στοιχείο αυτό που καθιστά τα πυρηνικά απόβλητα τόσο επικίνδυνα είναι η ραδιενέργειά τους. Ένα σώμα είναι ραδιενεργό όταν τα άτομά του είναι ασταθή. Προσπαθώντας να επανέλθουν στη σταθερή τους κατάσταση τα άτομα απελευθερώνουν ραδιενέργεια σε μορφή σωματιδίων ή ενέργειας. Αυτή η ραδιενέργεια είναι πολύ τοξική για όλα τα έμβια όντα. Πέρα από κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, προκαλεί καρκίνο και μεταλλάξεις για παράδειγμα. Ευτυχώς τα ραδιενεργά στοιχεία δεν είναι αθάνατα. Εκπέμποντας ραδιενέργεια γίνονται νέα στοιχεία που τελικά η ενέργεια τους εξαντλείται.

Το πυρηνικό εργοστάσιο «Τσέρνομπιλ»

Το ατύχημα συνέβη στη 01:26 ώρα Μόσχας, ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι των οποίων οι ενασχολήσεις σχετίζονταν με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3, καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λάμβανε χώρα στον αντιδραστήρα 4 όπου και σημειώθηκε η έκρηξη. Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4. Το αποτέλεσμα τους ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου και η εκτόξευση γραφίτη, σκυροδέματος και συντριμμιών. Καθώς η θανάσιμη δόση είναι 500 Ρέντγκεν σε 5 ώρες, μη προστατευμένοι εργαζόμενοι έλαβαν μοιραίες δόσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Εντούτοις την ώρα της καταστροφής οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν τα πραγματικά επίπεδα ραδιενέργειας.
Εξαιτίας των λανθασμένων μετρήσεων, ο επικεφαλής του προσωπικού του αντιδραστήρα, Αλεξάντερ Ακίμοβ, υπέθεσε ότι ο αντιδραστήρας ήταν ανέπαφος. Τα κομμάτια γραφίτη και πυρηνικής καύσιμης ύλης γύρω από το κτίριο αγνοήθηκαν και οι μετρήσεις ενός νέου δοσίμετρου το οποίο έφτασε στις 4:30πμ απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι και αυτό ήταν ελαττωματικό. Ο Ακίμοβ έμεινε με τους άντρες του στο κτίριο του αντιδραστήρα μέχρι το πρωί, προσπαθώντας να αντλήσει νερό στον αντιδραστήρα. Κανείς τους δεν φορούσε προστατευτικές στολές και οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και ο Ακίμοβ, πέθαναν από έκθεση σε ακτινοβολία μέσα σε τρεις εβδομάδες.

 

Τοπικές επιπτώσεις

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (ΣΣΔΟ - Ουκρανία από τις 24 Αυγούστου του 1991) και στην ευρύτερη περιοχή της ΕΣΣΔ. Σοβιετικοί και άλλοι επιστήμονες κατέγραφαν τα δεδομένα για τη μόλυνση του αέρα, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των προϊόντων της καλλιέργειας, των τροφίμων και των κατοικημένων περιοχών της ΣΣΔΟ, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας (ΣΣΔΛ) και της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (ΡΣΟΣΔ). Η χλωρίδα και η πανίδα στην περιοχή επηρεάστηκαν σημαντικά μετά το ατύχημα.

 

Πληθυσμός

Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος 237 άνθρωποι υπέφεραν από οξείας μορφής μόλυνση από ραδιενέργεια, από τους οποίους 31 πέθαναν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.

Επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη
Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη δυτική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενεργών ισοτόπων (περισσότερα από τα μισά ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώθηκαν από το ατύχημα κατέληξαν σε περιοχές εκτός ΕΣΣΔ).

 

Επιπτώσεις στην Ελλάδα

Μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνόμπιλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού.
chernobyl-radiation-cloud-path-across-europe



Πυρηνικό Ατύχημα στη Φουκοσίμα.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αναφέρονται στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Τις μέρες μετά τα γεωλογικά συμβάντα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους. Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και h αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%B1%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C_%CE%A6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1_1_%CF%84%CE%BF_2011 - cite_note-RR-2

Επιπτώσεις

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μια μέρα μετά τον σεισμό (στις 12 Μαρτίου) και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο. Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων, περίπου 190 κάτοικοι της περιοχής εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, ενώ το ραδιενεργό σύννεφο που προκάλεσε η έκρηξη κατευθυνόταν προς τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Στις 13 Μαρτίου η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πυρηνικό εργοστάσιο της Οναγκάουα, μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό.Στις 14 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια ισχυρού μετασεισμού μεγέθους 6,2 βαθμών, σημειώθηκαν δύο νέες εκρήξεις, αυτή την φορά στον αντιδραστήρα 3. Αργότερα ανακοινώθηκε πως πρόβλημα με το σύστημα ψύξης αντιμετωπίζει και ο τρίτος αντιδραστήρας, ο αντιδραστήρας 2.
Το πρωί της 15ης Μαρτίου σημειώθηκε νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2, ενώ προηγουμένως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου. Από την έκρηξη υπέστη βλάβη ακόμα και το εσωτερικό χαλύβδινο προστατευτικό κέλυφος του αντιδραστήρα.  Η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Στην περιοχή έχουν μετρηθεί τιμές ραδιενέργειας, οι οποίες ξεπερνούν κατά 400 φορές το ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό όριο.

Τρόποι προστασίας από τους κινδύνους.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που να εγγυάται απόλυτη προστασία απέναντι στην έκθεση στη ραδιενέργεια και τη μόλυνση. Εκτός από τις προστατευτικές ενδυμασίες τους, οι υπάλληλοι των πυρηνικών εργοστασίων υποβάλλονται σε συστηματικούς ελέγχους.
Αναφορικά με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων, δεν περιλαμβάνει μόνο τον έλεγχο του πεδίου έκθεσης σε ραδιενέργεια των ανθρώπων, αλλά αποσκοπεί και στη μείωση των πιθανοτήτων σοβαρών ατυχημάτων.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση της μηχανικής ενέργειας του νερού των ποταμών και της μετατροπής της σε ηλεκτρική με τη βοήθεια στροβίλων και ηλεκτρογεννητριών.
          Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μία πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ποταμών και των τεχνητών ή φυσικών φραγμάτων. Η ενέργεια που παράγεται συνήθως, χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά ως προς άλλες συμβατικά πηγές ενέργειας καλύπτοντας φορτία αιχμής. Στη χώρα μας, η υδροηλεκτρική ενέργεια ικανοποιεί περίπου το 9% των ενεργειακών μας αναγκών σε ηλεκτρισμό.

ΙΣΤΟΡΙΑ

          Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την ενέργεια σε ρέοντα ύδατα για την λειτουργία μηχανημάτων και άλεσμα σιτηρών και καλαμποκιού. Οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν μπαρουτόμυλους, αλλά και αργότερα μέχρι να κατασκευαστούν σύγχρονα εργοστάσια μπαρούτης. Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις ζωές των ανθρώπων κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Η υδροηλεκτρική ενέργεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των θαυμάτων της ηλεκτρικής ενέργειας και βοήθησε στην ώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης. Η υδροηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να παράγει 24% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός χτίστηκε το 1882 στο Appleton, Wisconsin και παρήγαγε 12,5 kw, και παρείχε φως σε δύο χαρτοβιομηχανίες και ένα σπίτι.

ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

          Υδροηλεκτρικά εργοστάσια ονομάζονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα (τεχνητή λίμνη, μεγάλη δεξαμενή για την συγκέντρωση νερού ύδρευσης ή άρδευσης). Για το λόγο αυτό μόνο σε περιοχές με σημαντικές βροχοπτώσεις, πλούσιες πηγές και κατάλληλη γεωλογική διαμόρφωση είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά έργα. Επίσης, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια απαιτούν υψόμετρο (ύψος στάθμης νερού) τουλάχιστον 6 m. Ως υψόμετρο ορίζουμε την απόσταση μεταξύ Γης-στάθμης του νερού και του σημείου, όπου βρίσκεται ο υδροστρόβιλος. Πολ­λά χαμηλού υψομέτρου φράγματα έχουν υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 30 m. Όμως, υπάρχουν και ψηλά φράγματα, όπου το υψόμετρο είναι 30 m με 300 m.

 

 

ΔΟΜΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ:

          Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σήμερα χρησιμοποιούν μοντέρνες μεθόδους παραγωγής ενέργειας ακριβώς όπως τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια. Η διαφορά είναι στο καύσιμο που χρησιμοποιείται που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από το νερό.
Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αποτελούνται από 3 μέρη:
1.    Την τεχνητή λίμνη όπου το νερό αποθηκεύεται
2.    Το φράγμα με της πύλες που μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν για να ελέγξουν την ροή του νερού αλλά και την περίπτωση υπερχείλισης  μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού μέχρι το εργοστάσιο.
3.    Τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
α) θάλαμος ελέγχου
β) στρόβιλος
γ) γεννήτρια
δ) γραμμές μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική υπηρεσία της ΔΕΗ στην Ελλάδα.

ΤΥΠΟΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ:

          Ανάλογα με το μέγεθος και την παραγόμενη ισχύ τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διακρίνονται σε:
·        Μικρής Κλίμακας: Είναι εγκαταστάσεις που όπως υποδηλώνει το όνομά τους παράγουν από 1Kwέως 1MWισχύος(ισχύς 1Wισοδυναμεί με μεταφορά ενέργειας ενόςJoule σε χρονικό διάστημα ενός δευτερολέπτου, δηλαδή 1W=1J/s). Η βασική τους χρήση είναι η ηλεκτροδότηση μικρών οικισμών ή μικρών εργοστασίων δευτερογενούς παραγωγής.
·        Μεσαίας Κλίμακας: Παράγουν μέχρι 20MWισχύος, είναι σχετικά χαμηλού κόστους κατασκευής ενώ είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα κατά τη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση είτε αστικών περιοχών είτε για τη λειτουργία μεγάλων παραγωγικών μονάδων με πολλές ενεργειακές απαιτήσεις.
·        Μεγάλης Κλίμακας: Παράγουν περισσότερα από 20MWισχύος και απαιτούν την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων.
·        Επί της Κοίτης: Σε αρκετές περιοχές του κόσμου υπάρχουν υδάτινα ρεύματα με ταχεία αλλά και συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πράγμα που καθιστά δυνατή την κατασκευή εργοστασίων απευθείας πάνω στην κοίτη του ποταμού, χωρίς να υπάρχει συνήθως η ανάγκη κατασκευής φράγματος.


Τα τέσσερα σημαντικότερα μεγάλα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα ανάλογα με τα παραγόμενα W στην Ελλάδα είναι:
1)   Το συγκρότημα Αχελώου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Κρεμαστών-Καστρακίου-Στράτου (907MW)
2)   Το συγκρότημα Αλιάκμονα, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πολυφύτου-Σφηκιάς-Ασωμάτων (789MW)
3)   Το συγκρότημα Αράχθου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πουρναρίου Ι&ΙΙ (333,5MW)
4)   Το συγκρότημα Νέστου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς θησαυρού-Πλατανόβρυσης (489MW)










-Μία άλλη διάκριση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναφέρεται στο μέγεθος της διαθέσιμης υδραυλικής πτώσης. Η τιμή της οποίας εκφράζει την ανά μονάδα μάζας υδραυλική ενέργεια τουνερού και την τάξη μεγέθους της στατικής πίεσης στον αγωγό προσαγωγής και το τμήμαεισόδου του υδροστροβίλου, ενώ από αυτή κυρίως εξαρτάται η επιλογή του τύπου τουυδροστροβίλου.
Διακρίνονται τρεις κατηγορίες:
- μικρού ύψους όταν το Η είναι μικρότερο των 20 m
- μέσου ύψους, όταν 20 <H <150 m
- μεγάλου ύψους όταν Η>150 m

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

          Η δέσμευση/αποθήκευση ποσοτήτων ύδατος σε φυσικές ή τεχνητές λίμνες, για ένα υδροηλεκτρικό σταθμό , ισοδυναμεί πρακτικά με αποταμίευση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η προγραμματισμένη αποδέσμευση αυτών των ποσοτήτων ύδατος και η εκτόνωσή τους στους υδροστροβίλους(δηλαδή στιβαρές και αξιόπιστες μηχανές που απαιτούν μικρή συντήρηση και επίβλεψη) οδηγεί στην ελεγχόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
          Η μετατροπή δυναμικής και κινητικής ενέργειας του Νερού των ποταμών και των λιμνών σε ηλεκτρική ενέργεια γίνεται σε δύο στάδια:  
1.    Μέσω της πτερωτής του στροβίλου έχουμε τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε μηχανική ενέργεια με τη μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής.
2.    Μέσω της γεννήτριας επιτυγχάνουμε τη μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.














Το σύνολο των έργων και εξοπλισμού μέσω των οποίων γίνεται η μετατροπή της υδραυλικής ενέργειας σε ηλεκτρική, ονομάζεται Υδροηλεκτρικό Έργο.
•Ένα Υδροηλεκτρικό Έργο(ΥΗΕ) είναι ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει σημαντικά έργα πολιτικού και μηχανολόγου/ ηλεκτρολόγου μηχανικού.
•Βασικός σκοπός των έργων πολιτικού μηχανικού είναι:
–η συγκέντρωση της επιφανειακής ροής
-η οδήγησή της μέσω του υδροστροβίλου
–η απαγωγή της μετά τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό(ΥΗΣ) και ηδιοχέτευσή της στη φυσική κοίτη του ποταμού προς χαμηλότερες στάθμες
–η στέγαση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
–η εξασφάλιση της ασφάλειας του ΥΗΕ, τόσο κατά τη φάσηκατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας.
Συγκεκριμένα:Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς μανομετρικού ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου (δηλαδήτην υψομετρική διαφορά μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειάς του, προς άντληση νερού και του σημείου εκροής του αντλούμενου νερού). Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ένα φράγμα που συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα νερού στον δημιουργούμενο ταμιευτήρα. Κατά τη διέλευσή του από τον αγωγό πτώσεως κινεί έναν στρόβιλο ο οποίος θέτει σε λειτουργία τη γεννήτρια. Μία τουρμπίνα που είναι εγκατεστημένη σε μεγάλη μονάδα μπορεί να ζυγίζει μέχρι 172 τόνους και να περιστρέφεται με 90 rpm. Η ποσότητα του ηλεκτρισμού που παράγεται καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες. Δύο από τους σημαντικότερους είναι ο όγκος του νερού που ρέει και η διαφορά μανομετρικού ύψους μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα και του στροβίλου. Η ποσότητα ηλεκτρισμού που παράγεται είναι ανάλογη των δύο αυτών μεγεθών. Συνεπώς, ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα.

Υδροηλεκτρική Ενέργεια στην Ελλάδα

         Το κόστος του συστήματος ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ποικίλλει ανάλογα μετην υδατόπτωση (μεγάλη η μικρή) και τη δυναμικότητα του. Το κόστος ανά Kw μειώνεται με την αύξηση του ύψους της υδατόπτωσης και με τη δυναμικότητα της μονάδας. Όσον άφορα στην ανάλυση του κόστους, τα έργα πολιτικού μηχανικού συνιστούν κατά μέσο όρο το 60% του προϋπολογισμού ενώ το υπόλοιπο 40% αντιστοιχεί στο μηχανολογικό εξοπλισμό. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας παραμένει αναξιοποίητο και εντοπίζεται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις το 30% τους συνολικού δυναμικού της χώρας. Αυτό το δυναμικό θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Όλοι οι ποταμοί της Ηπείρου έχουν τις πηγές τους στην οροσειρά της Πίνδου. Η οροσειρά της Πίνδου έχει σημαντικές βροχοπτώσεις και εδαφολογία τέτοια ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το υδάτινο δυναμικό από μεγάλες υψομετρικές διαφορές, ενώ από την άλλη πλευρά το έδαφος της οροσειράς είναι τέτοιο που ευνοεί τη δημιουργία τεχνητών λιμνών και δεξαμενών ύδατος.
         Από την ίδρυσή της η ΔΕΗ το 1950 –δηλαδή πριν από 60 χρόνια– τέθηκε ως βασικός στόχος του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη και του υδροδυναμικού της χώρας. Η ανάπτυξη σειράς μεγάλων και μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών απέβλεπε στην πραγματοποίηση του εθνικού στόχου του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η συμβολή των υδροηλεκτρικών σταθμών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά σημαντική στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ΔΕΗ μελέτησε, κατασκεύασε και λειτουργεί όλα σχεδόν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα αξιοποιώντας σημαντικό μέρος του υδροδυναμικού της Ελλάδας. Μέσα από μια μακροχρόνια στρατηγική, η ΔΕΗ πέτυχε την ανάπτυξη σημαντικών υδροηλεκτρικών σταθμών (ΥΗΣ) με πολλαπλά οφέλη για εκατομμύρια καταναλωτές, επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, κ.λπ. ΄Ετσι, σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε., με τις σημαντικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει, κατάφερε να πετύχει τους στόχους της.

Θέσεις Εργασίας που παρέχει η  Υ/Η Ενέργεια

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τη δημιουργία υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι στους τομείς της παραγωγής των μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων των έργων υποδομής και των συμβούλων. Το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κατέχουν λίγες επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με μεγάλα έργα ή συνεργάζονται με τοπικούς υπεργολάβους για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Στην αγορά των πολύ μικρών έργων κυριαρχούν μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις εθνικού ή περιφερειακού επιπέδου. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Κατασκευαστών Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων η βιομηχανία κατασκευής απασχολεί περίπου 4.000 άτομα. Η απασχόληση που δημιουργείται από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα αφορά κυρίως μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και χειριστές τεχνικού επιπέδου.
Ø     Σχεδιασμός-Κατασκευή και Συντήρηση των υποδομών
•Πολιτικός Μηχανικός: Ο πολιτικός μηχανικός ασχολείται με την κατασκευή και τις υποδομές.
•Ηλεκτρολόγος Μηχανικός: Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός είναι αρμόδιος για την παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας, την ανάπτυξη και την συντήρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας και τα όργανα αυτόματου ελέγχου.
•Μηχανολόγος Μηχανικός: Ο μηχανολόγος μηχανικός σχεδιάζει, αναπτύσσει και συντηρεί τις μηχανές, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα. Ειδικά για τα υδροηλεκτρικά έργα προσομοιώνει τη ροή του νερού και σχεδιάζει τους στροβίλους.
•Τεχνικός: Ο τεχνικός συμμετέχει σε διάφορες εργασίες σχετικά με τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τον έλεγχο των διαδικασιών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

          Η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επενδύσεων για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, την τετραετία 2004-2008 οι επενδύσεις τετραπλασιάστηκαν. Το 2009 όμως η αύξηση των επενδύσεων ήταν μόλις της τάξεως του 5% . Ο διευθυντής του Προγράμματος UNEP, AchimSteiner, επισημαίνει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, η οποία στις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση των επενδύσεων της τάξεως του 2%, γεγονός που έδωσε κάποιο προβάδισμα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNEP, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής ανάκαμψης σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία, οι μεταφορές και η οικοδομική, θα χρειαστούν για τη διετία 2009-2011 τουλάχιστον 750 δισ. δολάρια, ποσό ισοδύναμο με το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Υπογραμμίζει όμως ότι μόνο τέτοιου ύψους επενδύσεις μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το 20% των ενεργειακών αναγκών της μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2020 με παράλληλη μείωση κατά το ίδιο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβάλει την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ. Τα προγράμματα greenbanking των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να αποτελέσουν το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης των «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας καθώς τα ποσοστά επιδοτήσεων κυμαίνονται από 30% έως 50% κάτι που σημαίνει ότι το ήμισυ και πλέον των επενδύσεων θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο υπάρχουν και προγράμματα εκ μέρους των τραπεζών που καλύπτουν σε ποσοστό 100% κάποιες επενδύσεις. Για την επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ θα «απελευθερωθεί» από τις τράπεζες για την υλοποίηση των πράσινων στόχων της χώρας

Πλεονεκτήματα Υ/Η Ενέργειας στο περιβάλλον

1.    Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις απαιτηθεί, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς που απαιτούν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας.
2.    Είναι μία καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με πολλά οφέλη (εξοικονόμηση συναλλάγματος, φυσικών πόρων και προστασία του περιβάλλοντος.
3.    Μέσω των υδατοταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως η ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, περιοχών αναψυχής και αθλητισμού.
4.    Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι η δυνατότητά τους να αποθηκεύσουν ενέργεια αφού, το νερό σε μια τεχνική λίμνη είναι αποθηκευμένη ενέργεια. Το νερό μπορεί να αποθηκευτεί σε μια λίμνη και να απελευθερωθεί όποτε απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια.
5.    Tα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν εκπέμπουν οποιουσδήποτε ρύπους επειδή δεν καίνε κανένα καύσιμο.
6.    τα φράγματα μπορούν να ελέγξουν το νερό του ποταμού ώστε να μην γίνονται πλημμύρες και στις τεχνικές λίμνες κατασκευάζονται εγκαταστάσεις κωπηλασίας κολύμβησης και ιχθυοκαλλιεργειών.

Μειονεκτήματα Υ/Η Ενέργειας στο περιβάλλον

1.    Μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εγκατάστασης εξοπλισμού καθώς και ως συνήθως μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου.
2.    Αγροκτήματα, δρόμοι, και μερικές φορές ολόκληρες πόλεις πρέπει να μετακινηθούν όταν χτίζεται ένα φράγμα, επειδή η τεχνική λίμνη που θα δημιουργηθεί θα πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις ξηράς.
3.    Επιπλέον, σε περιοχές δημιουργίας μεγάλων έργων παρατηρήθηκαν αλλαγές του μικροκλίματος αλλά και αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητάς τους.
4.    Η επίδραση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες
Η δημιουργία τεχνητής λίμνης έχει πολύ συχνά επίδραση στο επίπεδο των υπόγειων νερών.
5.    Το ποτάμι σταματάει στο φράγμα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πια ποτάμι. Kάποια ψάρια που ανέβαιναν στις πηγές του ποταμού για να πολλαπλασιαστούν δεν μπορούν να το κάνουν.
6.    Για να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ουσιαστικά δημιουργούμε μια τεχνητή
7.    λίμνη. Δηλαδή μια περιοχή που ήταν καλλιεργήσιμη έκταση καλύπτεται με νερό.
Είδη καύσης
Οι καύσεις διακρίνονται σε πλήρεις ή τέλειες και σε ατελείς ανάλογα με την ποσότητα του Ο2 που είναι διαθέσιμη και τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκειά τους.
·         Πλήρης ή τέλεια είναι η καύση που γίνεται με περίσσεια οξυγόνου και δεν περισσεύει άκαυστη χημική ουσία. Η πλήρης καύση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και σχεδόν πάντα παραμένει άκαυστη έστω και ελάχιστη ποσότητα χημικής ουσίας.
·         Ατελής καύση πραγματοποιείται συνήθως όταν η διαθέσιμη ποσότητα Ο2 είναι μικρότερη από όση απαιτείται σύμφωνα με τη στοιχειομετρική εξίσωση της χημικής αντίδρασης που περιγράφει την τέλεια καύση. Είναι πιθανό, ωστόσο, ενώ υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα οξυγόνου, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η καύση να είναι τέτοιος, ώστε να μη χρησιμοποιείται τελικά ολόκληρη η ποσότητα του οξυγόνου. Τα προϊόντα της ατελούς καύσης δεν είναι γενικά καθορισμένα, αλλά εξαρτώνται από την ουσία που καίγεται, τις επικρατούσες συνθήκες (θερμοκρασία, πίεση, υγρασία, κ.ά.) και το χρόνο που διατέθηκε για την πραγματοποίηση της καύσης.
Ακόμη χρησιμοποιείται ο όρος:

Ένα απλό παράδειγμα καύσης χημικού στοιχείου είναι η καύση υδρογόνου και οξυγόνου:
\mathrm{2H_2 + O_2 \xrightarrow{} 2H_2O}
Ένα άλλο απλό παράδειγμα καύσης οργανικής ένωσης είναι η καύση μεθανίου και οξυγόνου:
\mathrm{CH_4 + 2O_2 \xrightarrow{\triangle} CO_2 + 2H_2O + 891 kJ}
  • Ανάλογα με τις συνθήκες, και οι δυο αντιδράσεις, συνοδεύεονται από έκρηξη ή τη δημιουργία (συνήθως) γαλάζιας φλόγας.
Τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ηλεκτρική ενέργεια παράγουμε μέσω εξειδικευμένων σταθμών παραγωγής:

Oι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διακρίνονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το είδος της πρωτογενούς ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική, το είδος του καυσίμου και την τεχνολογία. Έτσι, υπάρχουν:

1. Οι Ατμοηλεκτρικοί σταθμοί

2. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί

3. Οι θερμικοί σταθμοί με μηχανές εσωτερικής καύσης

4. Οι θερμικοί σταθμοί με αεριοστρόβιλους

5. Οι πυρηνικοί σταθμοί


Ατμοηλεκτρικοί σταθμοί



Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί λέγονται και ατμοηλεκτρικοί, γιατί εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ατμού. Τέτοιοι σταθμοί έχουν έναν ή περισσότερους κεντρικούς λέβητες, στους οποίους καίνε λιγνίτη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Η θερμότητα που παράγεται από την καύση βράζει ποσότητες νερού, οι οποίες βρίσκονται σε ένα δίκτυο σωληνώσεων. Έτσι, το νερό μετατρέπεται σε ατμό υψηλής πίεσης, ο οποίος θέτει σε κίνηση μια τουρμπίνα (ατμοστρόβιλο). Η τουρμπίνα μεταδίδει την κίνηση σε μια γεννήτρια και έχουμε έτσι παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Έπειτα, ο ατμός συμπυκνώνεται και γίνεται έτσι πάλι νερό που οδηγείται ξανά στο λέβητα. Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής είναι οι πιο οικονομικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες.
Θερμικοί σταθμοί με ΜΕΚ

(ΜΕΚ – ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ )

Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν μηχανές
εσωτερικής καύσης Diesel και βρίσκονται συνήθως σε πολλά νησιά της χώρας μας.
Οι μηχανές εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται διότι οι αεριοστρόβιλοι είναι
ασύμφοροι για μικρές ισχύς πχ της τάξης των μερικών MW.
Οι ΜΕΚ ονομάζονται έτσι διότι η καύση του καυσίμου γίνεται μέσα σε αυτές ενώ
στους ατμοστρόβιλους γίνεται έξω από αυτούς (στον λέβητα).

Τα βασικά πλεονεκτήματα των μηχανών Diesel ως προς τις ατμοκίνητες είναι:

1. Οι ΜΕΚ είναι ελαφρότερες για την ίδια ισχύ.
2. Μπαίνουν σε λειτουργία και φορτίζονται αμέσως.
3. Δεν έχουν πολύπλοκες εγκαταστάσεις.
4. Εχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης σε μικρές και μέσες ισχύς (ως 5 MW).
5. Χρειάζονται λιγότερο χώρο για τις εγκαταστάσεις.
6. Λειτουργούν με λίγο προσωπικό.

Τα βασικά μειονεκτήματα είναι:

1. Χρειάζονται συχνά συντήρηση και ειδικευμένο προσωπικό.
2. Παθαίνουν συχνά βλάβες.

Διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Σε ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο χημικές ενώσεις όπως το πετρέλαιο το κάρβουνο ή ο λιγνίτης καίγονται (δηλαδή αντιδρούν με το οξυγόνο) απελευθερώνοντας θερμότητα.
Μέρος της θερμότητας αυτής χρησιμοποιείται για να θερμάνει νερό, το οποίο κυκλοφορεί γύρω από το δοχείο της καύσης.
Το νερό μετατρέπεται σε ατμό (και μάλιστα με πίεση) που όταν απελευθερώνεται και κινείται (στους σωλήνες) έχει κινητική ενέργεια. Ο ατμός γυρίζει έτσι τις τουρμπίνες, δίνοντας σε αυτές την κινητική του ενέργεια (ενώ ο ίδιος κρυώνει). Οι τουρμπίνες με τη σειρά τους γυρίζουν τις ηλεκτρογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια
Το νερό αφού χρησιμοποιηθεί για να γυρίσει τις τουρμπίνες έχει ακόμα υψηλή θερμοκρασία, που όμως δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να χρησιμοποιηθεί για να γυρίσει άλλη τουρμπίνα.  Το νερό αυτό συχνά (αλλά όχι στη χώρα μας) χρησιμοποιείται από τα σπίτια της τριγύρω περιοχής για κεντρική θέρμανση και για παροχή ζεστού νερού. (Δηλαδή, τα σπίτια αυτά δεν έχουν θερμοσίφωνες, αλλά το ζεστό νερό στη βρύση φτάνει έτοιμο από το κύκλωμα της πόλης, όπως ακριβώς και το κρύο νερό). Αν το νερό δεν χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, τότε ένα μέρος εξατμίζεται και ένα μικρό μέρος καταλήγει πάλι στο ποτάμι.
Σε ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο μόνο ένα ποσοστό 30-50% της αρχικής χημικής ενέργειας θα μετατραπεί σε ηλεκτρική. Το υπόλοιπο 70-50% θα μετατραπεί σε θερμική ενέργεια η οποία διαφεύγει στο περιβάλλον.


Πετρέλαιο
Το πετρέλαιο (από το ελληνικο πέτρα και έλαιο, "λάδι της πέτρας" / λατινικά petroleum), που μερικές φορές στην καθημερινή γλώσσα αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας, είναι παχύρρευστο, μαύρο ή βαθύ καφετί ή πρασινωπόυγρόπέτρωμα, που αποτελεί και τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας.
Το πετρέλαιο είναι προϊόν αποσύνθεσης ζωικών και φυτικών οργανισμών που εγκλείστηκαν μέσα στα πετρώματα σε μεγάλο βάθος στη Γη. Οι εν λόγω οργανισμοί ήταν κυρίως θαλάσσιοι, ανάλογοι με εκείνους που αποτελούν το πλαγκτόν. Τα λείψανα αυτών των οργανισμών παρασύρθηκαν από θαλάσσια ρεύματα και ανέμους και συγκεντρώθηκαν κατά μεγάλες ποσότητες στους πυθμένες θαλασσίων λεκανών (κόλπων, λιμνοθαλασσών κ.τ.λ). Οι λεκάνες αυτές στη συνέχεια από διάφορες αναστατώσεις της επιφάνειας της Γης αποκλείσθηκαν και καταχώθηκαν. Έτσι, εκ του αποκλεισμένου αυτού οργανικού υλικού προέκυψε με αποσύνθεση, υπό την επίδραση αναεροβίων βακτηρίων, το πετρέλαιο.
Η θεωρία αυτή βασίστηκε επίσης στο γεγονός ότι στα διάφορα πετρέλαια βρέθηκαν επίσης ίχνη χλωροφύλλης και αιμίνης. Η ύπαρξη των ενώσεων αυτών αποδεικνύει αφενός τη φυτική και ζωική προέλευση, αφετέρου ότι η δημιουργία αυτή έγινε κάτω από ήπια βιολογική δράση, δεδομένου ότι οι ενώσεις αυτές αποσυντίθενται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 250 βαθμών.

Αιμίνη ή Αίμη είναι μια δακτυλιοειδής χημική δομή στη οποία περιέχεται ένα άτομοσιδήρου που φέρεται δεσμευμένο ως προσθετική ομάδα σε κάθε αλυσίδα πολυπεπτιδίου με αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη, δίνοντας τόσο στο αίμα όσο και στους μυς το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.)
(Στη Βιολογία με τον όρο χλωροφύλλη χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη ομάδα χρωστικών ουσιών, που προσδίδουν το πράσινο χρώμα σχεδόν σε όλα τα φυτά. Εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του φυτού που βρίσκεται εκτεθειμένο στο ηλιακό φως ή σε τεχνητό φωτισμό. Οι χρωστικές αυτές ουσίες περιέχονται στα οργανίδια των φυτικών κυττάρων που ονομάζονται χλωροπλάστες.)

Ενδείξεις κοιτάσματος

Η παρουσία πετρελαϊκού κοιτάσματος στο υπέδαφος δεν αποκαλύπτει πάντοτε και επιφανειακές ενδείξεις. Συνεπώς η ανακάλυψη τέτοιων κοιτασμάτων μπορεί να γίνει τελείως συμπτωματικά. Τέτοια περίπτωση ήταν στην Αργεντινή το 1908 όταν σε γεώτρηση για πόσιμο νερό ανακαλύφθηκε πετρέλαιο.
Επιφανειακές ενδείξεις πάντως μπορεί να θεωρηθούν οι ακόλουθες:
1.    Εκτεταμένη γυμνή όψη επιφάνειας όπου δεν παρατηρείται βλάστηση.
2.    Ύπαρξη πηγών αλμυρών ή θειούχων θερμών υδάτων.
3.    Παρατηρούμενα εξερχόμενα αέρια από το υπέδαφος, συχνά αποτελούν σοβαρή εξωτερική εκδήλωση πετρελαϊκού κοιτάσματος.
4.    Επίσης τα ιλυώδη ή βορβορώδη ηφαίστεια βρίσκονται κοντά σε τέτοια κοιτάσματα, όπως στην περίπτωση του Καυκάσου.
5.    Αναβλύσεις πετρελαίου ή πίσσας αποτελούν την κυριότερη επιφανειακή εκδήλωση ύπαρξης κοιτάσματος. Είναι, όμως, αδύνατον με μόνον αυτή την παρατήρηση να εξαχθούν συμπεράσματα επί της οικονομικής εκμετάλλευσης του τυχόν υπάρχοντος κοιτάσματος.


Μέθοδοι εντοπισμού

Ανεξάρτητα όμως των παραπάνω ενδείξεων οι γεωλόγοι ερευνητές αναγκάζονται ν' ακολουθήσουν διάφορες μεθόδους ικανές προς εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων, όπως τη σεισμική, την ηλεκτρική, τη σταθμική, τη ραδιενεργή μέθοδο, καθώς και τους δύο τρόπους γεώτρησης, τύπου "κέιμπ τουλ" και η τύπου "ρόταρυ". Στην πράξη, σπάνια χρησιμοποιείται μία μοναδική μέθοδος. Συνήθως χρησιμοποιείται, ανάλογα με την θέση έρευνας, συνδυασμός περισσότερων της μιας μεθόδων.
1.    Σεισμική μέθοδος. Αυτή η μέθοδος βασίζεται κυρίως στην ταχύτητα μετάδοσης των δονήσεων ενός τεχνητού σεισμού, ο οποίος προκαλείται, συνήθως, με χρήση κατάλληλων εκρηκτικών. Πραγματοποιείται με δύο τρόπους: Είτε της διάθλασης είτε της ανάκλασης των σεισμικών κυμάτων και, βεβαίως, με αντίστοιχα σεισμικά όργανα, δεδομένου ότι τα σεισμικά κύματα δεν διέρχονται εξ ολοκλήρου από υγρά. Η μέθοδος αυτή έχει το μειονέκτημα ότι αντί πετρελαϊκού κοιτάσματος μπορεί να εντοπίσει μεγάλες ποσότητες υπόγειων υδάτων.
2.    Ηλεκτρική μέθοδος. Αυτή η μέθοδος βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο φλοιός της Γης έχει ορισμένες ηλεκτρικές σταθερές, μία εκ των οποίων είναι και η αντίσταση διέλευσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, η ένδειξη μεγαλύτερης σχετικής αντίστασης μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη παρουσίας πετρελαϊκού κοιτάσματος.
3.    Ηλεκτρoμαγνητική μέθοδος. Αυτή βασίζεται σε ευαίσθητα όργανα, τα καλούμενα μαγνητόμετρα, που μπορούν να μετρήσουν με σχετικά μεγάλη ακρίβεια την ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης από τόπο σε τόπο.
4.    Σταθμική ή βαρυτομετρική μέθοδος. Αυτή βασίζεται στην μέτρηση της έντασης του πεδίου βαρύτητας στα διάφορα σημεία της επιφάνειας της Γης.
5.    Ραδιενεργή μέθοδος. Η μέθοδος αυτή κρίνεται πολύ αξιόπιστη και εφαρμόζεται με επιτυχία σε τοποθεσίες με ήπιο ανάγλυφο.
Γενικά, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την επικρατούσα άποψη, το πετρέλαιο δεν είναι και τόσο σπάνιο πέτρωμα, αφού δεν υφίσταται, σχεδόν, καμία χώρα που να μην έχει ίχνη πετρελαίου ή ασφάλτου ή φυσικά γήινα αέρια, πλην όμως η δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτών είναι που το προσδιορίζει ως σπάνιο (υφιστάμενη ποσότητα και κόστος εξόρυξης).

Άντληση

Η άντληση του πετρελαίου γίνεται από ειδικές πυργωτές εγκαταστάσεις, που εγκαθίστανται πάνω στις λεγόμενες πετρελαιοπηγές. Το πετρέλαιο λαμβάνεται μετά από διάτρηση του εδάφους, τη λεγόμενη γεώτρηση με τη μορφή αρτεσιανού φρέατος όπου το πετρέλαιο, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των υφιστάμενων πιέσεων, αναβλύζει υπό μορφή πίδακα ύψους πολλών μέτρων. Συνηθέστερα όμως εξάγεται με απάντληση κατόπιν προκαλούμενης πίεσης, στην αρχή, νερού επί του οποίου και επιπλέει το προς εξόρυξη πετρέλαιο.
Συνεπώς, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τις πηγές όπως με εξακόντιση νιτρογλυκερίνης ή με εισαγωγή, υπό πίεση, υδροχλωρικού οξέος ή ακόμα μετά από διαβίβαση αερίων υπό πίεση.

 Το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές φέρεται αναμεμιγμένο με αέρια, νερό καθώς και με μικρές ποσότητες άμμου. Τα μεν αέρια αποχωρίζονται μέσω ενός διαχωριστή και χρησιμοποιούνται είτε προς επανεισαγωγή εντός των πηγών (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) είτε οδηγούνται προς το εμπόριο ως φυσικά αέρια, είτε, τέλος, διαβιβάζονται μέσα σε απορροφητικό έλαιο, το δε νερό αποχωρίζεται από το πετρέλαιο με παραμονή του σε δεξαμενές, οπότε και αποχωρίζεται και η άμμος (με καθίζηση). Αν, όμως, έχει αναμιχθεί το πετρέλαιο με το νερό ως γαλάκτωμα, τότε είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν ιδιαίτερες διεργασίες θέρμανσης, καθώς και χημικές ή ηλεκτρικές μέθοδοι αποχωρισμού του νερού.
Το καθαρό πλέον ακατέργαστο πετρέλαιο συλλέγεται σε δοχεία ορισμένης χωρητικότητας από τα οποία και οδηγείται σε μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες και θ΄ ακολουθήσει η περαιτέρω κατεργασία του, δηλαδή η
διύλιση του (κλασματική απόσταξη).


Χρήση
Χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή καυσίμων για μηχανές εσωτερικής καύσης και για το λόγο αυτό είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας (στατιστικές παγκόσμιας ενέργειας ΔΟΕ - Διεθνής Οργανισμός Ενεργείας). Είναι, επίσης, η πρώτη ύλη για πολλά χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, καθώς και στα συνθετικά προϊόντα όπως των πλαστικών και των απορρυπαντικών ακόμη και ορισμένων εκρηκτικών υλών. Τα προϊόντα που προέρχονται από το πετρέλαιο λέγονται πετροχημικά (petrochemicals) και ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με την ανάπτυξή τους Πετροχημεία.
  • Το πετρέλαιο (υγρό καύσιμο), μαζί με τους γαιάνθρακες, (στερεό καύσιμο) και το φυσικό αέριο, (αέριο καύσιμο), αποτελούν τα ορυκτά καύσιμα.
Μορφή - Σύνθεση



Το ορυκτό πετρέλαιο, ή "αργό πετρέλαιο" όπως λέγεται, μπορεί να ποικίλει στην εμφάνιση, τη σύνθεση, και την καθαρότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των πετρελαίων, αυτά κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
1.    Παραφινικά πετρέλαια. Αυτά περιέχουν στερεή παραφίνη και κατά την απόσταξη δίνουν σημαντική αναλογία ελαφρών κλασμάτων που αποτελούνται αποκλειστικά από κεκορεσμένους υδρογονάνθρακες της αλειφατικής σειράς. Και τα μεν πρώτα της σειράς αυτής μεθάνιο , αιθάνιο , προπάνιο και βουτάνιο παρατηρούνται και στα αέρια που συνοδεύουν το πετρέλαιο στην εξόρυξή του.
2.    Ασφαλτικά πετρέλαια. Αυτά δίνουν περισσότερο βαρέα κλάσματα όπως μαζούτ και ορυκτέλαια . Τα ελαφρά κλάσματα των πετρελαίων αυτών αποτελούνται κυρίως από κεκορεσμένους κυκλικούς υδρογονάνθρακες της πολυμεθυλενικής σειράς, και
3.    Ασφαλτοπαραφινικά πετρέλαια. Αυτά αποτελούν μίξη των παραπάνω κατηγοριών όπου η μία σειρά δεν υπερτερεί της άλλης.

images2.jpeg


Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της χρήσης του πετρελαίου εμφανίζονται τόσο στην άντληση και την μεταφορά του , όσο και ως τα αποτελέσματα της καύσης του κατά την οποία εκλύονται διάφοροι ρύποι , όπως αιθάλη , οξείδια του θείου και του αζώτου , μόλυβδος και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο συμβατικό καύσιμο, το οποίο σε μια βιομηχανία μπορεί να υποκαταστήσει τα υγρά συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο ντήζελ, μαζούτ) που καταναλώνονται για την παραγωγή θερμικής ενέργειας σε λέβητες, φούρνους, κλπ.
Βασικό συστατικό του φυσικού αερίου είναι το μεθάνιο, συνυπάρχουν όμως σε αυτό και σημαντικές ποσότητες αιθανίου, προπανίου και βουτανίου, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο, ήλιο και υδρόθειο.
Το φυσικό αέριο που είναι απαλλαγμένο από τους υδρογονάνθρακες πέραν του μεθανίου, δηλαδή το καθαρό μεθάνιο, συχνά αποκαλείται και ξηρό φυσικό αέριο. Αντίστοιχα, το φυσικό αέριο που συμπεριλαμβάνει και άλλους υδρογονάνθρακες εκτός από το μεθάνιο, αποκαλείται και υγρό φυσικό αέριο.
images3.jpeg


Ιστορικά
Η άσφαλτος και τα βιτουμένια, τα πιο παλιά γνωστά προϊόντα του πετρελαίου, όπως και ενδείξεις για διαρροές φυσικού αερίου πρωτοβρέθηκαν μεταξύ 6000 και 2000 π.Χ. στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ιράν. Η χρήση του φυσικού αερίου αναφέρεται στην Κίνα το 900 π.Χ. περίπου, όπου ανοίχθηκαν γύρω στα 900-1100 φρέατα και το αέριο μεταφερόταν με αγωγούς από μπαμπού.
Στην Ευρώπη αυτές οι επιτεύξεις ήταν άγνωστες και το φυσικό αέριο δεν ανακαλύφθηκε παρά το 1659 στην Αγγλία. Το αέριο από απόσταξη ανθράκων ανακαλύφθηκε το 1670 και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1790, γιατί ήταν πιο εύκολη η μεταφορά, η αποθήκευση και η χρησιμοποίησή του στις μηχανές εσωτερικής καύσεως και στον φωτισμό δρόμων και σπιτιών. Το 1821 η πόλη Φριντόνια (Fredonia) στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης φωτιζόταν με φυσικό αέριο. Αλλά η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου εξακολουθούσε να είναι περιορισμένη, γιατί δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς του σε μεγάλες αποστάσεις και επί έναν αιώνα το φυσικό αέριο παρέμεινε στο περιθώριο της βιομηχανικής εξέλιξης, που βασίστηκε στον άνθρακα, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό.
Η μέθοδος μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1920 και αποτέλεσε ένα σημαντικό στάδιο στη χρήση του αερίου. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε μια περίοδος τεράστιας κατανάλωσης, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1960 η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 470 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το 1979 ήταν 1,459 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το 1950 το φυσικό αέριο αποτελούσε το 12% της καταναλισκόμενης παγκοσμίως ενέργειας, ένα ποσοστό που αυξήθηκε σε 14,6% το 1960 και σε 25% το 1980. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) η κατανάλωση φυσικού αερίου θα υπερβεί την κατανάλωση άνθρακα το 2010 και το φυσικό αέριο θα καλύπτει το 1/4 των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2030.


Ιδιότητες
Το φυσικό αέριο είναι άχρωμο και άοσμο. Η χαρακτηριστική του οσμή δίνεται τεχνικά ώστε να γίνεται αντιληπτό σε τυχόν διαρροές. Ανήκει στη δεύτερη οικογένεια των αέριων καυσίμων. Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα: έχει ειδικό βάρος ίσο με 0,59.
Η καύση του φυσικού αερίου, σε σχέση με αυτή άλλων καυσίμων όπως ο γαιάνθρακας ή το λάδι, έχει λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον. Παράγει, για παράδειγμα, μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μονάδα παραγόμενης ενέργειας.
Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, έχει δύο ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το πετρέλαιο: αφενός παρουσιάζει αυξημένο βαθμό απόδοσης κατά την καύση του (σε καλοσυντηρημένες εγκαταστάσεις μπορεί να φθάσει και 94%) και συνεπώς επιτυγχάνεται ανάλογη εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγή της θερμικής ενέργειας και αφετέρου οι εκπομπές αερίων ρύπων που προκύπτουν κατά την καύση του είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που προκύπτουν κατά την καύση του πετρελαίου.


Χρήσεις
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται με αρκετούς τρόπους:
- Αποτελεί βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Χρησιμοποιείται στην παραγωγή υδρογόνου.
- Ως καύσιμο οχημάτων (οικολογικά οχήματα). Το 2005, οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό οικολογικών οχημάτων ήταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Πακιστάν, η Ιταλία, το Ιράν και οι Η.Π.Α.. Γίνονται, επίσης, προσπάθειες για χρήση του και στην αεροπορία.
- Οικιακή χρήση (μαγειρική, θέρμανση κ.α.)
- Άλλες χρήσεις (παραγωγή γυαλιού, υφασμάτων, ατσαλιού, πλαστικών, ειδών χρωματισμού και άλλων προϊόντων)


Το φυσικό αέριο στον βιομηχανικό τομέα               

 

Τα χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου που ευνοούν τη χρήση του στον βιομηχανικό τομέα είναι κυρίως τα εξής:
- Είναι εφικτή η συνεχής παροχή καυσίμου. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία και αποδεσμεύει κεφάλαια που σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνται για τη διατήρηση αποθεμάτων και αποθηκευτικών χώρων
- Έχει μειωμένες, σε σχέση με άλλα καύσιμα, εκπομπές ρύπων. Έτσι η χρήση του συμβάλλει στο καθαρότερο περιβάλλον και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου
- Έχει μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης καυσίμου και συντήρησης
- Αυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία
- Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων
- Ευχέρεια χειρισμού και ελέγχου
- Αποκέντρωση θερμικών χρήσεων

Πλεονεκτήματα Φυσικού Αερίου έναντι των συμβατικών υγρών καυσίμων

Η χημική σύσταση του φυσικού αερίου (και των ομοειδών του) καθώς και η σύσταση των καυσαερίων του, συνιστούν δυο συνθήκες με υψηλό ενδιαφέρον από την σκοπιά της λειτουργίας με υψηλό βαθμό απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας ιδίως στις οικιακές εφαρμογές:
- Εξαιτίας της απουσίας προσμίξεων επιβαρυντικών για τα μέρη των συσκευών και των εγκαταστάσεων (καυστήρες, θάλαμοι καύσης, απαγωγή καυσαερίων κλπ), είναι απολύτως εφικτή η διατήρηση σταθερού βαθμού απόδοσης για ιδιαίτερα μεγάλες περιόδους.
- Επειδή τα προϊόντα της καύσης του φυσικού αερίου αποτελούνται κυρίως από νερό (υδρατμούς), καθίσταται εύκολα δυνατή η αξιοποίηση της λανθάνουσας θερμότητας των καυσαερίων (διαδικασία συμπύκνωσης), με αποτέλεσμα την αύξηση (πάνω από 20%) της ωφέλιμης θερμότητας που λαμβάνεται από δεδομένη ποσότητα καυσίμου - σημαντικό πλεονέκτημα για τον τελικό καταναλωτή αφού μπορεί να εξυπηρετήσει την εγκατάστασή του με λιγότερο καύσιμο.
Το τελικό προϊόν το οποίο συλλέγεται και μεταφέρεται με αγωγούς από τον τόπο εξόρυξης προς την τελική κατανάλωση , είναι απαλλαγμένο από υδρογονάνθρακες και άλλα στοιχεία και ενώσεις .
Υπάρχουν τεράστια καταμετρημένα  αποθέματα φυσικού αερίου . Τα  μεγαλύτερα είναι της Ρωσίας τα οποία φθάνουν στο ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων αποθεμάτων . Άλλες μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο Ιράν  , στο Κατάρ και στην Σαουδική Αραβία . Είναι αέριο του οποίου η σύσταση διαφέρει ανάλογα με τον τόπο προέλευσης του . Είναι ελαφρότερο του αέρα και άοσμο για λόγους όμως ανίχνευσης σε περίπτωση διαρροής προστίθεται σε αυτό ουσία η οποία του προσδίδει χαρακτηριστική οσμή.

Εξαγωγή και μεταφορά

Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο και πρώτη ύλη της χημικής βιομηχανίας. Εξορύσσεται από υπόγειες κοιλότητες στις οποίες βρίσκεται υπό υψηλή πίεση. Σε αυτές τις κοιλότητες το φυσικό αέριο σχηματίστηκε με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο σχηματισμού του πετρελαίου. Μεταφέρεται προς τους τόπους όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας.
Τέλος σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης του φυσικού αερίου του φυσικού σε σχέση με το πετρέλαιο ντήζελ και το μαζούτ είναι το γεγονός ότι η προμήθεια του και η διανομή του εντός της επιχείρησης ως τα σημεία κατανάλωσης απαιτεί λιγότερη φροντίδα και λιγότερο χρόνο από ο προσωπικό της επιχείρησης , δηλαδή τελικά λιγότερο κόστος (δεν απαιτούνται διαδικασίες παραγγελίας και παραλαβής , δεν απαιτούνται δεφαμενές αποθήκευσης , δεν απαιτείται προθέρμανση του , όπως συχνά συμβαίνει με το μαζούτ κλπ.) .




ΛΙΓΝΙΤΗΣ
Ο λιγνίτης, καλούμενος και φαιάνθρακας, είναι οργανικής προελεύσεως πέτρωμα, του οποίου το κύριο στοιχείο είναι ο άνθρακας. Περιέχει, επίσης, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Είναι πέτρωμα χωρίς σχηματισμένους κρυστάλλους, δηλ. άμορφο. Είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα από τον λιθάνθρακα και θεωρείται το χειρότερης ποιότητας καύσιμο άνθρακα, ωστόσο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα άνθρακα από την τύρφη. Προέρχεται από την εξανθράκωση κυρίως φυτικών οργανισμών, η δε θερμική αξία του είναι μικρότερη από του ανθρακίτη. Χρησιμοποιείται κυρίως στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Άλλες χρήσεις του είναι για την παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων, στην γεωργία κ.α. Το χρώμα του είναι καφέ-μαύρο και περιέχει 35-65% υγρασία.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και της υψηλής περιεκτικότητας σε υγρασία, ο λιγνίτης δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα κι ως εκ τούτου χρησιμοποιείται από εργοστάσια που είναι τοποθετημένα πολύ κοντά σε ορυχεία λιγνίτη. Για τους ίδιους λόγους ο λιγνίτης δεν αποτελεί συχνό εμπόρευμα στη παγκόσμια αγορά, αλλά χρησιμοποιείται τοπικά από την κάθε χώρα εξόρυξής του.
Το υψηλό ποσοστό υγρασίας του λιγνίτη τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία καθώς από την καύση του προκαλείται μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, κάτι που έχει κάνει διάφορους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι ο λιγνίτης πρέπει να μένει θαμμένος στη γη κ να μην εξορύσσεται. Επιπρόσθετα, ο λιγνίτης συχνά προκαλεί πολιτικές διαμάχες καθώς ομάδες πληθυσμού μπορεί να είναι πολιτικά αντίθετες στην εγκατάσταση εργοστασίων λιγνίτη                                                                                                                                                               
 Ορυχεία
Στην Ελλάδα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Ελασσόνας,Αλιβέρι Εύβοιας και Δράμας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα αποθέματα είναι αρκετά για τα επόμενα 45 χρόνια. Η ποιότητα λιγνίτη θεωρείται από χαμηλή έως αρκετά ικανοποιητική. Τα ορυχεία όλης της χώρας τα εκμεταλλεύεται, σχεδόν αποκλειστικά, η ΔΕΗ. Το παλαιότερο λιγνιτωρυχείο είναι του Αλιβερίου στην Εύβοια από το 1952.
Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου
Το λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου βρίσκεται 4 χλμ. βόρεια της πόλης του Αλιβερίου κοντά στο χωριό Άγιος Λουκάς. Εκεί στην περιοχή Μπρινιάς η εξόρυξη λιγνίτη γινόταν υπόγεια, ενώ στην παρακείμενη περιοχή Μαρμαρένια ο λιγνίτης εξορυσσόταν μέσω επιφανειακής εκσκαφής.
Η ύπαρξη του λιγνίτη στην περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, ωστόσο η βιομηχανική εκμετάλλευσή του πραγματοποιήθηκε κυρίως κατά τα έτη 1950 - 1980. Η υπόγεια όσο και η επιφανειακή εκμετάλλευσή των λιγνιτικών αποθεμάτων άρχισε το 1873. Εξαιτίας μιας πλημμύρας που κατέστρεψε τις επιφανειακές εγκαταστάσεις, η εξόρυξη σταμάτησε το 1897 για να αρχίσει ξανά μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, η εξόρυξη λιγνίτη δεν ήταν σταθερή, εκτός από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής (1941-44) όπου εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Ο τερματισμός του Εμφυλίου το 1949 επέτρεψε στη χώρα να στρέψει τις παραγωγικές της δυνάμεις στην ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο. Ο εξηλεκτρισμός θεωρήθηκε ως η άμεση προτεραιότητα στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, η απουσία όμως της απαραίτητης τεχνογνωσίας κατέστησε επιτακτική τη συνδρομή ξένων εταιριών. Στα πλαίσια αυτά, λίγο μετά την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (1950), η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία Ebasco Services Inc. για μια περίοδο 5 ετών, με σκοπό την εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού. Τα απαραίτητα κεφάλαια αντλήθηκαν τόσο από την αμερικάνικη οικονομική βοήθεια στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ, όσο και από ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις, όπως επίσης και από εθνικούς πόρους.
Το 1951 η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη υπόγεια εκμετάλλευση των ορυχείων, εφαρμόζοντας σύγχρονες και ασφαλέστερες μεθόδους εξόρυξης, εξασφαλίζοντας την αύξηση της παραγωγής στους 750 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Από το χώρο του λιγνιτωρυχείου, που βρίσκεται στην περιοχή Μπρινιάς και Μαρμαρένια του γειτονικού χωριού Άγιος Λουκάς, ο λιγνίτης μεταφερόταν μέσω σιδηροδρομικής γραμμής στον Κάραβο Αλιβερίου, όπου χτίστηκε το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας, με δυο γεννήτριες των 40.000 KW. Η ύπαρξη διαθέσιμων και ικανών λιγνιτικών αποθεμάτων σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο συνετέλεσε αφενός στη γρήγορη όσο και αποτελεσματική λειτουργία του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου.
Ένα σημαντικό πρόβλημα για τη λειτουργία και την ασφάλεια του ορυχείου ήταν τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Η παρουσία μεγάλης ποσότητας νερού από υπόγεια ρεύματα απαιτούσε τη συνεχή απάντλησή του στην επιφάνεια, ενώ μετά την ολοκλήρωση των υπόγειων και επιφανειακών εξορυκτικών εργασιών η περιοχή εμφανίζει ένα σύνθετο περιβάλλον υδρολογικών, γεωχημικών και γεωτεχνικών
images4.jpeg


Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, το λιγνίτη, στον οποίο βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας από τη στιγμή της ίδρυσης της Επιχείρησης.
Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος  της Ελλάδας. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Με βάση τα συνολικά αποθέματα και

τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,3 δισ. τόνοι λιγνίτη ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,2 δισ. τόνους περίπου. Tο 2002 εξορύχθησαν συνολικά 70,3 εκ. τόνοι που αποτελεί ρεκόρ εξόρυξης από την ίδρυση των ορυχείων.
Σήμερα, οι 8 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ αποτελούν το 44% της εγκατεστημένης ισχύος και παράγουν το 61% περίπου της ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Η χρήση του λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφέρει στην Ελλάδα τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος (περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως). Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και
ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου.
Συγχρόνως, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ο λιγνίτης έχει συντελέσει τα μέγιστα στην αύξηση του εθνικού προϊόντος


Επιπτώσεις καύσης στο περιβάλλον

·         Ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου
·         Όξινη βροχή
·         Φωτοχημικό νέφος
·         Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και εδάφους
·         Καταστροφή οικοσυστημάτων


Φαινόμενο του θερμοκηπίου
·         Η ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου,  έχει ως συνέπεια την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όξινη βροχή

Η όξινη βροχή προσβάλλει το έδαφος, το νερό τους οργανισμούς και τα μαρμάρινα μνημεία .

Φωτοχημικό νέφος

Οι αέριοι ρύποι, κάτω από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργούν το φωτοχημικό νέφος.

Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και εδάφους
Η καύση των γαιανθράκων με τη  μεγάλη παραγωγή  τέφρας και οι μέθοδοι εξόρυξης του άνθρακα προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.


Καταστροφή οικοσυστημάτων

Οι υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και τα ατυχήματα κατά τη μεταφορά του με δεξαμενόπλοια προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η χημική βιομηχανία και τα διυλιστήρια επιβαρύνουν τόσο την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα αέρια, όσο και το έδαφος και τα υπόγεια νερά με τοξικά απόβλητα.

OIKONOMIAKAI ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
  Η γεωθερμική ενέργεια είναι αποδεδειγμένα μια πηγή παραγωγής άμεσης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Σε πάνω από 30 χώρες οι γεωθερμικοί πόροι παρέχουν άμεσα χρησιμοποιούμενη θερμότητα 12.000 MW και ηλεκτρική ενέργεια πάνω από 8.000 MW. Καλύπτει επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες. Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως και είναι σχεδόν ανεξάντλητη. Ανανεώνεται συνεχώς με την κυκλοφορία των υπόγειων υδάτων, επομένως εάν τα υγρά εξάγονται με συντηρητικό τρόπο, η πηγή θα παραμείνει διαθέσιμη για τις μελλοντικές γενεές. Η γεωθερμική ενέργεια είναι σίγουρα μια σημαντική αγορά ενέργειας. Επιπλέον, προωθεί νέες ευκαιρίες εργασίας. Χάρη στην τρέχουσα δυναμική, η γεωθερμική ενέργεια είναι πιθανό να έχει ένα ακμάζον μέλλον, όπου η ενέργεια θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, άφθονη, αξιόπιστη και προσιτή.

Η δυνατότητα για ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας, και αντίστοιχα της απασχόλησης, είναι μετρήσιμη. Οι στόχοι και οι προοπτικές έχουν τεθεί από διάφορους οργανισμούς.
Η προβλεπόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ προκαλεί μια καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ. Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.600.000 νέες θέσεις στις ΑΠΕ μέχρι το 2010, στην ΕΕ των 15, σύμφωνα με το σενάριο «Προηγμένης Στρατηγικής για τις ΑΠΕ».
Οι εργαζόμενοι στη γεωθερμική ενέργεια απασχολούνται κυρίως στην περιοχή που βρίσκεται ο πόρος της θερμότητας δεδομένου ότι το κύριο μέρος της ενέργειας παράγεται επί τόπου (αντίθετα με άλλες ανταγωνιστικές ενέργειες). Η γεωθερμική ενέργεια απαιτεί ειδικούς σε υπόγειες εργασίες. Σε έναν βαθμό, οι δραστηριότητες είναι παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποιούνται στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου. Κάποια επαγγέλματα που είναι απαραίτητα για τη γεωθερμική ενέργεια δεν απαντώνται αποκλειστικά σε αυτόν τον κλάδο. Μερικά σχετίζονται με οικοδομικά έργα, θερμική εφαρμοσμένη μηχανική, ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική (εάν το έργο αφορά γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), διαχείριση του έργου και επιχειρησιακή ανάπτυξη. Επάγγελμα Περιγραφή Πολιτικός Μηχανικός Ο πολιτικός μηχανικός ασχολείται με την κατασκευή και τις υποδομές Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός είναι αρμόδιος για την παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας, για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ενεργειακών εγκαταστάσεων, για τα όργανα αυτόματου ελέγχου. Διευθυντής έργου Ο διευθυντής έργου είναι αρμόδιος για το γενικό συντονισμό και διαχείριση του έργου. Πρέπει να έχει σημαντικές διευθυντικές δεξιότητες και μια ευρεία γνώση του κλάδου. Εντούτοις, μερικά επαγγέλματα αφορούν αποκλειστικά τη γεωθερμική βιομηχανία. Αυτά είναι: • Υδρογεωλόγος • Τεχνικός γεωτρήσεων • Μηχανικός γεωτρήσεω
Επάγγελμα Περιγραφή Υδρογεωλόγος Ο υδρογεωλόγος ειδικεύεται στην έρευνα και την αξιολόγηση των πόρων και διευθύνει τα έργα εκμετάλλευσης και διαχείρισης των υδάτων. Μηχανικός γεωτρήσεων Ο μηχανικός γεωτρήσεων είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της πιο αποδοτικής και βιώσιμης γεώτρησης προκειμένου να προσεγγιστούν τα υπόγεια ύδατα. Τεχνικός γεωτρήσεων Ο τεχνικός γεωτρήσεων εκτελεί τις γεωτρήσεις ώστε να αντλήσει το νερό από τις υπόγειες αποθήκες. Όσον αφορά το επίγειο μέρος, αναπτύσσονται τα επαγγέλματα του τεχνικού θερμότητας και του μηχανικού θερμότητας.
OIKONOMIAKAIΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες ενεργειακές πηγές είναι η μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια, με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η χρήση της Φ/Β τεχνολογίας έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αν και σε μερικές περιπτώσεις το κόστος δεν είναι ακόμα ανταγωνιστικό απέναντι στα συμβατικά συστήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, σήμερα η Φ/Β τεχνολογία εξελίσσεται σε βιώσιμη εναλλακτική λύση ενέργειας και η Φ/Β αγορά περνάει μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης. Νέες ευκαιρίες απασχόλησης προκύπτουν από την απαίτηση για Φ/Β τεχνολογία.
Με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA – European Photovoltaic Industry Association) από το 1995 έως το 2004, οι νέες θέσεις εργασίας στο Φ/Β κλάδο υπολογίζονται σε 151.109 παγκοσμίως. Οι περισσότερες από αυτές δημιουργήθηκαν στον τομέα της εγκατάστασης και της συντήρησης των Φ/Β συστημάτων και λιγότερες στην κατασκευή. Η EPIA, βασισμένη σε πληροφορίες από τη βιομηχανία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 17 θέσεις εργασίας ανά MW που υπάρχουν στην παραγωγή σήμερα, θα μειωθούν σε 15 το 2010 και σε 10 μέχρι το 2020. Περίπου 30 θέσεις εργασίας ανά MW θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, της λιανικής πώλησης και της παροχής άλλων τοπικών υπηρεσιών μέχρι το 2010, ενώ θα μειωθούν σε 26 θέσεις ανά MW μεταξύ 2010 και 2020. Όσον αφορά τη συντήρηση θεωρείται ότι, με τις αποδοτικές επιχειρησιακές δομές και τα μεγάλα συστήματα του βιομηχανοποιημένου κόσμου, θα δημιουργηθεί περίπου μια θέση εργασίας ανά εγκατεστημένο MW. Παρ’ ότι οι ανά τον κόσμο αναπτυσσόμενες αγορές θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο μετά το 2010, οι θέσεις εργασίας στη συντήρηση αναμένεται να αυξηθούν σε 2 θέσεις εργασίας ανά MW μέχρι το 2020. Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι μέχρι το 2020, θα δημιουργηθούν περίπου 2,25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης εξαιτίας της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Πάνω από τις μισές από αυτές θα δημιουργηθούν στην εγκατάσταση και το μάρκετινγκ των συστημάτων. Η μεγάλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής Φ/Β αγοράς τα έτη 2002 και 2003 οδήγησε σε 15.000 νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θεωρήθηκαν θέσεις «υψηλής τεχνολογίας». Εκτιμάται ότι η αύξηση αυτής της αγοράς θα προσφέρει 3.500 – 4.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας ετησίως. Αυτές οι νέες θέσεις θα δημιουργηθούν στη βιομηχανία (παραγωγή κυττάρων και μονάδων, ηλεκτρονικά συστήματα, μπαταρίες, καλώδια, μεταλλικές κατασκευές), στον ερευνητικό τομέα (Φ/Β υλικά, σχεδιαστές Φ/Β συστημάτων, ανάπτυξη λογισμικού, κώδικες και πρότυπα), στον τομέα των οικοδομικών κατασκευών και στον τομέα μάρκετινγκ και προώθησης. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης ήταν η δημιουργία ενός καταλόγου 12 επαγγελμάτων, τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα: Επάγγελμα Πιθανό αντικείμενο / χώρος εργασίας στον Φ/Β κλάδο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Παραγωγή μεταλλικών πλινθωμάτων / κυττάρων, παραγωγή & μάρκετινγκ μονάδων, σχεδίαση Φ/Β συστημάτων, εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων, μάρκετινγκ Φ/Β συστημάτων, βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών (μετατροπείς, φορτιστές κ.λπ.), βιομηχανία μπαταριών, βιομηχανία καλωδιώσεων, ανάπτυξη λογισμικού, κώδικες και πρότυπα, ανάπτυξη της αγοράς
Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγή μεταλλικών πλινθωμάτων / κυττάρων, παραγωγή & μάρκετινγκ μονάδων, σχεδίαση Φ/Β συστημάτων, εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων, μάρκετινγκ Φ/Β συστημάτων βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, ανάπτυξη λογισμικού, κώδικες και πρότυπα, ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, νομοθεσία. Μηχανικός Παραγωγής Παραγωγή μεταλλικών πλινθωμάτων / κυττάρων, παραγωγή & μάρκετινγκ μονάδων, βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών (μετατροπείς, φορτιστές κ.λπ.), βιομηχανία μπαταριών, βιομηχανία καλωδιώσεων. Ηλεκτρονικός Μηχανικός Βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών (μετατροπείς, φορτιστές κ.λπ.), ανάπτυξη λογισμικού. Φυσικός Φ/Β υλικά, παραγωγή μεταλλικών πλινθωμάτων / κυττάρων, σχεδιαστές Φ/Β συστημάτων (μετεωρολογία), βιομηχανία μπαταριών, ανάπτυξη λογισμικού. Χημικός Φ/Β υλικά, παραγωγή μεταλλικών πλινθωμάτων / κυττάρων, βιομηχανία μπαταριών, βιομηχανία καλωδιώσεων, βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών (επιστήμη των υλικών). Αρχιτέκτονας Σχεδίαση Φ/Β συστημάτων (οικοδομικός τομέας), βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών, ανάπτυξη λογισμικού, κώδικες και πρότυπα (οικοδομικός τομέας). Πολιτικός μηχανικός Εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων, ανάπτυξη λογισμικού. Τεχνικός – ηλεκτρολόγος Εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων, βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών (μετατροπείς, φορτιστές κ.λπ.), βιομηχανία μπαταριών. Τεχνικός – μηχανολόγος Εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων, βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών (μετατροπείς, φορτιστές κ.λπ.), βιομηχανία μπαταριών, βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών. Οικονομολόγος Παραγωγή & μάρκετινγκ μονάδων, μάρκετινγκ Φ/Β συστημάτων, ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, νομοθεσία. Δικηγόρος Ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας, νομοθεσία.
η λύση τού ενεργειακού προβλήματος τής Ελλάδας μπορεί άνετα νάγίνη (χρειάζονται μόνο 6 μήνες χρόνος κατασκευής) μέτήν κατασκευή 100 ηλιακών εργοστασίων ισχύος τό καθένα 80ΜW, ήτοι συνολική ισχύς (τών 100 εργοστασίων) = 100 Χ 80 ΜW = 8.000 ΜW.
Η συνολική ενεργειακή απαιτούμενη ισχύς τής χώρας είναι περίπου 10.000 MW. Τά υπόλοιπα 2.000 ΜW καλύπτονται από τό υδροηλεκτρικό δυναμικό τής χώρας. Κάθε τέτοιο ηλιακό εργοστάσιο τών 80ΜW μπορεί - φθηνά καί γρήγορα μέσα σέ 6 μήνες- νά κατασκευασθεί μέτήν εγκατάσταση αρκετών δεκάδων μεγάλων ηλιακών κατόπτρων (καί μάλιστα αζιμουθιακώςπεριστρεφομένων), τά οποία εστιάζουν τήν προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία (ακόμα καί όταν υπάρχουν σύννεφα) στήν εστιακή τους απόσταση , στήν οποία (εστία) η ανύψωση τής θερμοκρασίας φτάνει στήν περιοχή από 400 - 1.200 βαθμούς Κελσίου (!!!). Θυμηθείτε πώς έκαψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τόν στόλο τών Περσών !!!
Κατά μήκος τής διαμήκους αυτής εστιακής αποστάσεως - τών κατά μήκος τών εν σειρά τοποθετουμένων ηλιακών τέτοιων κατόπτρων - περνά ένας διάφανος ανθεκτικός σωλήνας μέσα από τόν οποίο περνά ένα υψηλής θερμοχωρητικότητας ρευστό (π.χ. ειδικό λάδι, Dowtherm, κλπ), τό οποίο δέν εξατμίζεται σ' αυτή τή θερμοκρασία (τών 400 - 1200 βαθμών Κελσίου), αλλά, αντίθετα, απάγει τήν τεράστια δημιουργουμένη θερμότητα καίτήν μεταφέρει σέ μιά τουρμπίνα (τουρμπογεννήτρια), η οποία μέτή σειρά της περιστρέφει τά κινούμενα μέρη της παράγοντας έτσι τεράστια ηλεκτρική ενέργεια. Τό σύστημα είναι απλό. Τό κύκλωμα τού ρευστού αυτού είναι κλειστό εξασφαλίζοντας έτσι απαγωγή τής ηλιακής ενέργειας όλη τήν ημέρα καίτήν μετατροπή της σέ ηλεκτρική από τίς 8 π.μ. έως τίς 7 μ.μ. κατά μέσο όρο. Σχετικό διάγραμμα δείχνεται παρακάτω.
Τό κόστος παραγωγής τής 1 KWh από ένα τέτοιο ηλιακό εργοστάσιο είναι ΜΟΝΟ 0,05 ευρώ (!!!) περίπου , δηλαδή 7-8 ΛΙΓΟΤΕΡΟ τού κόστους πού παράγεται από μία συνήθη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα πού καταναλώνει πετρέλαιο ή λιγνίτη (!!!). Σήμερα η ΔΕΗ χρεώνει τήν 1 KWH στόν οικιακό καταναλωτή περίπου 0,72 ευρώ, ποσό δηλαδή πού είναι 14 φορές περίπου περισσότερο τού παραπάνω κόστους τών 0,05 ευρώ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη μείωση τού κόστους τής ενέργειας μπορεί νά επιτευχθεί άν δημιουργηθούν τέτοια ηλιακά εργοστάσια (παραβολικών κατόπτρων).
Τό κόστος τής 1 KWh (από ένα τέτοιο ηλαιακό εργοστάσιο) θά μπορεί νά μειωθεί τουλάχιστον κατά 5 φορές, δηλαδή οι Ελληνεςθά πληρώνουν (κατ΄ελάχιστον) ΜΟΝΟ τό 20% τού λογαριασμού τής ΔΕΗ πού πληρώνουν τώρα (!!) καί έτσι θά έχει μιά πολύ μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων στόν οικογενειακό του λογαριασμό !
Αξίζει νά σημειωθεί ότι α) Γιάνάφτιαχθεί κάθε ένα τέτοιο ηλιακό εργοστάσιο (παραβολικών κατόπτρων) χρειάζονται 200 στρέμματα σχετικά επίπεδης (κρατικής) γής (καί μάλιστα από τή Λάρισα καί κάτω). Τό κράτος άςβρεί λοιπόν 100 τέτοιες κρατικές (αδιαμφισβήτητα) εκτάσεις τών 200 στρεμμάτων η κάθε μιά. Τό αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι σχετικά μικρό, καί μάλιστα τά κάτοπτρα μπορούν νάφτιαχθούν από ελληνικές τεχνικές εταιρείες στήν Ελλάδα (πού θά αναλάβουν καίτήν ετήσια συντήρησή τους). Η τουρμπίνα θά είναι εισαγώμενη (μικρό κόστος), οι μεταλλικές δεξαμενές επίσης κατασκευάζονται στήν Ελλάδα καί οι σωληναρίεςμέ τίς αντλίες μεταφοράς επίσης. Μιά καλή μελέτη χρειάζεται (ως επί τόπλείστον τυπική, πού θά προσαρμόζεται στίς εκάστοτε τοπικές συνθήκες τού κάθε τέτοιου εργοστασίου) καί τέλος οι πυλώνες τής ΔΕΗ μέ τίς αντίστοιχες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικ'ης ενέργειας γιάτήν μεταφορά καί διασύνδεση τής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στό τοπικό ή/καί εθνικό σύστημα τής ΔΕΗ.
Τέλος ένα καλό επιτελείο Μηχανικών πού θά οργανώσει τήν μελέτη καίτά ζητήματα επιβλέψεως καθώς καίτήν μεταφορά εμπειριών καί τεχνογνωσίας από τά λίγα κράτη πού έχουν κατασκευάσει τέτοια ηλιακά εργοστάσια (Ισπανία - Σεβίλλη μέ 3 τέτοια μεγάλα ηλιακά εργοστάσια πού λειτουργούν τά τελευταία 2 χρόνια απολύτως επιτυχημένα -- Αμερική , 3 εργοστάσια πού λειτουργούν εδώ καί 25 χρόνια περίπου στήν Καλιφόρνια, καί Ισραήλ , 1 εργοστάσιο κυρίως γιάτήν τεχνογνωσία τού προαναφερθέντος ειδικού ρευστού απαγωγής τής θερμότητας). Καί τέλος!
Καλύτερα όμως συνεργασία μέ τούς Ισπανούς (πού είναι η μόνη μέχρι σήμερα χώρα στήν Ευρώπη πού έχει φτιάξει τέτοια ηλιακά εργοστάσια, καί οι Ισπανοί τρίβουν τά χέρια τους από χαρά καί ικανοποίηση από τά πολλαπλά οικονοκικάκαί περιβαλλοντικά οφέλη πού έχουν).
Η Ιταλία δέν έχει μπεί ακόμα στό παιχνίδι, είναι πίσω. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι (μαζί μέτήν Ισπανία, Ιταλία καί Πορτογαλία) είναι οι πιό ευνοημένες ηλιο-ενεργειακά χώρες τής Ευρώπης διότι έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια καί προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία !! Καί εμείς καθόμαστε. Ας μήν πληρώσουμε (στάση πληρωμών) λοιπόν τίς φετινές δόσεις τών 54 δις ευρώ καίάς ρίξουμε μέρος αυτών τών χρημάτων γιάτήν κατασκευή αυτών τών ηλιακών εργοστασίων πού έχουν τεράστια σημασία γιάτήν οικονομική ανόρθωση τής χώρας (καίτά 100 αυτά εργοστάσια δέν κοστίζουν πάνω από 25-30 δισ ευρώ, δηλαδή η μισή περίπου φετινή "δόση" εκ τών 54 δις ευρώ πού καλείται η Ελλάδα νά πληρώσει φέτος γιάνάσταθεροποιήσει απλώς τό συνολικό χρέος της τών 320 δις ευρώ!!!). Οποιος θέλει νάβρεί λεπτομέρειες άς πάει στόGoogleμέ λέξεις κλειδιά : " Troughtechnologyenergycost" καίθάδεί πολλά.
Ορίστε λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν. Τά υπόλοιπα είναι αυτονόητα : Εξοικονόμηση συναλλάγματος (τεράστια), ανάπτυξη (αφού η ενέργεια θά είναι πολύ φθηνή καίγιάτά νοικοκυριά καίγιάτς επιχειρήσεις, άρα κέρδος γιάτόν κάθε Ελληνακαί αύξηση τής ανταγωνιστικότητας τών ελληνικών επιχειρήσεων), νές θέσεις εργασίας γιάτήν στελέχωση τών 100 ηλιακών αυτών εργοστασίων, κατασκευή νέων κατοικιών καί ανάπτυξη εμπορίου γύρω από καθένα από αυτά τά ηλιακά εργοστάσια, πράσινη ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, κλπ κλπ.
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΗΕλλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή των Φ/Β συστημάτων. Οι λόγοι για την προώθηση της Φ/Β τεχνολογίας, της έρευνας και των εφαρμογών στην Ελλάδα συνοψίζονται ως ακολούθως: Αξιοποίηση μιας εγχώριας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που είναι σε αφθονία, με συμβολή στην ασφάλεια παροχής ενέργειας. Υποστήριξη του τουριστικού τομέα για ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον και οικολογικό τουρισμό, ιδιαίτερα στα νησιά. Η ενεργειακή εξάρτηση των νησιωτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο και το τεράστιο κόστος μεταφοράς της, έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην τουριστική ανάπτυξη και στο κόστος παραγωγής ενέργειας, το οποίο τελικώς χρεώνεται η ΔΕΗ. Ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου τις ώρες των μεσημβρινών αιχμών, όπου τα Φ/Β παράγουν το μεγάλο μέρος ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που παρατηρείται έλλειψη ή πολύ υψηλό κόστος ενέργειας
Μείωση των απωλειών του δικτύου, με την παραγωγή ενέργειας στον τόπο της κατανάλωσης, ελάφρυνση των γραμμών και χρονική μετάθεση των επενδύσεων στο δίκτυο. Περιορισμός του ρυθμού ανάπτυξης νέων κεντρικών σταθμών ισχύος συμβατικής τεχνολογίας. Συμβολή στη μείωση των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου ΔΕΗ. Σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και κάθε μορφής εισαγόμενη ενέργεια και εξασφάλιση της παροχής ενέργειας μέσω αποκεντρωμένης παραγωγής. Κοινωνική προσφορά του παραγωγού / καταναλωτή και συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων με σημαντική συμβολή σε αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Φ/Β Συστημάτων με άριστες προοπτικές για πλήρη κάλυψη της Ελληνικής αγοράς και εξαγωγικές δραστηριότητες. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη Ελληνικής τεχνογνωσίας. Εκτίμηση 2004: 2 βιομηχανίες για κατασκευή Φ/Β, 3 ΜΜΕ για ανάπτυξη ηλεκτρονικών ισχύος και 3 μονάδες παραγωγής μπαταριών για Φ/Β εφαρμογές. Προώθηση των στόχων της ΕΕ και του Kyoto σχετικά με τη μείωση των αερίων ρύπων και τη διείσδυση των ΑΠΕ στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή.29 Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα είναι οι εξής
είναι η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και λειτουργεί για την παραγωγή δισκίων πυριτίου, φωτοβολταϊκών στοιχείων και πλαισίων. ο Όμιλος έχοντας 5 θυγατρικές εταιρίες (SolarConcept, Spes Solaris, SolarDatum, UtilitasSolaris και 4 «Ε» Ενεργειακή) είναι στη διαδικασία

εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 27MWp στην ελληνική επικράτεια.30
: είναι μία Ελληνική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή πολυκρυσταλλικών φετών πυριτίου, Φωτοβολταϊκών Κυττάρων και Φ/Β Πλαισίων.

Οι σύγχρονες κοινωνίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση χώρων (κατοικιών και γραφείων), τα μέσα μεταφοράς, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων.

Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου